Wide Area Networks Questions and Answers updated daily – Networking



12 Wide Area Networks Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Networking Wide Area Networks online test. Wide Area Networks Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Wide Area Networks Questions

1. When a router is connected to a Frame Relay WAN link using a serial DTE interface, how is the clock rate determined?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Supplied by the CSU/DSU
Explanation:
Clocking on a serial interface is always provided by the CSU/DSU (DCE device). However, if you do not have a CSU/DSU in your nonproduction test environment, then you need to supply clocking with the clock rate command on the serial interface of the router with the DCE cable attached.


2. Which of the following describes an industry-wide standard suite of protocols and algorithms that allows for secure data transmission over an IP-based network that functions at the layer 3 Network layer of the OSI model?



SHOW ANSWER
Correct Ans:IPSec
Explanation:
IPSec is an industry-wide standard suite of protocols and algorithms that allows for secure data transmission over an IP-based network that functions at the layer 3 Network layer of the OSI model.


3. Which of the following describes the creation of private networks across the Internet, enabling privacy and tunneling of non-TCP/IP protocols?



SHOW ANSWER
Correct Ans:VPN
Explanation:
A allows the creation of private networks across the Internet, enabling privacy and tunneling of non-TCP/IP protocols. A VPN can be set up across any type of link.


4. A default Frame Relay WAN is classified as what type of physical network?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Non-broadcast multi-access
Explanation:
Frame Relay, by default, is a non-broadcast multi-access (NBMA) network, which means that broadcasts, such as RIP updates, will not be forwarded across the link by default.


5. In which of the following technologies is the term HFC used?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Dedicated T1
Explanation:
In a modern network, hybrid fibre-coaxial (HFC) is a telecommunications industry term for a network that incorporates both optical fiber and coaxial cable to create a broadband network.


6. Suppose that you have a customer who has a central HQ and six branch offices. They anticipate adding six more branches in the near future. They wish to implement a WAN technology that will allow the branches to economically connect to HQ and you have no free ports on the HQ router. Which of the following would you recommend?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Frame Relay
Explanation:
The key is "there are no free ports" on your router. Only Frame Relay can provide a connection to multiple locations with one interface, and in an economical manner no less.


7.
Which encapsulations can be configured on a serial interface?

Ethernet
Token Ring
HDLC
Frame Relay
PPP



SHOW ANSWER
Correct Ans:3, 4 and 5
Explanation:
Ethernet and Token Ring are LAN technologies and cannot be configured on a serial interface. PPP, HDLC, and Frame Relay are layer 2 WAN technologies that are typically configured on a serial interface.


8.
Which WAN encapsulations can be configured on an asynchronous serial connection?

PPP
ATM
HDLC
SDLC
Frame Relay



SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 2
Explanation:
Please do not freak out because ATM is an answer to this question. ATM is not covered in depth on the CCNA exam. PPP is mostly used for dial-up (async) services, but ATM could be used as well, though it typically is not used anymore since PPP is so efficient.


9. You need to configure a router for a Frame Relay connection to a non-Cisco router. Which of the following commands will prepare the WAN interface of the router for this connection?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Router(config-if)#encapsulation frame-relay ietf
Explanation:
If you have a Cisco router on one side of a Frame Relay network and a non-Cisco router on the other side, you would need to use the Frame Relay encapsulation type of IETF. The default is Cisco encapsulation, which means that a Cisco router must be on both sides of the Frame Relay network.


10.
The Acme Corporation is implementing dial-up services to enable remote-office employees to connect to the local network. The company uses multiple routed protocols, needs authentication of users connecting to the network, and since some calls will be long distance, needs callback support. Which of the following protocols is the best choice for these remote services?



SHOW ANSWER
Correct Ans:PPP
Explanation:
PPP is your only option, as HDLC and Frame Relay do not support these types of business requirements. PPP provides dynamic addressing, authentication using PAP or CHAP, and callback services.


11. Which command will display the CHAP authentication process as it occurs between two routers in the network?



SHOW ANSWER
Correct Ans:debug ppp authentication
Explanation:
The command debug ppp authentication will show you the authentication process that PPP uses between point-to-point connections.


12. When setting up Frame Relay for point-to-point subinterfaces, which of the following must not be configured?



SHOW ANSWER
Correct Ans:An IP address on the physical interface
Explanation:
It is very important to remember when studying the CCNA exam objectives, and when configuring Frame Relay with point-to-point subinterfaces, that you do not put an IP address on the physical interface.



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.