Number Series Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



15 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Number Series online test. Number Series Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

1.
 
Look at this series: 544, 509, 474, 439, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:404
Explanation:
This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.


2. Look at this series: 201, 202, 204, 207, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:211
Explanation:
In this addition series, 1 is added to the first number; 2 is added to the second number; 3 is added to the third number; 4 is added to the fourth number; and go on.


3.
Look at this series: 2, 4, 6, 8, 10, ... What number should come next?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
This is a simple addition series. Each number increases by 2.


4. Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:56
Explanation:
This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.


5. Look at this series: 1.5, 2.3, 3.1, 3.9, ... What number should come next?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:4.7
Explanation:
In this simple addition series, each number increases by 0.8.


6. Look at this series: 31, 29, 24, 22, 17, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
This is a simple alternating subtraction series, which subtracts 2, then 5.


7. Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:34
Explanation:
This is a simple addition series with a random number, 8, interpolated as every other number. In the series, 6 is added to each number except 8, to arrive at the next number.


8. Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
This alternating addition series begins with 3; then 1 is added to give 4; then 3 is added to give 7; then 1 is added, and so on.


9. Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
This is a simple subtraction series. Each number is 6 less than the previous number.


10. Look at this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, ... What number should come next?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
In this alternating repetition series, the random number 21 is interpolated every other number into an otherwise simple addition series that increases by 2, beginning with the number 9.


11. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.


12.
Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.


13. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:22
Explanation:
This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.


14.
Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.


15. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... What number should come next?



SHOW ANSWER
Correct Ans:(1/8)
Explanation:
This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.

In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.

4/2 = 2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8 and so on.





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.