Alpha-Numeric-Symbol Series: Solved 195 Alpha-Numeric-Symbol Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Alpha-Numeric-Symbol Series Questions

Directions: Read the following alphanumeric series carefully and answer the questions given beside.
 
O 8 F # 4 @ M 2 E Q % R T & 6 Z * N S $ 7 A 

Step 1: If a symbol is immediately preceded and followed by a letter then write it between 6 and Z. 

Step 2: If a number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter then write it between M and 2.

Note: Step 2 is performed after completion of step 1.

Refer the above for the Questions 1 to 4
1. How many numbers are there which is/are immediately preceded by a letter if all the vowels are dropped from the sequence after step 1?




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
Sequence after step 1:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

The new sequence after dropping all the vowels:

8 F # 4 @ M 2 Q R T & 6 % * Z N S $ 7

Only one number is there which is immediately preceded by a letter.

Hence option A is correct.

Sequence after step 1:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Sequence after step 2:

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A

Common Explanation:

Given Sequence:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q % R T & 6 Z * N S $ 7 A

Step 1: If a symbol is immediately preceded and followed by a letter then write it between 6 and Z.

Sequence after step 1:

There are two symbols which are immediately preceded and followed by a letter which are - % and *

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Step 2: If a number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter then write it between M and 2.

Sequence after step 2:

There is only one number '7' which is immediately preceded by a symbol '$' and immediately followed by letter 'A'.

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A


2. How many elements are between the second composite number from left end and first prime number from right end in the sequence obtained after step 2?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
From the following explanation it is clear that there are three elements(@,M,7) between the second composite number from left end (4) and first prime number from right end (2) in the sequence after step 2.

Hence option D is correct.

Sequence after step 1:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Sequence after step 2:

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A

Common Explanation:

Given Sequence:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q % R T & 6 Z * N S $ 7 A

Step 1: If a symbol is immediately preceded and followed by a letter then write it between 6 and Z.

Sequence after step 1:

There are two symbols which are immediately preceded and followed by a letter which are - % and *

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Step 2: If a number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter then write it between M and 2.

Sequence after step 2:

There is only one number '7' which is immediately preceded by a symbol '$' and immediately followed by letter 'A'.

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A


3. How many symbols are to the the left of second vowel from right end in the sequence obtained after step 1?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two
Explanation:
From the following explanation it is clear that there are two symbols (@,#) to the left of second vowel from right end (E) in the sequence after step 1.

Hence option C is correct.

Sequence after step 1:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Sequence after step 2:

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A

Common Explanation:

Given Sequence:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q % R T & 6 Z * N S $ 7 A

Step 1: If a symbol is immediately preceded and followed by a letter then write it between 6 and Z.

Sequence after step 1:

There are two symbols which are immediately preceded and followed by a letter which are - % and *

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Step 2: If a number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter then write it between M and 2.

Sequence after step 2:

There is only one number '7' which is immediately preceded by a symbol '$' and immediately followed by letter 'A'.

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A


Fresherslive Current Affairs
4. With respect to the sequence after step 2, four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6*T
Explanation:
From the following explanation it is clear that '6*T' is the odd one out because 'T' is not third to the left of 6 in the sequence after step 2.

Logic: Second element is second to the right of first element; third element is third to the left of first element.

Hence option E is correct.

Sequence after step 1:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Sequence after step 2:

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A

Common Explanation:

Given Sequence:

O 8 F # 4 @ M 2 E Q % R T & 6 Z * N S $ 7 A

Step 1: If a symbol is immediately preceded and followed by a letter then write it between 6 and Z.

Sequence after step 1:

There are two symbols which are immediately preceded and followed by a letter which are - % and *

O 8 F # 4 @ M 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ 7 A

Step 2: If a number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter then write it between M and 2.

Sequence after step 2:

There is only one number '7' which is immediately preceded by a symbol '$' and immediately followed by letter 'A'.

O 8 F # 4 @ M 7 2 E Q R T & 6 % * Z N S $ A


Directions: These questions are based on the following arrangement of letters/numbers/symbols. Study them carefully and answer the questions given beside.

5  H  β  3  %  T  I  L  4  $  E  6  F  1  R  M  @  A  #  B  D  2  8  U  &  C

Refer the above for the Questions 5 to 8
5. If first five and the last five elements are written in reverse order, how many symbols are there that will be immediately followed by a letter?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:Five
Explanation:
% 3 β H 5 T I L 4 $ E 6 F 1 R M @ A # B D C & U 8 2

Clearly, 5 such permutations exist.

Option A is hence the correct answer.


Fresherslive Current Affairs
6. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a letter?




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
5 H β 3 % T I L 4 $ E 6 F 1 R M @ A # B D 2 8 U & C

Clearly, only 1 such permutation exists.

Option A is hence the correct answer.


7. Which of the following is the fifth to the right of eighth element to the left of the thirteenth element from the left end?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:$
Explanation:
The 13th element from the left end = F

The resultant direction = 8th to the left - 5th to the right = 3rd to the left = $


Option D is hence the correct answer.


8. If all the numbers, vowels and the symbol ‘&’ are removed from the above arrangement, which of the following will be the eighth element from the left end?




SHOW ANSWER
Correct Ans:R
Explanation:
If we remove the numbers, vowels and the symbol ‘&’ from the above arrangement, the arrangement will be like:

H β % T L $ F R M @ # B D C

Clearly, ‘R’ is the eighth element from the left end.

Option D is hence the correct answer.


Directions: Study the following arrangement carefully and answer the following questions given below.

E   4   B   %   R   3   A   6   #   F   H   @   I   2   D   9   ©   K   U   $   W   1   M   P   5   *   Q   8   T

Refer the above for the Questions 9 to 12
9. Which of the following is the fourth to the right of twelfth from the left end of the above arrangement ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Reference:

E 4 B % R 3 A 6 # F H @ I 2 D 9 © K U $ W 1 M P 5 * Q 8 T

Explanation:

Note : In case of same directions we take the difference of the positions and calculate the resultant position of an element from the given end of the series.

4th to the right of the 12th from left means (4 + 12) = 16th from the left, i.e., 9.


10. Which of the following is the fifth to the right of the eighteenth from the right end of the above arrangement ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:©
Explanation:
Reference:

E 4 B % R 3 A 6 # F H @ I 2 D 9 © K U $ W 1 M P 5 * Q 8 T

Explanation:

Note : In case of opposite directions we add the positions and calculate the resultant position of an element from the given end of the series.

5th to the right of the 18th from the right end means (18 – 5) = 13th from the right end, i.e., ©.


11. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None
Explanation:
Reference:

E 4 B % R 3 A 6 # F H @ I 2 D 9 © K U $ W 1 M P 5 * Q 8 T

Explanation:

There is no such combination.


Fresherslive Current Affairs
12. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the ninth to the left of W ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Reference:

E 4 B % R 3 A 6 # F H @ I 2 D 9 © K U $ W 1 M P 5 * Q 8 T

Explanation:

According to question, the new sequence would be :

E B % R A # F H @ I D © K U $ W M P * Q T

So, the ninth element to the left of W is F.


Directions : The questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.

R  W  L  I  D  E  @  5  G  9  R 4  $  7  ] O  J  #  1  %  U  V  4  &   A   8  I  C U 2  3 



Refer the above for the Questions 13 to 17
13. If all the symbols and numbers are removed from the above series, then which element is 7th from the left end?




SHOW ANSWER
Correct Ans:G
Explanation:
If all the symbols and numbers are removed from the above series, then which element is 7th from the left end:

Reference:

R W L I D E G R O J U V A I C U

G is 7th from left end.


14. Which of the following element is 10th to the left of 12th from the right end of given arrangement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Which of the following element is 10th to the left of 12th from the right end of given arrangement:

Reference:

% is 12th from right end. 9 is the 10 to the left of %.


15. How many numbers are present in the above series which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a vowel?




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
How many numbers are present in the above series which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a vowel:

Reference:



R W L I D E @ 5 G 9 R 4 $ 7 ] O J # 1 % U V 4 & A 8 I C U 2 3

Hence the answer is : One


16. If all the symbols and numbers are removed from the above series, then which element is 10th from the right end?




SHOW ANSWER
Correct Ans:G
Explanation:
If all the symbols and numbers are removed from the above series, then which element is 10th from the right end:

Reference:

R W L I D E G R O J U V A I C U

G is 10th from right end.


17. How many symbols are present in the above series which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a number?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
How many symbols are present in the above series which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a number
Reference:

R W L I D E @ 5 G 9 R 4 $ 7 ] O J # 1 % U V 4 & A 8 I C U 2 3

Hence the answer is : Three


Directions: The following questions are based on the words given below.
 
TOY   RUB   SIN   OUT   LAP

Refer the above for the Questions 18 to 20
18. If all the words are arranged in reverse dictionary order from left to right, then how many words retain their original position?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:
Series : TOY RUB SIN OUT LAP

New Series : TOY SIN RUB OUT LAP

3 words retain their original position.

Hence option C is correct.


19. If the first letter of all the words is replaced by ‘C’ then how many meaningful English words can be formed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Series : TOY RUB SIN OUT LAP

New Series : COY CUB CIN CUT CAP

Meaningful words are:

Coy: Keep something secret intentionally.

Cub: Young one of Lion.

Cut: incision.

Cap: A lid or object on the top of something.

Thus 4 meaningful English words can be formed.

Hence option D is correct.


20. If ‘P’ is added in the beginning of all the words then how many words will become a meaningful English word?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Series : TOY RUB SIN OUT LAP

New Series: PTOY PRUB PSIN POUT PLAP

Only 2 words will become meaningful English word.

POUT: Bending lips inside the mouth

PLAP: To make a light slapping sound.

Hence option C is correct.





Are you seeking for good platform for practicing Alpha-Numeric-Symbol Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Alpha-Numeric-Symbol Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Alpha-Numeric-Symbol Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Alpha-Numeric-Symbol Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Alpha-Numeric-Symbol Series Online tests. Alpha-Numeric-Symbol Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Alpha-Numeric-Symbol Series Test questions Online @ Fresherslive?

Alpha-Numeric-Symbol Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Alpha-Numeric-Symbol Series may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Alpha-Numeric-Symbol Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Alpha-Numeric-Symbol Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Alpha-Numeric-Symbol Series in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Alpha-Numeric-Symbol Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Alpha-Numeric-Symbol Series test or get stuck on any particular question, our Alpha-Numeric-Symbol Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Alpha-Numeric-Symbol Series, exercise these advanced Alpha-Numeric-Symbol Series questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Alpha-Numeric-Symbol Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.