Chemistry Questions and Answers updated daily – General Knowledge



20 Chemistry Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Chemistry online test. Chemistry Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Chemistry Questions

1. The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at



SHOW ANSWER
Correct Ans:Travancore coast
Explanation:


2. The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is



SHOW ANSWER
Correct Ans:HF
Explanation:


3. The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:cineole
Explanation:


4. The gas used for artificial ripening of green fruit is



SHOW ANSWER
Correct Ans:ethylene
Explanation:


5. The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:boiling
Explanation:


6.    The mass number of a nucleus is



SHOW ANSWER
Correct Ans:the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
Explanation:


7. The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a



SHOW ANSWER
Correct Ans:thermoset
Explanation:


8. The items amenable to detection by soft x-rays are



SHOW ANSWER
Correct Ans:genuine coins from counterfeit coins
Explanation:


9. The mass of one Avogadro number of helium atom is



SHOW ANSWER
Correct Ans:4.00 gram
Explanation:


10. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Ni
Explanation:


11.      The octane number of zero is assigned to



SHOW ANSWER
Correct Ans:n-heptane
Explanation:


12.
The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are



SHOW ANSWER
Correct Ans:mesons
Explanation:


13. The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called



SHOW ANSWER
Correct Ans:thermal capacity
Explanation:


14. The nucleus of a hydrogen atom consists of



SHOW ANSWER
Correct Ans:1 proton only
Explanation:


15. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called



SHOW ANSWER
Correct Ans:smelting
Explanation:


16.
The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of



SHOW ANSWER
Correct Ans:p-electrons in CI(Z = 17)
Explanation:


17. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is



SHOW ANSWER
Correct Ans:Fe
Explanation:


18. The most electronegative element among the following is



SHOW ANSWER
Correct Ans:fluorine
Explanation:


19. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its



SHOW ANSWER
Correct Ans:molality
Explanation:


20. The nucleus of an atom consists of



SHOW ANSWER
Correct Ans:protons and neutrons
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.