Analogy Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Analogy Questions: Solved 2117 Analogy Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Analogy Questions

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 41 to 58
41. 5 : 100 :: 7 : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:196
Explanation:
The pattern is
5 x 2 = 10
--> (10)2 = 100
Similarly,
7 x 2 = 14
--> (14)2 = 196.
Workspace



42. MAD : JXA :: RUN : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:ORK
Explanation:
Workspace



43. Fire : Extinguish :: Thirst : ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Drink
Explanation:
Second one is the act of doing away with the first one.
So, the correct answer is drink.
Workspace



44. UVWX : YYYY :: ABCD : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:EEEE
Explanation:
Workspace



45. NUMERAL : UEALRMN :: ALGEBRA : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:LERABGA
Explanation:
Workspace



46. 86 : 62 :: 49 : ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:49
Explanation:
The pattern is
86 --> (8 x 6) + (8 + 6)
--> 48 + 14 = 62
Similarly,
49 --> (4 x 9) + (4 + 9)
--> 36 + 13 = 49
The answer is 49.
Workspace



47. Corn flour : Corn :: Coco peat : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Coconut
Explanation:
Corn flour is made from corns.
Similarly, cocopeat is made from coconut.
Workspace



48. IGLN : EKHR :: FURS : ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:BYNW
Explanation:


The correct answer is BYNW.
Workspace



49. TRACK : MECTV : : POND : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:FPQR
Explanation:
Workspace



50. 989 : 26 :: 868 : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:22
Explanation:
The pattern is
9 + 8 + 9 = 26
Therefore, 8 + 6 + 8 = 22.
Workspace



51. NPBG : OQCH : : AJOT : ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:BKPU
Explanation:


Hence, the correct answer is BKPU.
Workspace



52. Power : Watt : : ? : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Work : Joule
Explanation:
Given pattern is -- Watt is the unit of Power.
Similarly, Joule is the unit of Work.
Hence, option D is correct answer.
Workspace



53. 108 : 11664 :: 112 : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12544
Explanation:
The pattern is as follows,
(108)² = 11664
Similarly, (112)² = 12544
Workspace



54. Rajiv Gandhi Airport : Hyderabad : : Indira Gandhi Airport : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Delhi
Explanation:
In the given question, first is airport and second is city related to airport.
So the correct answer is Delhi.
Workspace



55. Spiritual : Belief :: Orchestral : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Music
Explanation:
Spiritual and Belief are inter-related terms. Similarly, Orchestral and music are related.
Workspace



56. Astronomy : Stars :: Geology : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Earth
Explanation:
Astronomy is a part of science which deals with the moon, stars, planets, galaxies etc. Geology is also a science which deals with the physical substance of the earth, their history and the processes which act on them.
Workspace



57. In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Accommodate : Reject :: Colossal : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Little
Explanation:
By Analyzing the left side, we can conclude that Reject is the Antonym of Accommodate
By using the same logic, we can conclude that Little is the Antonym for Colossal.
Workspace



58. In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Opportune : Inappropriate :: Joy : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Misery
Explanation:
By Analyzing the left side, we can conclude that Inappropriate is the Antonym of Opportune
By using the same logic, we can conclude that Misery is the Antonym for Joy.
Workspace



59. In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Insidious : Fair :: Belligerent : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Agreeable
Explanation:
By Analyzing the left side, we can conclude that Fair is the Antonym of Insidious
By using the same logic, we can conclude that Agreeable is the Antonym for Belligerent.
Workspace



60. In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Jolly : Depressed :: Quick : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Clumsy
Explanation:
By Analyzing the left side, we can conclude that Depressed is the Antonym of Jolly
By using the same logic, we can conclude that Clumsy is the Antonym for Quick.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Analogy questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Analogy @ Fresherslive

This page provides important questions on Analogy along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Analogy questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Analogy Online tests. Analogy Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Analogy Test questions Online @ Fresherslive?

Analogy questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Analogy may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Analogy questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Analogy questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Analogy in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Analogy Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Analogy test or get stuck on any particular question, our Analogy test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Analogy, exercise these advanced Analogy questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Analogy Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status