Indian Culture Questions and Answers updated daily – General Knowledge



15 Indian Culture Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Indian Culture online test. Indian Culture Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Culture Questions

1.
  'Madhubani', a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?



SHOW ANSWER
Correct Ans:bihar
Explanation:
Madhubani painting or Mithila painting is a style of Indian painting, practiced in the Mithila region of Bihar state, India and the adjoining parts of Terai in Nepal. Painting is done with fingers, twigs, brushes, nib-pens, and matchsticks, using natural dyes and pigments, and is characterized by eye-catching geometrical patterns. There are paintings for each occasion and festival such as birth, marriage, holi, surya shasti, kali puja, Upanayanam (sacred thread ceremony), and durga puja.


2.     Thillana is a format of



SHOW ANSWER
Correct Ans:bharatanatyam
Explanation:


3.     The National Anthem was first sung in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1911
Explanation:
The national anthem of India is 'Jana-gana-mana', composed originally in Bengali, by Rabindranath Tagore. 'Jana-gana-mana' was first sung on 27th December 1911, long before Indian gained independence, at the Calcutta Session of the Indian National Congress. The complete song consists of five stanzas. As for the playing time of the full version of the national anthem, it will take up approximately 52 seconds. A short version, consisting of first and last lines of the stanza (playing time approximately 20 seconds), is also played on certain occasions.


4.    Which of the following dances is a solo dance?



SHOW ANSWER
Correct Ans:ottan thullal
Explanation:


5.    'Kathakali' is a folk dance prevalent in which state?



SHOW ANSWER
Correct Ans:kerala
Explanation:


6.      The book of Parsis is



SHOW ANSWER
Correct Ans:zend avesta
Explanation:


7. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity



SHOW ANSWER
Correct Ans:jaganath
Explanation:


8. Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?



SHOW ANSWER
Correct Ans:sangeet akademi
Explanation:


9. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?



SHOW ANSWER
Correct Ans:garba
Explanation:


10. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from



SHOW ANSWER
Correct Ans:kerala
Explanation:


11. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from



SHOW ANSWER
Correct Ans:mundak upanishad
Explanation:


12. 'Dandia' is a popular dance of



SHOW ANSWER
Correct Ans:gujarat
Explanation:


13. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by



SHOW ANSWER
Correct Ans:bharat muni
Explanation:


14. Rabindranath Tagore's 'Jana Gana Mana' has been adopted as India's National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?



SHOW ANSWER
Correct Ans:only the first stanza
Explanation:


15. The ratio of width of our National flag to its length is



SHOW ANSWER
Correct Ans:2:3
Explanation:
The National Flag of India is a horizontal tricolour of deep saffron [kesaria] at the top, white in the middle & dark green at the bottom in equal proportion. The ratio of width of the flag to its length is 2 to 3. In the centre of the white band of the Indian National Flag, there is a navy blue wheel which represents the chakra. Its design is that of the wheel which appears on the abacus of the Sarnath Lion Capital of Ashoka. Its diameter comes close to the width of the white band & it has twenty four spokes. The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947.



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.