Would you like to submit the test?

Aptitude Questions And Answers Sample Test 2


Sample Aptitude Test 2 for you to Practice. Evaluate your Aptitude Test 2 test answering skills by trying the online Aptitude Sample Test 2 and know your score.

Aptitude Test 2


You have scored 3 out of 10
You Scored:2
Total Questions:2
Attended Questions:2
Correct Answered:2
1. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digit is 27. Find the difference between the digits. 



Explanation:

Let the tens and unit digits be x and y respectively.
Then, two digit number be 10x + y
The number obtained by interchanging the digit is 10y + x

Given, (10x + y) - (10y + x) = 27
=> 10x + y – 10y – x = 27
=> 9x – 9y = 27
=> 9 (x - y) = 27
=> x – y = 3
Therefore, difference between the digits = 3


2. For a rectangle length is 27 units, and breadth is 11 units. Can you find its area ?



Explanation:

Area of Rectangle = length x breadth
27 x 11= 297


3. If A and B can complete the work in 24 and 40 days, Find the number of days required by them to complete the work if they work together. 





4. Given that |x - 2| < 3, then which of the following options satisifies the given conditions ? 



Explanation:

Given that |x-2| < 3
-3 < x-2 < 3
Add 2 to all sides, we get
2-3 < x -2 + 2 < 3 + 2
-1 < x < 5



5. Find the HCF of 12 , 22?



Explanation:

The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.


6. Find the next number in the the below series

6, 23, 47, 78, _____



Explanation:

In the given series, 6, 23, 47, 78 ,

Consecutive numbers increase by 17 ,24 ,31.

Following the same pattern, the next number should increase by 38.

When we add 38 to the last number (i.e 78) we get 38+78=116


7. Evaluate the expression cos^4 x - sin^4 x when x = 45 deg.





8. Can you find the answer for the below equation

82 - 306 / 305 + 312 * 297



Explanation:

Given Question is 82 - 306 / 305 + 312 * 297
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get 82 - ( 306 / 305 ) + 312 * 297 = 82 - 1+ 312 * 297 = 92745


9. Manoj sold an article for Rs. 15,000. Had he offered a discount of 10% on the selling price he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?



Explanation:

Let the CP be x, 90% of 15000 = 108 % of x => x = Rs. 12500


10. Find the next number in the the below series

23, 45, 70, 98, _____



Explanation:

In the given series, 23, 45, 70, 98 ,
Consecutive numbers increase by 22 ,25 ,28.
Following the same pattern, the next number should increase by 31.
When we add 31 to the last number (i.e 98) we get 31+98=129


11. Find the next number in the the below series

6, 18, 37, 63, _____



Explanation:

In the given series, 6, 18, 37, 63 ,
Consecutive numbers increase by 12 ,19 ,26.
Following the same pattern, the next number should increase by 33.
When we add 33 to the last number (i.e 63) we get 33+63=96


12. 2x² -15x + 28 = 0
4y² – 23y + 30 = 0 



Explanation:

Given, 2x² -15x + 28 = 0
=> sum of the roots = - 15
Product of the roots = 56
So, (-7) * (-8) = 56
and -7 - 8 = -15

=> 2x² -8x -7x + 28 = 0
=> 2x(x - 4) -7(x - 4) = 0
=>(x - 4)(2x - 7) = 0
=> x = 4, 7/2
=> x = 4, 3.5

Given, 4y² – 23y + 30 = 0
=> sum of the roots = - 23
Product of the roots = 120
So, (-15) * (-8) = 120
and -15 - 8 = - 23

=>4y2 – 15y – 8y + 30 = 0
=> y(4y - 15) - 2(4y - 15) =0
=>(4y - 15) (y - 2) = 0
=> y = 15/4, 2
=> y = 3.75, 2

Put on number line
2, 3.5, 3.75, 4
Thus, relation between X and Y cannot be established.


13. The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:



Explanation:

L.C.M. of 6, 9, 15 and 18 is 90. Let required number be 90k + 4, which is multiple of 7. Least value of k for which (90k + 4) is divisible by 7 is k = 4. Therefore, Required number = (90 x 4) + 4 = 364.


14. Find the next number in the the below series

7, 27, 50, 76, _____



Explanation:

In the given series, 7, 27, 50, 76 ,
Consecutive numbers increase by 20 ,23 ,26.
Following the same pattern, the next number should increase by 29.
When we add 29 to the last number (i.e 76) we get 29+76=105


15. Akash scored 73 marks in subject A. He scored 56% marks in subject B and 'X' marks in subject C. Maximum marks in each subject were 150. The overall percentage marks obtained by Akash in all the three subjects together were 54%. How many marks did he score in subject C ?



Explanation:

Given, Maximum marks of each subject = 150
No. of subjects = 3
=> Total maximum marks of 3 subjects = 3 * 150 = 450

Given, Akash scored
in Subject A = 73 marks (out of 150)
in Subject B = 56 % of 150
= (56 / 100) * 150
= 84 marks (out of 150)

and in Subject C = X marks (out of 150)

Given, Overall percentage of marks scored by Akash = 54%
=> {Marks scored by Akash in (Subject A + Subject B + Subject C) / Total maximum marks of 3 subjects} * 100% = 54%
=> {(73 + 84 + X) / 450} * 100 = 54
=> (73 + 84 + X) = 54 / 100 * 450
=> (157 + X) = 243
=> X = 243 - 157
=> X = 86

Thus, Marks scored by Akash in Subject C = 86 marks.


16. A person's salary was reduced by 20%. By what per cent should the salary be increased in order to obtain his original salary?



Explanation:

Let the person's original salary be 100 Salary reduced by 20 %, new salary = 80 Rs. To bring back the difference ie., 20Rs, the salary should be increased by (20/80) x 100 = 25 %


17. Find the next number in the the below series

21, 33, 48, 66, _____



Explanation:

In the given series, 21, 33, 48, 66 ,

Consecutive numbers increase by 12 ,15 ,18.

Following the same pattern, the next number should increase by 21.

When we add 21 to the last number (i.e 66) we get 21+66=87


18. Can you find the answer for the below equation

112 - 620 / 616 * 625 + 608



Explanation:

Given Question is 112 - 620 / 616 * 625 + 608
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get 112 - ( 620 / 616 ) * 625 + 608 = 112 - 1* 625 + 608 = 90.94


19. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1? 



Explanation:

Suppose B joined for x months.
Then, ( 85000 x 12 / 42500 x 3 )
= 1020000 / 127500
= 8
So, B joined for 8 months.


20. Milk & Water are mixed in the ratio of 5:12. Total Volume of the mixture is 400 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?



Explanation:

Given Milk & Water are in the ratio of 5:12 Given volume of mixture = 400 litres Quantity of Milk = 5/(5+12) x 400 = 117.65


21. A, B and C enter into a partnership with a capital in which A's contribution is Rs 10,000.If out of total profit of Rs 1000,A gets Rs 500 and B gets Rs Rs 300 then C's capital is?



Explanation:

A: B : C = 500 : 300 : 200
= 5 : 3 : 2.
Let their capitals be 5x, 3x and 2x respectively.
Then, 5x = 10000
=> x = 2000.
C'captial =2x
= 2 * 2000
= Rs.4000.
C's captial =Rs.4000.



22. Find the next number in the the below series

8, 23, 40, 59, _____



Explanation:

In the given series, 8, 23, 40, 59 ,

Consecutive numbers increase by 15 ,17 ,19.

Following the same pattern, the next number should increase by 21.

When we add 21 to the last number (i.e 59) we get 21+59=80


23. If I purchased 11 books for Rs. 10 and sold all the books at the rate of 10 books for 11, find my profit percentage.



Explanation:

If C.P = 10 Rs. then S.P = (11/10 x 11) = 12.1 Rs
Gain = 12.1 - 10 Rs = 2.1 Rs
Gain % = profit/C.P x 100 = 2.1 / 10 x 100 = 21 %


24. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?



Explanation:

Required Run rate = ( 282 - ( 3.2 x 10 ) )/ (40) = ( 250) /(40) = 6.25


25. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 1.8. What should be the run rate in the remaining 20 overs to reach the target of 225 runs? 



Explanation:

Required Run rate = ( 225 - ( 1.8 x 10 ) )/ (20) = (207 ) /(20) = 10.35


26. Find the next number in the the below series

19, 26, 36, 49, _____



Explanation:

In the given series, 19, 26, 36, 49 ,

Consecutive numbers increase by 7 ,10 ,13.

Following the same pattern, the next number should increase by 16.

When we add 16 to the last number (i.e 49) we get 16+49=65


27. The cost price of an item is two third of its selling price. What is the gain/loss percent on that item?



Explanation:

Let SP be ?x CP = 2x/3 ? Gain = x – 2/3x = x/3 Gain percent = x/3 / 2x/3 X 100 = 50


28. Evaluate the expression t^2 - 49t + 600 when t = 25



Explanation:

Given, t2 - 49t + 600
Subs t = 25
=> (25)2 - 49 * 25 + 600
=> 625 - 1225 + 600
=> 0


29. Can you find the approximate value for the below equation

59.99 + 63.01 * 60.99 - 67.01 / 69.01



Explanation:

Given Question is 59.99 + 63.01 * 60.99 - 67.01 / 69.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => 60 + 63 * 61- ( 67/ 69 ) = 60 + 63 * 61- 1 = 3902


30. A train travels from City X to City Y at a speed of 60 kmph, while on its return journey the train was travelling at speed of 120 kmph. Find the average speed of the train. 



Explanation:

Given
X to City Y at a speed = 60 kmph , Train Speed = 120 kmph.
Let x be the speed of the train while going from City X to Y.
Let y be the speed of the train while going from City Y to X.
Average speed of the train is given by = 2 x y / (x +y )
Average speed = (2 x 60 x 120) / (60 + 120 )
Average speed = 80 kmph

Average speed of the train = 80 kmph.




FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.