Comprehension Questions and Answers updated daily – Verbal Ability



14 Comprehension Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Verbal Ability Comprehension online test. Comprehension Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Comprehension Questions

1. The author is not happy with word 'law' because



SHOW ANSWER
Correct Ans:it connotes rigidity and harshness
Explanation:


2. The laws of nature based on observation are



SHOW ANSWER
Correct Ans:subject to change in the light of new facts.
Explanation:


3. Laws of nature differ from man-made laws because



SHOW ANSWER
Correct Ans:the former state facts of Nature
Explanation:


4. Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

If a piece of matter violates nature's law, it is not punished because




SHOW ANSWER
Correct Ans:there is no superior being to enforce the law of nature
Explanation:


5. Harold's dream was fearful because



SHOW ANSWER
Correct Ans:it brought him face to face with reality
Explanation:


6.
The statement that 'he later threw off the security bug' means that



SHOW ANSWER
Correct Ans:Harold succeeded in overcoming the need for security
Explanation:


7. Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of 'loathsome creatures'?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Slimy tentacles and slug-like animals
Explanation:


8. Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.
In his dream Harold found the loathsome creatures



SHOW ANSWER
Correct Ans:in a different land
Explanation:


9. The author did not want to shoot the elephant because he



SHOW ANSWER
Correct Ans:did not have the experience of shooting big animals
Explanation:


10.
From the passage it appears that the author was



SHOW ANSWER
Correct Ans:kind and considerate
Explanation:


11.
But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies



SHOW ANSWER
Correct Ans:calm, dignified and affectionate disposition
Explanation:


12. The statement that the dazzling sunshine was "for once unfiltered by layers of air" means



SHOW ANSWER
Correct Ans:none of above
Explanation:


13. Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A catastrophe was imminent.
Explanation:


14.
I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

The word 'Command Module' used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with



SHOW ANSWER
Correct Ans:a journey into outer space
Explanation:



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.