Objects and Collections Questions and Answers updated daily – Java



11 Objects and Collections Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Java Objects and Collections online test. Objects and Collections Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Objects and Collections Questions

1.
Which of the following are Java reserved words?

run
import
default
implement



SHOW ANSWER
Correct Ans:2 and 3
Explanation:
(2) - This is a Java keyword

(3) - This is a Java keyword

(1) - Is incorrect because although it is a method of Thread/Runnable it is not a keyword

(4) - This is not a Java keyword the keyword is implements


2. What is the numerical range of char?



SHOW ANSWER
Correct Ans:0 to 65535
Explanation:
The char type is integral but unsigned. The range of a variable of type char is from 0 to 216-1 or 0 to 65535. Java characters are Unicode, which is a 16-bit encoding capable of representing a wide range of international characters. If the most significant nine bits of a char are 0, then the encoding is the same as seven-bit ASCII.


3. Which is valid declaration of a float?



SHOW ANSWER
Correct Ans:float f = 1F;
Explanation:
Option A is valid declaration of float.

Option B is incorrect because any literal number with a decimal point u declare the computer will implicitly cast to double unless you include "F or f"

Option C is incorrect because it is a String.

Option D is incorrect because "d" tells the computer it is a double so therefore you are trying to put a double value into a float variable i.e there might be a loss of precision.


4. Which collection class allows you to access its elements by associating a key with an element's value, and provides synchronization?



SHOW ANSWER
Correct Ans:java.util.Hashtable
Explanation:
Hashtable is the only class listed that provides synchronized methods. If you need synchronization great; otherwise, use HashMap, it's faster.


5. Which collection class allows you to associate its elements with key values, and allows you to retrieve objects in FIFO (first-in, first-out) sequence?



SHOW ANSWER
Correct Ans:java.util.LinkedHashMap
Explanation:
LinkedHashMap is the collection class used for caching purposes. FIFO is another way to indicate caching behavior. To retrieve LinkedHashMap elements in cached order, use the values() method and iterate over the resultant collection.


6. Which interface provides the capability to store objects using a key-value pair?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Java.util.Map
Explanation:
An object that maps keys to values. A map cannot contain duplicate keys; each key can map to at most one value.


7. Which interface does java.util.Hashtable implement?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Java.util.Map
Explanation:
Hash table based implementation of the Map interface.


8. You need to store elements in a collection that guarantees that no duplicates are stored and all elements can be accessed in natural order. Which interface provides that capability?



SHOW ANSWER
Correct Ans:java.util.Set
Explanation:
Option B is correct. A set is a collection that contains no duplicate elements. The iterator returns the elements in no particular order (unless this set is an instance of some class that provides a guarantee). A map cannot contain duplicate keys but it may contain duplicate values. List and Collection allow duplicate elements.

Option A is wrong. A map is an object that maps keys to values. A map cannot contain duplicate keys; each key can map to at most one value. The Map interface provides three collection views, which allow a map's contents to be viewed as a set of keys, collection of values, or set of key-value mappings. The order of a map is defined as the order in which the iterators on the map's collection views return their elements. Some map implementations, like the TreeMap class, make specific guarantees as to their order (ascending key order); others, like the HashMap class, do not (does not guarantee that the order will remain constant over time).

Option C is wrong. A list is an ordered collection (also known as a sequence). The user of this interface has precise control over where in the list each element is inserted. The user can access elements by their integer index (position in the list), and search for elements in the list. Unlike sets, lists typically allow duplicate elements.

Option D is wrong. A collection is also known as a sequence. The user of this interface has precise control over where in the list each element is inserted. The user can access elements by their integer index (position in the list), and search for elements in the list. Unlike sets, lists typically allow duplicate elements.


9. Which collection class allows you to grow or shrink its size and provides indexed access to its elements, but whose methods are not synchronized?



SHOW ANSWER
Correct Ans:java.util.ArrayList
Explanation:
All of the collection classes allow you to grow or shrink the size of your collection. ArrayList provides an index to its elements. The newer collection classes tend not to have synchronized methods. Vector is an older implementation of ArrayList functionality and has synchronized methods; it is slower than ArrayList.


10. Which class does not override the equals() and hashCode() methods, inheriting them directly from class Object?



SHOW ANSWER
Correct Ans:java.lang.StringBuffer
Explanation:
java.lang.StringBuffer is the only class in the list that uses the default methods provided by class Object.


11. Suppose that you would like to create an instance of a new Map that has an iteration order that is the same as the iteration order of an existing instance of a Map. Which concrete implementation of the Map interface should be used for the new instance?



SHOW ANSWER
Correct Ans:LinkedHash map
Explanation:
The iteration order of a Collection is the order in which an iterator moves through the elements of the Collection. The iteration order of a LinkedHashMap is determined by the order in which elements are inserted.

When a new LinkedHashMap is created by passing a reference to an existing Collection to the constructor of a LinkedHashMap the Collection.addAll method will ultimately be invoked.

The addAll method uses an iterator to the existing Collection to iterate through the elements of the existing Collection and add each to the instance of the new LinkedHashMap.

Since the iteration order of the LinkedHashMap is determined by the order of insertion, the iteration order of the new LinkedHashMap must be the same as the interation order of the old Collection.


Are you seeking for good platform for practicing Objects and Collections questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Objects and Collections @ Fresherslive

This page provides important questions on Objects and Collections along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Objects and Collections questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Objects and Collections Online tests. Objects and Collections Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Objects and Collections Test questions Online @ Fresherslive?

Objects and Collections questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Objects and Collections may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Objects and Collections questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Objects and Collections questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Objects and Collections in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Objects and Collections Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Objects and Collections test or get stuck on any particular question, our Objects and Collections test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Objects and Collections, exercise these advanced Objects and Collections questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Objects and Collections Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.