Analogy Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Analogy Questions: Solved 2117 Analogy Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Analogy Questions

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 21 to 24
21. Genuine : Authentic : Mirage : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Illusion
Explanation:
The words are each pair are synonyms of each other.
Genuine - Truly what something is said to be; authentic.
Mirage - An optical illusion caused by atmospheric conditions.
Workspace



22. Car : Steering wheel :: Motorcycle : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Handlebar
Explanation:
As Car is controlled via Steering wheel. Similarly, Motorcycle is controlled via Handle bar.
Workspace



23. River : Stream :: Ocean : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Current
Explanation:
As, River flow is called Stream.
Ocean flow is called Current.
Workspace



24. 545 : 196 :: 173 : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:121
Explanation:
The pattern is as follows,
5 + 4 + 5 = 142 = 196
Similarly, 1 + 7 + 3 = 112 = 121
Workspace



In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 25 to 28
25. Cobbler : Leather :: Carpenter : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wood
Explanation:
As, cobbler uses leather to make shoes.
Similarly, carpenter uses wood to make furniture.
Workspace



26. Friend : Enemy :: ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:First : Last
Explanation:
Friend is the antonym of Enemy. Similarly, First is the antonym of Last.
Workspace



27. Train : Engine :: Cart : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Horse
Explanation:
The second pulls the first. Engine pulls train and horse pulls cart.
Workspace



28. Temperature : Thermometer :: Solar radiation : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thermopile Pyranometer
Explanation:
As, thermometer is used to measure temperature. Similarly, thermopile pyranometer is used to measure solar radiation.
Workspace



In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 29 to 32
29. Exercise : Fitness




SHOW ANSWER
Correct Ans:Practice : Perfection
Explanation:
Regular exercise is required for fitness. Similarly, regular practice is required for perfection.
Workspace



30. Radio : Listener :: Film : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Viewer
Explanation:
Radio is meant for listener. Similarly, film is meant for viewer.
Workspace



31. Physician : Treatment :: Judge : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Judgement
Explanation:
The second is accomplished by the first. Treatment of patient is done by physician. Similarly, judgement is delivered by Judge.
Workspace



32. Push : Pull : : Throw : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pick
Explanation:
Opposite word of 'Push' is 'Pull'.
Opposite words of 'Throw' are 'Pick, Catch, Hold'.
Workspace



In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 33 to 36
33. Flower : Bud : : Plant : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Seed
Explanation:
The stage of the flower life cycle is bud.
The plant life cycle starts with a seed.
Workspace



34. Menu : Food :: Catalogue : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Books
Explanation:
Since Menu is a way to depict different types of food available, similarly we represent different types of books available through a Catalogue.
Workspace



35. Human : food: : Automobiles : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fuel
Explanation:
For human food is energy giving material.
For automobiles fuel is the energy source.
Workspace



36. Tailor : Needle : : Woodcutter : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Axe
Explanation:
Second is the primary tool of first, a tailor uses a needle to stitch, similarly a woodcutter uses axe to cut wood.
Workspace



In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Refer the above for the Questions 37 to 40
37. Car : Road : : Rail : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Track
Explanation:
First travels on second, car runs on the road, while a rail on a track.
Workspace



38. Scissors : Cloth : : Axe : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wood
Explanation:
First is used to cut second, a cloth is cut using a pair of scissors, similarly wood is cut via axe.
Workspace



39. Person : Biography : : ? : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nation : History
Explanation:
The course of a person's life is his biography, similarly, the course of a country is its history.
Workspace



40. Light : Lumen : : ? : ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pressure : Pascal
Explanation:
Second is S.I. unit of first, i.e. Lumen is unit of light, similarly S.I. unit of pressure is Pascal.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Analogy questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Analogy @ Fresherslive

This page provides important questions on Analogy along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Analogy questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Analogy Online tests. Analogy Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Analogy Test questions Online @ Fresherslive?

Analogy questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Analogy may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Analogy questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Analogy questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Analogy in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Analogy Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Analogy test or get stuck on any particular question, our Analogy test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Analogy, exercise these advanced Analogy questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Analogy Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status