Networking Basics Questions and Answers updated daily – Networking



15 Networking Basics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Networking Networking Basics online test. Networking Basics Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Networking Basics Questions

1.     How often are BPDUs sent from a layer 2 device



SHOW ANSWER
Correct Ans:Every 2 seconds
Explanation:
Every 2 seconds, BPDUs are sent out from all active bridge ports by default.


2. Which protocol is used to send a destination network unknown message back to originating hosts?



SHOW ANSWER
Correct Ans:ICMP
Explanation:
ICMP is the protocol at the Network layer that is used to send messages back to an originating router.


3.    Where is a hub specified in the OSI model



SHOW ANSWER
Correct Ans:Physical layer
Explanation:
Hubs regenerate electrical signals, which are specified at the Physical layer.


4. Which command is used to determine if an IP access list is enabled on a particular interface?



SHOW ANSWER
Correct Ans:show ip interface
Explanation:
The show ip interface command will show you if any outbound or inbound interfaces have an access list set.


5.   Which protocol does DHCP use at the Transport layer



SHOW ANSWER
Correct Ans:UDP
Explanation:
User Datagram Protocol is a connection network service at the Transport layer, and DHCP uses this connectionless service.


6. Which of the following commands will allow you to set your Telnet password on a Cisco router?



SHOW ANSWER
Correct Ans:line vty 0 4
Explanation:
The command line vty 0 4 places you in a prompt that will allow you to set or change your Telnet password.


7. What protocol does PPP use to identify the Network layer protocol?



SHOW ANSWER
Correct Ans:NCP
Explanation:
Network Control Protocol is used to help identify the Network layer protocol used in the packet.


8. To back up an IOS, what command will you use?



SHOW ANSWER
Correct Ans:copy flash tftp
Explanation:
The command copy flash tftp will prompt you to back up an existing IOS in flash to a TFTP host.


9. Which of the following is the valid host range for the subnet on which the IP address 192.168.168.188 255.255.255.192 resides?



SHOW ANSWER
Correct Ans:192.168.168.129-190
Explanation:
256 - 192 = 64. 64 + 64 = 128. 128 + 64 = 192. The subnet is 128, the broadcast address is 191, and the valid host range is the numbers in between, or 129-190.


10. Which WLAN IEEE specification allows up to 54Mbps at 2.4GHz?



SHOW ANSWER
Correct Ans:G
Explanation:
IEEE 802.11B is 2.4GHz, but with a maximum of only 11Mbps. IEEE 802.11G is in the 2.4GHz range, with a top speed of 54Mbps.


11. You have 10 users plugged into a hub running 10Mbps half-duplex. There is a server connected to the switch running 10Mbps half-duplex as well. How much bandwidth does each host have to the server?



SHOW ANSWER
Correct Ans:10 Mbps
Explanation:
Each device has 10 Mbpsto the server.


12. What command is used to create a backup configuration?



SHOW ANSWER
Correct Ans:copy running-config startup-config
Explanation:
The command to back up the configuration on a router is copy running-config startup-config.


13.
What are the two main types of access control lists (ACLs)?

Standard
IEEE
Extended
Specialized



SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 3
Explanation:
Standard and extended access control lists (ACLs) are used to configure security on a router.


14. What flavor of Network Address Translation can be used to have one IP address allow many users to connect to the global Internet?



SHOW ANSWER
Correct Ans:PAT
Explanation:
Port Address Translation (PAT) allows a one-to-many approach to network address translation.


15.   How long is an IPv6 address



SHOW ANSWER
Correct Ans:128 bits
Explanation:
An IPv6 address is 128 bits long.


Are you seeking for good platform for practicing Networking Basics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Networking Basics @ Fresherslive

This page provides important questions on Networking Basics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Networking Basics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Networking Basics Online tests. Networking Basics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Networking Basics Test questions Online @ Fresherslive?

Networking Basics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Networking Basics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Networking Basics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Networking Basics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Networking Basics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Networking Basics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Networking Basics test or get stuck on any particular question, our Networking Basics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Networking Basics, exercise these advanced Networking Basics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Networking Basics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.