Series Completion Questions and Answers updated daily – Verbal Ability



20 Series Completion Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Verbal Ability Series Completion online test. Series Completion Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Series Completion Questions

1. What number should come next in the series, 1, 2, 3, 5, 8, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
In this series, each term is the sum of preceding two terms as,
1+2 = 3
3+2 = 5
5+3 = 8
Next term in the series will be,
8+5 = 13


2. 1,6,15,(...),45,66,91



SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
Pattern in the series is, +5, +9, .., .., +21, +25
So 4 is getting increased at every term addition.
Missing term in the series will be 15+(9+4)
= 15+13 = 28


3. 21,25,33,49,81, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:145
Explanation:
Pattern is, +4, +8, +16, +32, so next will be +64
81+64 = 145


4. 2,5,9,?,20,27, what will replace the question mark ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
Pattern is +3,+4,..,..,+7, so +5 and +6 will be in the blanks

Question mark will be replaced by 9+5 = 14


5. 1,9,17,33,49,73, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:97
Explanation:
Pattern for the given series is, +8, +8, +16, +16, +24

So next will be +24, 73+24 = 97


6. 6, 12, 21, ?, 48



SHOW ANSWER
Correct Ans:33
Explanation:
The pattern is + 6, + 9, + 12, + 15, .....

So, missing term = 21 + 12 = 33.


7. 2, 3, 5,7,11,?, 17



SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. So, the missing

term is the prime number after 11, which is 13.


8. 198, 194, 185, 169, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:144
Explanation:
The pattern is - 4, - 9, - 16,.....i.e. - 22, - 32, - 42,.....

So, missing pattern = 169 - 52 = 169 - 25 = 144.


9. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
The sum of any three consecutive terms of the series gives the next term.

So, missing number = 8 + 15 + 27 = 50.


10. 5,6,9, 15, ?, 40



SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
The pattern is + 1, + 3, + 6,....., i.e. + 1, + (1, + 2), + (1 + 2 + 3),.....

So, missing term = 15 + (1 + 2 + 3 + 4) = 25


11. 6, 13, 25, 51, 101, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:203
Explanation:
The pattern is x 2 + 1, x 2 - 1, x 2 + 1, x 2 - 1,.....

So, missing term = 101 x 2 + 1 = 203.


12. 1, 2, 3, 6, 9, 18, ?, 54



SHOW ANSWER
Correct Ans:27
Explanation:
The pattern is x 2, x 3/2, x 2, x 3/2, x 2,.....

So, missing term = 18 x 3/2 = 27.


13. 125,80,45,20,?



SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
The pattern is - 45, - 35, - 25, .....

So, missing term = 20 - 15 = 5.


14. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:96542
Explanation:
The digits are removed one by one from the beginning and the end in order alternately

so as to obtain the subsequent terms of the series.


15. 120, 99, 80, 63, 48, ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:35
Explanation:
The pattern is - 21, - 19, - 17, - 15,.....

So, missing term = 48 - 13 = 35.


16.
6, 11, 21, 36, 56, ? 
what will replace the question mark in the series ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:81
Explanation:
Pattern is +5, +10, + 15, +20

Next number in the series will be 56 + 25 = 81


17.
Complete the series
20, 19, 17, ...., 10, 5



SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
Pattern is, -1, -2, ..,.. , -5

So -3 and -4 will fill the blanks to make it a pattern.

Next number will be 17-3 = 14


18. Complete the series, 1, 4, 9, 16, 25,....



SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:
Series Pattern is +3, +5, +7, +9.

So next number = 25+11 = 36


19.
Which number would replace the question mark in series
7,12,19,?,39



SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
Pattern is , +5, +7, +9
Missing Number = 19+9 = 28


20. Complete the series 2,2,5, 13,28,....



SHOW ANSWER
Correct Ans:52
Explanation:
begin{aligned}
text{Pattern is }\
+1^2-1, +2^2-1, +3^2-1,+4^2-1 \
5^2-1 = 28 + 24 \
= 52
end{aligned}


Are you seeking for good platform for practicing Series Completion questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Series Completion @ Fresherslive

This page provides important questions on Series Completion along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Series Completion questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Series Completion Online tests. Series Completion Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Series Completion Test questions Online @ Fresherslive?

Series Completion questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Series Completion may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Series Completion questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Series Completion questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Series Completion in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Series Completion Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Series Completion test or get stuck on any particular question, our Series Completion test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Series Completion, exercise these advanced Series Completion questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Series Completion Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.