Agriculture: Solved 172 Agriculture Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Agriculture Questions

1. India's main rival in tea export is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sri Lanka
Explanation:


2. When was the new agricultural policy established?




SHOW ANSWER
Correct Ans:July 2000
Explanation:


3. When was Micro Irrigation launched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:January 2006
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. Which among the following does not belong to welfare schemes for the farmers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Employee Referral Scheme
Explanation:


5. Who announced the introduction of National Food Security Act?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pranab Mukherjee
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. Which among the following is not a cereal?
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gram
Explanation:


7. Which sector is the backbone of Indian economy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Agriculture Sector
Explanation:


8. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I List-II

(Agricultural Products) (Foremost producer)

A) Cotton 1) Madhya Pradesh
B) Cram 2) Gujarat
C) Black pepper 3) West Bengal
D) Pineapple 4) Kerala




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 1 4 3
Explanation:


9. Where in India is irrigation done by Tanks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


10. Which, of the following plant-crop is the most efficient converter of solar energy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Millet
Explanation:


11. Crop-thickness is highest in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Punjab
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Which of the following varieties of wheat is high-yielding?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sonalika
Explanation:


13. “Isabgol” is an important cash crop in which of the following States?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:


14. During the last few years, maximum setback to poultry industry has been due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ranikhet disease
Explanation:


15. Match List-l with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List - l List - ll

(Crops) (Geographical conditions)

A) Barley 1) Hot and dry climate with poor soil
B) Rice 2) Cool climate with poorer soil
C) Millets 3) Warm and moist climate with high altitude
D) Tea 4) Hot and moist climate with rich soil




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 4 1 3
Explanation:


16. As per the Million Wells Scheme (MWS) currently under practice, a farmer from which of the following categories can avail the benefit of open wells for irrigation purpose?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Any small and marginal farmer amongst SC/ST
Explanation:


17. A crap valued, for its oil as well as its protein content is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Groundnut
Explanation:


18. Which one of the following is not a part of the green revolution strategy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Crop insurance
Explanation:


19. Cattle-bone powder is used as fertiliser as it is rich in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Phosphorus
Explanation:


20. Crops likely covered under the New Comprehensive Crop Insurance Scheme would be




SHOW ANSWER
Correct Ans:Commercial crops
Explanation:



12345...89


Are you seeking for good platform for practicing Agriculture questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Agriculture @ Fresherslive

This page provides important questions on Agriculture along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Agriculture questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Agriculture Online tests. Agriculture Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Agriculture Test questions Online @ Fresherslive?

Agriculture questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Agriculture may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Agriculture questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Agriculture questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Agriculture in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Agriculture Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Agriculture test or get stuck on any particular question, our Agriculture test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Agriculture, exercise these advanced Agriculture questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Agriculture Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.