Indian Economy Questions and Answers updated daily – General Knowledge



20 Indian Economy Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Indian Economy online test. Indian Economy Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Economy Questions

1.   On which position India is, if we talk about production of vegetables



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
On First it is China.


2.   Iron and steel industry started in India in the year 



SHOW ANSWER
Correct Ans:1870
Explanation:
Iron and steel industry started in India in the year 1870, when Bengal Iron Works company established its plant in Kulti, West Bengal.


3. The bank which has the highest number of branches in the world is ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:SBI
Explanation:


4.    In India paper currency started in ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1861
Explanation:


5.   Small Industries Development Bank of India (SIDBI) was established in 



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1989
Explanation:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI) was established in 1989. Its main function is to provide assistance to small scale industries through state finance corporations, state industrial development corporations, commercial banks etc.


6. Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) was established in :



SHOW ANSWER
Correct Ans:1991
Explanation:


7.    Industrial Development Bank of India (IDBI) established in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1964
Explanation:


8.    First Regional Rural Bank came into existence in,



SHOW ANSWER
Correct Ans:1975
Explanation:
First Rural Bank was established on 2nd Oct 1975.


9.    Banking regulation act was passed in 



SHOW ANSWER
Correct Ans:1949
Explanation:


10.    National Rural Employment Guarantee Programme started in 



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:2006
Explanation:
It started on 2nd Feb, 2006.
Govt. of India renamed it to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act(MNERGA) on 2nd October, 2009.


11.   Pradhan Mantri Gramodaya Yojana started in 



SHOW ANSWER
Correct Ans:2000
Explanation:
It was started to fulfil the basic requirements of rural areas.


12. Mahila Samridhi Yojana started in 



SHOW ANSWER
Correct Ans:1993
Explanation:
Mahila Samridhi Yojana started on 2 October, 1993.


13. National Rural Employment Programme started in 



SHOW ANSWER
Correct Ans:1980
Explanation:


14. When community development programme (CDP) started ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1952
Explanation:


15. The concept of Economic Planning in India is derived from ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Russia
Explanation:


16. National Agriculture Insurance Scheme was implemented on



SHOW ANSWER
Correct Ans:oct 1990
Explanation:


17. What is the mainstay of Indian economy ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:agriculture
Explanation:


18. Contribution of agriculture to Gross National Product is approximately ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:approx 26%
Explanation:


19. Contribution of agriculture to Gross National Product is approximately ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:17.5%
Explanation:


20. Approx __ % of Indian population is still Agriculturist.



SHOW ANSWER
Correct Ans:58%
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.