Would you like to submit the test? |

Sample Aptitude Test 10 for you to Practice. Evaluate your Aptitude Test 10 test answering skills by trying the online Aptitude Sample Test 10 and know your score.

You have scored 3 out of 10

You Scored:2

Total Questions:2

Attended Questions:2

Correct Answered:2

1. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

Explanation:

Formula for converting from km/hr to m/s:

X km/hr = ( X x 5/18 ) m/s.

Therefore, Speed = (45 x 5/18 ) m/sec = 25/2 m/sec

Total distance to be covered = (360 + 140) m = 500 m.

**Formula for finding Time = (Distance/speed)**

Therefore Required time = (500 x 2 / 25 ) sec = 40sec

X km/hr = ( X x 5/18 ) m/s.

Therefore, Speed = (45 x 5/18 ) m/sec = 25/2 m/sec

Total distance to be covered = (360 + 140) m = 500 m.

Therefore Required time = (500 x 2 / 25 ) sec = 40sec

2. If 43^{2} is added to some number the answer we obtained is 2132, find that number.

Explanation:

43^{2} = 1849,

Let x be that number then 1849 + x = 2312

=> x = 2312 - 1849

=>**x = 463**

Let x be that number then 1849 + x = 2312

=> x = 2312 - 1849

=>

3. Fourth number is missing in the below series. Can you find the Fourth number in the below series ?

112, 135, 158, X , 204, 227

112, 135, 158, X , 204, 227

Explanation:

The given series is -- 112, 135, 158, X , 204, 227

Consequtive numbers increases by 23

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 23 from the previous number.

When we add 23 to the number before X (i.e 158) we get 158+23=181

Consequtive numbers increases by 23

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 23 from the previous number.

When we add 23 to the number before X (i.e 158) we get 158+23=181

4. A baby crawls diagonally in a Square shaped room. Baby covers a distance of 40dm. To protect the child against fall, parents decide to lay play mat on the floor. Play mat costs Rs.44 per Sq.dm. How much do parents need to spend to make the floor child proof ?

Explanation:

Diagonal distance crawled by Baby is 40dm

Area of the room (in shape of Square)= (Diagonal^2) / 2

=> (40^2)/2 =800sq.dm

Price = Area x Cost Per Sq.dm = 800 x 44 = 35200

Area of the room (in shape of Square)= (Diagonal^2) / 2

=> (40^2)/2 =800sq.dm

Price = Area x Cost Per Sq.dm = 800 x 44 = 35200

5. Find the next number in the the below series

8, 23, 40, 59, _____

8, 23, 40, 59, _____

Explanation:

In the given series, 8, 23, 40, 59 ,

Consecutive numbers increase by 15 ,17 ,19.

Following the same pattern, the next number should increase by 21.

When we add 21 to the last number (i.e 59) we get 21+59=80

Consecutive numbers increase by 15 ,17 ,19.

Following the same pattern, the next number should increase by 21.

When we add 21 to the last number (i.e 59) we get 21+59=80

6. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. What is the share of B in the profit.

Explanation:

A is a working member and for that, he receive 5% of the profit

= 5% of 7400 = 5 *7400/100 = 370

Remaining amount = 7400-370 = 7030

Ratio of their investments = (6500 * 6) : (8400 * 5) : (10000 * 3)

= (65 * 6) : (84 * 5) : (100 * 3) = (13 * 6) : 84 : (20*3) = (13 * 2) : 28 : 20

= 13 : 14 : 10

**Share of B in the profit **= 7030 * (14/37) = 190 * 14 = **2660**

= 5% of 7400 = 5 *7400/100 = 370

Remaining amount = 7400-370 = 7030

Ratio of their investments = (6500 * 6) : (8400 * 5) : (10000 * 3)

= (65 * 6) : (84 * 5) : (100 * 3) = (13 * 6) : 84 : (20*3) = (13 * 2) : 28 : 20

= 13 : 14 : 10

7. A professor wrote the below series in classroom. He wants his students to find the next number. Can you solve it for the professor?

179, 158, 137, 116, _____

179, 158, 137, 116, _____

Explanation:

The given series is -- 179, 158, 137, 116

Consecutive numbers decreases by 21

Following this pattern, the Missing Number should decrease by 21 from the previous number.

When we subtract 21 to the last number (i.e 116) we get 116--21=95

Consecutive numbers decreases by 21

Following this pattern, the Missing Number should decrease by 21 from the previous number.

When we subtract 21 to the last number (i.e 116) we get 116--21=95

8. Find the next number in the the below series

14, 22, 32, 44, _____

14, 22, 32, 44, _____

Explanation:

In the given series, 14, 22, 32, 44 ,

Consecutive numbers increase by 8 ,10 ,12.

Following the same pattern, the next number should increase by 14.

When we add 14 to the last number (i.e 44) we get 14+44=58

Consecutive numbers increase by 8 ,10 ,12.

Following the same pattern, the next number should increase by 14.

When we add 14 to the last number (i.e 44) we get 14+44=58

9. Find the next number in the the below series

2, 23, 51, 86, _____

2, 23, 51, 86, _____

Explanation:

In the given series, 2, 23, 51, 86 ,

Consecutive numbers increase by 21 ,28 ,35.

Following the same pattern, the next number should increase by 42.

When we add 42 to the last number (i.e 86) we get 42+86=128

Consecutive numbers increase by 21 ,28 ,35.

Following the same pattern, the next number should increase by 42.

When we add 42 to the last number (i.e 86) we get 42+86=128

10. Find the Missing number in the the below series

77, 84, 91, X , 105, 112

77, 84, 91, X , 105, 112

Explanation:

The given series is -- 77, 84, 91, X , 105, 112

Consecutive numbers increases by 7

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 7 from the previous number.

When we add 7 to the number before X (i.e 91) we get 91+7=98

Consecutive numbers increases by 7

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 7 from the previous number.

When we add 7 to the number before X (i.e 91) we get 91+7=98

11. Find the next number in the the below series

17, 27, 40, 56, _____

17, 27, 40, 56, _____

Explanation:

In the given series, 17, 27, 40, 56 ,

Consecutive numbers increase by 10 ,13 ,16.

Following the same pattern, the next number should increase by 19.

When we add 19 to the last number (i.e 56) we get 19+56=75

Consecutive numbers increase by 10 ,13 ,16.

Following the same pattern, the next number should increase by 19.

When we add 19 to the last number (i.e 56) we get 19+56=75

12. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

Explanation:

Speed = (45x 5/18 ) m/sec = (25/2) m/sec
Time = 30 sec.
Let the length of bridge be x metres.
Then, 130 + x /30 = 25/2
=> 2(130 + x) = 750
=> x = 245 m.

13. In the below given sequence, what should be the Missing number ?

91, 78, 65, X , 39, 26

91, 78, 65, X , 39, 26

Explanation:

The given series is -- 91, 78, 65, X , 39, 26

Consecutive numbers decreases by 13

Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 13 from the previous number.

When we subtract 13 to the number before X (i.e 65) we get 65--13=52

Consecutive numbers decreases by 13

Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 13 from the previous number.

When we subtract 13 to the number before X (i.e 65) we get 65--13=52

14. Find the volume of the sphere which has radius 3 units

15. Can you find the answer for the below equation

17 * 32 - 27 + 32 / 29

17 * 32 - 27 + 32 / 29

Explanation:

Given Question is 17 * 32 - 27 + 32 / 29

when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division)

=17 * 32 - 27+ ( 32/ 29 )

= 17 * 32 - 27+ 1.1

= 518.1.

when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division)

=17 * 32 - 27+ ( 32/ 29 )

= 17 * 32 - 27+ 1.1

= 518.1.

16. In how many different ways can the letters of the word 'OFFICES' be arranged ?

Explanation:

The word OFFICES contains O,F, F I, C, E, S contains 7 letters, in which 2 are identical.
No. Of words that can formed = 7 ! / 2 ! = 2520

17. Find the HCF of 12 , 120?

Explanation:

The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :

Check whether each of the given choices divides both the numbers.

If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice.

Answer will be the**HIGHEST Number** that exactly divides both given numbers.

So**12 is HCF**.

**Please Note** : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.

Check whether each of the given choices divides both the numbers.

If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice.

Answer will be the

So

18. Can you find the answer for the below equation

157 + 163 / 149 - 151 * 156

157 + 163 / 149 - 151 * 156

Explanation:

Given Question is 157 + 163 / 149 - 151 * 156

when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 157 + ( 163 / 149 ) - 151 * 156 = 157 + 1.09- 151 * 156 = -23397.91

when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 157 + ( 163 / 149 ) - 151 * 156 = 157 + 1.09- 151 * 156 = -23397.91

19. In a class of 15, the overall weight of the students is 743. Can you find the average weight of students in the class?

Explanation:

Given

**Overall weight of the students = 743 No of students = 15**

Use the below formula to find the average weight of the class

**Average Weight = ( Total Weight of Class / Total Number of Students) **

Average Weight = ( 743 / 15) =**49.53**

Average weight of students in the class =**49.53**

Use the below formula to find the average weight of the class

Average Weight = ( 743 / 15) =

Average weight of students in the class =

20. If the number 5 * 2 is divisible by 6, then * = ?

Explanation:

6 = 3 x 2. Clearly, 5 * 2 is divisible by 2. Replace * by x.
Then, (5 + x + 2) must be divisible by 3. So, x = 2.

21. Find the NEXT term :

11, 17, 15, 21, 19, ?

11, 17, 15, 21, 19, ?

Explanation:

Given 11, 17, 15, 21, 19 The above terms follow the pattern +6, -2, +6, -2, +6, -2, ... 11, 11+6=17, 17-2=15, 15 +6 = 21, 21-2=19 Now, 19+6 =25 Hence the next term has to be 25

22. Find the next number in the the below series

14, 46, 80, 116, _____

14, 46, 80, 116, _____

Explanation:

In the given series, 14, 46, 80, 116 ,

Consecutive numbers increase by 32 ,34 ,36.

Following the same pattern, the next number should increase by 38.

When we add 38 to the last number (i.e 116) we get 38+116=154

Consecutive numbers increase by 32 ,34 ,36.

Following the same pattern, the next number should increase by 38.

When we add 38 to the last number (i.e 116) we get 38+116=154

23. Find the next number in the the below series

27, 42, 58, 75, _____

27, 42, 58, 75, _____

Explanation:

In the given series, 27, 42, 58, 75 ,

Consecutive numbers increase by 15 ,16 ,17.

Following the same pattern, the next number should increase by 18.

When we add 18 to the last number (i.e 75) we get 18+75=93

Consecutive numbers increase by 15 ,16 ,17.

Following the same pattern, the next number should increase by 18.

When we add 18 to the last number (i.e 75) we get 18+75=93

24. The average age of a group of 10 students was 10. The average age increased by 1 years when two new students joined the group. What is the average age of the two new students who joined the group?

Explanation:

The average age of a group of 10 students is 10.

Therefore, the sum of the ages of all 10 of them = 10 * 10 = 100

When two students joins the group, the average increase by 1.

New Average = 11

Now there are 12 students

Therefore, sum of all the ages of 12 students = 132

Therefore, the sum of the ages of two students who joined = 132 - 100 = 32

And the average age of these two students = 16

Therefore, the sum of the ages of all 10 of them = 10 * 10 = 100

When two students joins the group, the average increase by 1.

New Average = 11

Now there are 12 students

Therefore, sum of all the ages of 12 students = 132

Therefore, the sum of the ages of two students who joined = 132 - 100 = 32

And the average age of these two students = 16

25. Physics Teacher knows the average score of 30 students in her subject is 49.5. Can you help the physics teacher to find the overall marks obtained by all the students in her subject?

Explanation:

Use the below formula to find the Total, when Average and Total No. of Students is provided
Total = Average * Total Students/People
Total = Average * Total Number of Students)
Average Weight = ( 49.5 x 30) = 1485

26. Ram and Shyam can complete a work in 20 and 30 days respectively. In how many days 25% of the work would have got completed ?

27. Find the ratio of volume of two cones which have same height but radius is 12 and 18 units.

28. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:16. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?

Explanation:

Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:16
Given volume of mixture = 100 litres
Quantity of Petrol = 15/(15+16) x 100
= 48.39

29.

Below question consists of two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

**Question: **In which year was Arjun born?

**Statements:**

I. Arjun at present is 22 years younger to his mother.

II. Arjun's brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

Explanation:

From the givenStatement I:- At present, Arjun is **22 years younger** to his mother.

From thisStatement I alone, we can't find theArjun's birth year.

Fromthe givenStatement II:- Arjun's brother was born in 1964

and At present, Arjun's brotheris**35 years younger** to his mother.

From thisStatement II alone, we can't find theArjun's birth year.

On combining Statement I and II, it is clear that, Arjunis (35 - 22) =**13 years older** than his brother, who was born in 1964,

So. Arjunwas born (on 13 years before his younger brother) ie., in**1951**.

Thus, both the given statements**I and II are needed **to answer the question.

From thisStatement I alone, we can't find theArjun's birth year.

Fromthe givenStatement II:- Arjun's brother was born in 1964

and At present, Arjun's brotheris

From thisStatement II alone, we can't find theArjun's birth year.

On combining Statement I and II, it is clear that, Arjunis (35 - 22) =

So. Arjunwas born (on 13 years before his younger brother) ie., in

Thus, both the given statements

30. Find the next number in the the below series

9, 20, 33, 48, _____

9, 20, 33, 48, _____

Explanation:

In the given series, 9, 20, 33, 48 ,

Consecutive numbers increase by 11 ,13 ,15.

Following the same pattern, the next number should increase by 17.

When we add 17 to the last number (i.e 48) we get 17+48=65

Consecutive numbers increase by 11 ,13 ,15.

Following the same pattern, the next number should increase by 17.

When we add 17 to the last number (i.e 48) we get 17+48=65