Technology Questions and Answers updated daily – General Knowledge



15 Technology Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Technology online test. Technology Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Technology Questions

1.    In the United States the television broadcast standard is?



SHOW ANSWER
Correct Ans:NTSC
Explanation:
PAL and SECAM are standards used in other countries. RGB stands for red, green, and blue - the colors of light used to create an image in a color tv set and is often used as a format name for computer monitors.


2.      In the UK, what type of installation requires a fireman's switch?



SHOW ANSWER
Correct Ans:neon lighting
Explanation:
Neon lighting runs at a high voltage, typically above 1000 Volts. A fireman's switch protects a fireman from receiving a shock when a water jet is sprayed onto the installation. The switches are red, and mounted in a conspicuous position. (This is specified by IEE Regulations (Europe), SANS (South Africa), UK Electricity regulations and many Asian countries. I am unable to confirm other countries' requirements, so feel free to let me know.)


3. The first step to getting output from a laser is to excite an active medium. What is this process called?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:pumping
Explanation:
A collection of atoms or molecules that can be excited to a higher energy state is called an active medium. Before lasing can occur, the active media is "pumped". The process of raising the atoms in the active media from a lower energy state to a higher state is like pumping water up from a well.


4.     What frequency range is the High Frequency band?



SHOW ANSWER
Correct Ans:3 to 30 MHZ
Explanation:


5. Made from a variety of materials, such as carbon, which inhibits the flow of current?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:capacitor
Explanation:


6.   '.MPG' extension refers usually to what kind of file?



SHOW ANSWER
Correct Ans:animation/movie file
Explanation:


7. The purpose of choke in tube light is ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:To increase the voltage momentarily
Explanation:


8. Which is a type of Electrically-Erasable Programmable Read-Only Memory?



SHOW ANSWER
Correct Ans:flash
Explanation:
It's commonly used for MP3 players, computer BIOS code and "thumb" drives. Originally developed in Japan by Toshiba, it has become quite popular for products requiring non-volatile erasable memory. Flash devices have a limited number of erase cycles (typically 10,000 to 1,000,000 cycles) so they're not as good a choice for applications in which the data changes constantly. However, since it has no moving parts (unlike a hard disk) it is an excellent choice for storing the operating code for small personal electronics like PDAs, cell phones, digital cameras, and the data in items like MP3 players.


9. Most modern TV's draw power even if turned off. The circuit the power is used in does what function?



SHOW ANSWER
Correct Ans:remote control
Explanation:
Some authorities are recommending TV's, VCR's and Stereo's be connected to power strips with switches and turned off when not in use to save energy. Your remote will not work until power is switched back on.


10. In which decade was the SPICE simulator introduced?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1970
Explanation:
SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) was introduced in May 1972 by the University of Berkeley, California.


11. .MOV' extension refers usually to what kind of file?



SHOW ANSWER
Correct Ans:movie file
Explanation:


12. In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1990
Explanation:
On December 12, 1901, a radio transmission received by Guglielmo Marconi resulted in the first transmission of a transatlantic wireless signal (Morse Code) from Poldhu, Cornwall, to St. John's, Newfoundland.


13. What is part of a database that holds only one type of information?



SHOW ANSWER
Correct Ans:field
Explanation:


14. 'OS' computer abbreviation usually means ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:operating system
Explanation:


15.  In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1880
Explanation:
The IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) was formed in 1963 by the merger of the Institute of Radio Engineers (IRE, founded 1912) and the American Institute of Electrical Engineers (AIEE, founded 1884).





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.