Agriculture Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Agriculture Questions: Solved 172 Agriculture Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Agriculture Questions

21. Which one of the following oilseed crops is grown most extensively in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Groundnut
Explanation:
Workspace



22. A great deal of emphasis is made on the cultivation of soybean nowadays because




SHOW ANSWER
Correct Ans:it is a source of high quality protein
Explanation:
Workspace



23. Which one of the following is used as a good biofertilizer in rice fields?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Azolla
Explanation:
Workspace



24. In agricultural practices the best quality of fruits is maintained and propagated by




SHOW ANSWER
Correct Ans:hybridisation and selection
Explanation:
Workspace



25. An ideal godown for storing food grains is the one which keeps the grain




SHOW ANSWER
Correct Ans:cool and free from pest
Explanation:
Workspace



26. A soil is depleted of nitrogen because of repeated growing of a cereal like wheat. In order to enrich the soil again, one should grow




SHOW ANSWER
Correct Ans:alfalfa or maize
Explanation:
Workspace



27. Which of the following agricultural practices have been primarily responsible for the pollution of Our water resources?

I. Use of livestock manure
II. Use of chemical fertilisers
III. Excessive use of chemical pesticides
IV. Deforestation
Of these statements which of the following is correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:II and III only
Explanation:
Workspace



28. Preening is associated with the cultivation of




SHOW ANSWER
Correct Ans:tea
Explanation:
Workspace



29. Which one of the following is the leading export item among the plantation crops of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tea
Explanation:
Workspace



30. The amount of water held by the soil after drainage is known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Field capacity
Explanation:
Workspace



31. Which Indian State stands first in oil seeds production?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Workspace



32. Who was the first Indian agricultural scientist to receive Einstein World Science Award?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. MS. Swaminathan
Explanation:
Workspace



33. Which is the largest fruit producing state in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Workspace



34. Which country holds the world record in the production of grapes even today?




SHOW ANSWER
Correct Ans:India
Explanation:
Workspace



35. The country which stands first in wheat production is




SHOW ANSWER
Correct Ans:USA
Explanation:
Workspace



36. Where can you see the largest simple farm in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Suratgarh
Explanation:
Workspace



37. Which state has the smallest farm holdings in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Goa
Explanation:
Workspace



38. Which is the main crop of Arunachal Pradesh?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rice
Explanation:
Workspace



39. What is 'Mixed Farming?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Growing several crops and also rearing of animals
Explanation:
Workspace



40. Which is the largest tea producing country in the world?




SHOW ANSWER
Correct Ans:India
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Agriculture questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Agriculture @ Fresherslive

This page provides important questions on Agriculture along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Agriculture questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Agriculture Online tests. Agriculture Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Agriculture Test questions Online @ Fresherslive?

Agriculture questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Agriculture may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Agriculture questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Agriculture questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Agriculture in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Agriculture Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Agriculture test or get stuck on any particular question, our Agriculture test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Agriculture, exercise these advanced Agriculture questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Agriculture Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status