Would you like to submit the test?

Aptitude Questions And Answers Sample Test 4


Sample Aptitude Test 4 for you to Practice. Evaluate your Aptitude Test 4 test answering skills by trying the online Aptitude Sample Test 4 and know your score.

Aptitude Test 4


You have scored 3 out of 10
You Scored:2
Total Questions:2
Attended Questions:2
Correct Answered:2
1. The labelled price of a product is Rs. 7500. If it is sold at 20% discount and the dealer earns 25% profit, Find its cost price.  



Explanation:

Given,labelled price = Rs. 7500
Discount = 20% oflabelled price
=> Discount Amount= (20 / 100) * 7500 = 1500 Rs.

S.P =labelled price - Discount Amount
= 7500 - 1500
= 6000 Rs.

Given, Profit = 25 %
then, Cost Price (C.P) = [100 / (100 + profit%)] * S.P
=> C.P = (100/125) x 6000 = Rs. 4800

Thus, Cost price = Rs.4800


2. Output of a particular program follows the below pattern. Can you find the Missing number?

112, 141, 170, X , 228, 257



Explanation:

The given series is -- 112, 141, 170, X , 228, 257

Consequtive numbers increases by 29

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 29 from the previous number.

When we add 29 to the number before X (i.e 170) we get 170+29=199


3. If two numbers are in the ratio 6:13 and their least common multiple is 312, the sum of the numbers is:



Explanation:

Let the two numbers be 6k and 13k
LCM of 6k and 13k
= 6k * 13k
= 78k

Given, LCM of6k and 13k = 312
--> 78k = 312
=> k = 4

Hence, Sum of the numbers, 6k + 13k = 19k
= 19 * 4
= 76


4. The average age of a group of 10 students was 14. The average age increased by 1 years when two new students joined the group. What is the average age of the two new students who joined the group?



Explanation:

The average age of a group of 10 students is 14. Therefore, the sum of the ages of all 10 of them = 10 * 14 = 140 When two students joins the group, the average increase by 1. New Average = 15 Now there are 12 students Therefore, sum of all the ages of 12 students = 180 Therefore, the sum of the ages of two students who joined = 180 - 140 = 40 And the average age of these two students = 20


5. Fifth number is missing in the below series. Can you find the fifth number in the below series ?

179, 196, 213, 230, _____



Explanation:

The given series is -- 179, 196, 213, 230
Consecutive numbers increases by 17
Following this pattern, the Missing Number should increase by 17 from the previous number.
When we add 17 to the last number (i.e 230) we get 230+17=247


6. Find the simple interest on Rs. 2000 at 7 % per annum for 2 years



Explanation:

Solution is
Given

Principal : 2000
Rate of interest : 7
Number of years : 2
Simple interest = pnr/100
Simple Interest = (2000 x 2 x 7) / 100
Simple Interest = 280
Answer is280


7. Can you find the answer for the below equation

26 / 58 + 57 * 56 - 53



Explanation:

Given Question is 26 / 58 + 57 * 56 - 53
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) ( 26 / 58 ) + 57 * 56 - 53 = 0.44+57*56-53 = 3139.45


8. Find the approximate value for the expression
47.003 - 58.998 + 27.001 / 33.999 * 6.002 



Explanation:

Given Question is 47.003 - 58.998 + 27.001 / 33.999 * 6.002
when we apply BODMAS RULE to the above question,
Step - 1 : (Bracket Of Division) 47 - 59 + ( 27 / 34 ) * 6 = 47 - 59 + 0.794 * 6
Step - 2 : 47 - 59 + ( 0.794 * 6 ) = 47 - 59 + 4.764 = -7.24 = (approx) -7


9. Can you find the approximate value for the below equation

117.99 / 112.99 + 111.01 * 110.99 - 107.01



Explanation:

Given Question is 117.99 / 112.99 + 111.01 * 110.99 - 107.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 118 / 113 ) + 111 * 111 - 107 = 1+111*111-107 = 12215


10. Find the next number in the the below series

11, 30, 52, 77, _____



Explanation:

In the given series, 11, 30, 52, 77 ,
Consecutive numbers increase by 19 ,22 ,25.
Following the same pattern, the next number should increase by 28.
When we add 28 to the last number (i.e 77) we get 28+77=105


11. Find the area of the circle whose center is (3,6) and it passes through (4,6)





12. Can you find the approximate value for the below equation

39.99 / 50.99 * 37.01 - 44.01 + 33.01



Explanation:

Given Question is 39.99 / 50.99 * 37.01 - 44.01 + 33.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 40 / 51 ) * 37 - 44 + 33 = 1*37-44+33 = 18


13. What would be the compound interest accrued on an amount of 6500 Rs. at the end of 2 years at the rate of 15 % per annum ?



Explanation:

Solution is :
Given principal = 6500
No. of years = 2
Rate of interest = 15
Amount = P [ 1 + ( r / 100 )n]
= 6500 x [ 1 + ( 15 /100 )2]
= 6500 x [ 1 + ( 3 / 20 )2]
= 6500 x [ 23 / 20 ]2
= 6500 x [ 529 / 400 ]
Amount =8596.25
Compound Interest = Amount - Principal

= 8596.25 - 6500
= 2096.25


14. If a:b=5:3, b:c=10:7 and c:d = 5:7 then find a:b:c:d



Explanation:

Solution is :

a : b = 5 x 10 : 3 x 10 = 50 : 30
b : c = 10 x 3 : 3 x 7 = 30 : 21
a : b : c = 50 : 30 : 21

a x 5 : b x 5 : c x 5 = 250 : 150 : 105

c : d = 5 : 7
c x 21 : d x 21 = 105 : 147

a : b : c : d = 250 : 150 : 105 : 147


15. Find the value of tan x, if sec x + tanx = 15





16. Can you find the answer for the below equation

155 * 708 / 697 + 706 - 699



Explanation:

Given Question is 155 * 708 / 697 + 706 - 699
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 155 * ( 708 / 697 ) + 706 - 699 = 155 * 1.01+ 706 - 699 = 164.45


17. A football team won 10 games from the total they played. This was 40 % of the total. How many games were played in all?



Explanation:

Let k be the total number of games played.
Given, 40 % of k =10
=> (40 / 100) * k = 10
=> k = 10 * (100 / 40)
=> k = 100 / 4
=> k = 25

Therefore, total number of games played = 25


18. Eight people are planning to share equally the cost of a rental car. If one person withdraws from the arrangement and the others share equally the entire cost of the car, then the share of each of the remaining persons increased by 



Explanation:

When there are 8 people, the share of each person is 1/8 => (Original Share)
When there are 7 people, the share of each person is 1/7

Increase in the share of each person is 1/7 – 1/8 = 1 / 56
1 / 56 ==> Which is 1/7 of 1/8 ==> 1/7 of the original share of each person.


19. If perimeter of a rectangle is 180 m and the difference between the length and the breadth is 8 metres, what is the area of the rectangle?



Explanation:

Let x = length of the rectangle and breadth = (x – 8) m
Given , perimeter of the rectangle = 180 m perimeter of the rectangle = 2 * (l+b) => 2(x + x - 8)= 180? => (2x - 8) = 90? =>2x = 90 + 8 = 98 => x = 49 m?
Breadth = 49 – 8 = 41 m
Area of the rectangle = l * b = 49 x 41 = 2009 sq. m


20. The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs.15,000 for 2 years in Rs.96 .What is the rate of interest per annum?





21. Find the approximate value for the expression
12.998 + 13.001 / 55.003 * 14.999 - 11.002 



Explanation:

Given Question is 12.998 + 13.001 / 55.003 * 14.999 - 11.002
when we apply BODMAS RULE to the above question,
Step - 1 : (Bracket Of Division) 13 + ( 13 / 55 ) * 15 - 11 = 13 + 0.236 * 15 - 11
Step - 2 : 13 + ( 0.236 * 15 ) - 11 = 13 + 3.54 -11 = 5.54 = (approx) 6


22. Find the approximate value for the expression

15.998 - 10.002 + 18.999 * 6.003 / 42.001 



Explanation:

Given Question is 15.998 - 10.002 + 18.999 * 6.003 / 42.001 when we apply BODMAS RULE to the above question,
Step - 1 : (Bracket Of Division) 16 - 10 + 19 * ( 6 / 42 ) = 6 + 19 * 0.143 Step - 2 : 6 + ( 19 * 0.143 ) = 6 + 2.717 = 8.72 = (approx) 9


23. Evaluate x^2 - 27 x + 180 at x = 15 



Explanation:

Subs x = 15 in the given eqn x^2 - 27 x + 180
=> (15)^2 – 27*(15) + 180
=> 225 – 405 + 180
=> 405 – 405
=> 0
So, Ans is 0


24. If a:b=3:10 and b:c=12:11 then find a:b:c



Explanation:

a:b = 3x 12 : 10x 12 = 36 : 120 b:c = 12x 10 : 11x 10 = 120 : 110 a:b:c = 36 : 120 : 110 a:b:c = 18 : 60 : 55


25. Can you find the value for the expression:

(35)^2 / [(125)^ (1/3)] + (25)^2 / 125



Explanation:

Given expression is
(35)^2 / [(125)^ (1/3)] + (25)^2 / 125
= (1225 / 5) + (625 / 125)
= 245 + 5
= 250


26. Find the next number in the the below series

16, 43, 72, 103, _____



Explanation:

In the given series, 16, 43, 72, 103 ,

Consecutive numbers increase by 27 ,29 ,31.

Following the same pattern, the next number should increase by 33.

When we add 33 to the last number (i.e 103) we get 33+103=136


27. 27^20 / 27^10 = 3^k, then k = ?



Explanation:

27^20 ? 27^10 = 3^k => 27^10 = 3^k => (3^3)10 = 3^k => 3^30 = 3^k.


28. I. 8X^2 + 22X + 15= 0
II. 4Y^2 + 16Y + 15 = 0



Explanation:

(4x+5)(2x+3) =0
X=-5/4, -3/2
(2y+5)(2xy+3) =0
y=-5/2, -3/2
-5/4,-3/2,-3/2,-5/3 => xxyy
X >= Y


29. Find the next number in the the below series

22, 40, 59, 79, _____



Explanation:

In the given series, 22, 40, 59, 79 ,

Consecutive numbers increase by 18 ,19 ,20.

Following the same pattern, the next number should increase by 21.

When we add 21 to the last number (i.e 79) we get 21+79=100


30. The labelled price of a product is Rs. 3000. If it is sold at 20% discount and the dealer earns 25% profit, Find its cost price.



Explanation:

S.P of the product = (80/100) x 3000 = Rs. 2400

Proft = 25 % => C.P = (100/125) x 2400 = Rs. 1920




FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.