Indian History Questions and Answers updated daily – General Knowledge



20 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Indian History online test. Indian History Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

1.     The French Revolution took place in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1789
Explanation:


2.    The Kalinga was fought in



SHOW ANSWER
Correct Ans:261 BC
Explanation:


3.    Swami Vivekananda attended the "Parliament of the World's Religions" in America in the year ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1893
Explanation:


4.     Muhammad Ghori ascended the throne of Ghazni in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1173
Explanation:


5.     Tipu sultan was the ruler of



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:mysore
Explanation:


6. The title of 'Viceroy' was added to the office of the Governor-General of India for the first time in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1858 AD
Explanation:
1858 AD


7.   when was Burma separated from India



SHOW ANSWER
Correct Ans:1937
Explanation:


8.      When did Vasco-da-Gama come to India 



SHOW ANSWER
Correct Ans:1498
Explanation:


9.    To which professions earlier leaders who struggled for freedom of India mainly belonged



SHOW ANSWER
Correct Ans:all the above
Explanation:


10.    The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India's contact with



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:greece
Explanation:


11. Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?



SHOW ANSWER
Correct Ans:japan
Explanation:


12. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya's work Amuktamalyada, was in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Telugu
Explanation:


13.   The Red Fort was built by



SHOW ANSWER
Correct Ans:shahjhan
Explanation:


14.    When was Mahavira born



SHOW ANSWER
Correct Ans:540 BC
Explanation:
Mahavira was born in 540 BC in a village Kundgrama near Vaishali in Bihar.


15.    Gautama Buddha renounced home at the age of



SHOW ANSWER
Correct Ans:29
Explanation:


16. The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1853
Explanation:


17. Indus people were first to produce cotton in the world 



SHOW ANSWER
Correct Ans:true
Explanation:


18. Tripitakas are sacred books of



SHOW ANSWER
Correct Ans:buddhists
Explanation:


19. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2500 B c to 1750 Bc
Explanation:


20. The Battle of Plassey was fought in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1757
Explanation:
The Battle of Plassey, 23 June 1757, was a decisive British East India Company victory over the Nawab of Bengal and his French allies, establishing Company rule in South Asia which expanded over much of the Indies for the next 190 years. The battle took place at Palashi, Bengal, on the river banks of the Bhagirathi River, about 150 km north of Calcutta, near Murshidabad, then capital of undivided Bengal. The belligerents were Siraj-ud-daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company.





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.