Inventions Questions and Answers updated daily – General Knowledge



15 Inventions Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Inventions online test. Inventions Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Inventions Questions

1. In which decade was the transistor invented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1940
Explanation:
On December 23, 1947, William Shockley, Walter Brattain and John Bardeen, of Bell Labs, announced their discovery of the point-contact germanium transistor to management.


2.     When were blue jeans invented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1850
Explanation:
The first blue jeans were invented by tailor Levi Strauss, who invented tougher working pants for the miners of the California Gold Rush.


3. In which decade was the telegraph invented?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1840
Explanation:
On May 24, 1844, Samuel Morse send his famous message, "What hath God wrought?"


4. What invention is credited to the Russian born American inventor Vladimir Kosma Zworykin?



SHOW ANSWER
Correct Ans:television
Explanation:
Zworykin invented both the tube (iconoscope) for transmission and the receiver (kinescope) in 1923 and 1924, respectively.


5. When was the first elevator built?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1743
Explanation:
The first elevator was built in the palace of King Louis XV. It only traveled up one floor, and was hand powered by men inside the chimney.


6. In which decade were the first successful diode and triode vacuum tubes invented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
In 1904, John Ambrose Fleming invented the first practical electron tube called the 'Fleming Valve', which is a diode rectifier. In 1906, Lee de Forest invented the audion later called the triode, which provided signal amplification.


7. When was the first lawn mower invented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1830
Explanation:
The first lawn mowers were not engine powered. Invented in 1830 by Edwin Budding of England, the mowers were turning blades on wooden sticks used to cut grass. Engine powered mowers were not invented until 1919 by an American Army colonel, who used the motor from a washing machine.


8. When was Monopoly created?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1930
Explanation:
After the Stock Market crash, a buying and selling game created by Charles Darrow came to be. The first games were hand drawn on linoleum with streets from Atlantic City, N.J. as the property. He took the game to the Parker Brothers company, and Monopply was brought out for Christmas 1934. Everyone wanted to buy the games after Christmas, and Monopoly became a big success.


9. This part-time race car driver invented the bucket seat in 1969. Who was he??



SHOW ANSWER
Correct Ans:steve mcqueen
Explanation:
McQueen died in 1980 from a rare form of lung cancer.


10. What Benjamin Franklin invented?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:bifocal spectacles
Explanation:
Invented in 1760.

A list of Benjamin Franklin's inventions reveals a man of many talents and interests. It was the scientist in Ben that brought out the inventor. His natural curiosity about things and the way they work made him try to find ways to make them work better.

Ben had poor vision and needed glasses to read. He got tired of constantly taking them off and putting them back on, so he decided to figure out a way to make his glasses let him see both near and far. He had two pairs of spectacles cut in half and put half of each lens in a single frame. Today, we call them bifocals.


11. What now-ubiquitous device was invented by Zenith engineer Eugene Polley in 1955?



SHOW ANSWER
Correct Ans:remote control
Explanation:
The first wireless remote control for television was called Flashmatic. (Remember when you had to get up to change the channel?)


12. What Galileo invented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:thermometer
Explanation:
Various authors have credited the invention of the thermometer to Cornelius Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei or Santorio Santorio. The thermometer was not a single invention, however, but a development.

Galileo Galilei also discovered that objects (glass spheres filled with aqueous alcohol) of slightly different densities would rise and fall, which is nowadays the principle of the Galileo thermometer (shown). Today such thermometers are calibrated to a temperature scale.


13. When was barb wire patented?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1874
Explanation:
Joseph F. Glidden was born in New York on Jan. 18, 1812. He invented barbed wire in 1873 and was granted the patent on Nov. 24, 1874. After a three year battle over the patent, which he eventually won, Gidden became known as the "Father of Barbed Wire".


14. In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1950
Explanation:
On September 12, 1958, Jack Kilby demonstrated the first working IC while working for Texas Instruments, although the U.S. patent office awarded the first patent for an integrated circuit to Robert Noyce of Fairchild.


15. Who invented the BALLPOINT PEN?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Biso Brothers
Explanation:
The Hungarian brothers, Laszlo and George Biro, made the first ball point pen in 1894. It followed the first workable fountain pen which was invented by L.E. Waterman in 1884





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.