Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge



16 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Indian Politics online test. Indian Politics Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

1. The members of the State Public Service Commission are appointed by the



SHOW ANSWER
Correct Ans:governor
Explanation:


2. The members of the state legislative assemblies are elected for a period of



SHOW ANSWER
Correct Ans:5 years
Explanation:


3. The minimum age required to become the prime minister of India is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:25 years
Explanation:


4. The Muslim League as a political party was founded in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1906
Explanation:


5. The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:30 years
Explanation:


6. The members of Parliament can express themselves in the House in



SHOW ANSWER
Correct Ans:english,hindi or mother tongue
Explanation:


7. The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the



SHOW ANSWER
Correct Ans:44th amendment
Explanation:


8. The power to prorogue the Lok Sabha rests with



SHOW ANSWER
Correct Ans:the president
Explanation:


9. The office of the president can fall vacant due to



SHOW ANSWER
Correct Ans:all the above
Explanation:


10. The minimum age of the voter in India is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:18 years
Explanation:


11. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is



SHOW ANSWER
Correct Ans:25 years
Explanation:


12. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is



SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:


13. The members of Lok Sabha hold office for a term of



SHOW ANSWER
Correct Ans:5 years
Explanation:


14.   The present Lok Sabha is the



SHOW ANSWER
Correct Ans:16 th lok shaba
Explanation:


15. The power to decide an election petition is vested in the



SHOW ANSWER
Correct Ans:high courts
Explanation:


16. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1973
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.