Honours and Awards Questions and Answers updated daily – General Knowledge



20 Honours and Awards Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Honours and Awards online test. Honours and Awards Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Honours and Awards Questions

1.   The journalist who refused to accept 'Padma Bhushan' was?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Khushwant Singh
Explanation:
Khushwant Singh (Journalist) : Returned his Padma Bhushan in protest against Operation Blue Star (1984); awarded Padma Vibhushan in 2007.


2.    Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?



SHOW ANSWER
Correct Ans:ashok kumar
Explanation:


3. The first recipient of Rajiv Gandhi's 'Khel Ratna' award is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Vishwanathan Anand
Explanation:


4.    Who among the following own the Nobel prize for literature?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Samuel Beckett
Explanation:


5.   The Nobel peace prize is awarded in which city



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:oslo
Explanation:


6. Tansen Samman has been instituted by the Government of?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Madhya Pradesh
Explanation:


7. Which of the following famous financial journals of international repute confers 'Finance minister of the year' Award?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Euromoney
Explanation:


8.
  'Global 500' awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Protection of environment
Explanation:


9.     To whom was 'Bharat Ratna' awarded in 1999?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Amartya Sen
Explanation:


10. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Mother Teresa
Explanation:


11. The first black American to win the Nobel Prize for literature is



SHOW ANSWER
Correct Ans:Toni Morrison
Explanation:


12. In 1901, Nobel Prize was not given for



SHOW ANSWER
Correct Ans:economics
Explanation:


13. The 'Cannes Award' is given for excellence in which field?



SHOW ANSWER
Correct Ans:films
Explanation:


14. The Nobel Prize was first awarded in



SHOW ANSWER
Correct Ans:1901
Explanation:


15. The Arjuna Awards were instituted in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1961
Explanation:


16. Saraswathi Samman is given annually for outstanding contribution to



SHOW ANSWER
Correct Ans:literature
Explanation:


17. Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?



SHOW ANSWER
Correct Ans:tagore
Explanation:


18. Which state gives Mewar Award?



SHOW ANSWER
Correct Ans:rajasthan
Explanation:


19.  B. C. Roy Award is given in the field of



SHOW ANSWER
Correct Ans:medicine
Explanation:


20.
 In which year was Pulitzer Prize established?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1917
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.