Biology Questions and Answers updated daily – General Knowledge



20 Biology Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Biology online test. Biology Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Biology Questions

1.
  Number of chromosomes in Down's syndrome is



SHOW ANSWER
Correct Ans:47
Explanation:


2.
  Outer covering of virus made up of protein is



SHOW ANSWER
Correct Ans:capsid
Explanation:


3.   Night blindness is cause by lack of which vitamin?



SHOW ANSWER
Correct Ans:vitamin A
Explanation:


4.
On which of the following plants did Gregor Mendal perform his classical experiment?



SHOW ANSWER
Correct Ans:pea
Explanation:


5.   Plant have ____ while animals lack it.



SHOW ANSWER
Correct Ans:cellulose
Explanation:


6.    Myopia is connected with



SHOW ANSWER
Correct Ans:eyes
Explanation:


7.    which of the following taxonomic categories which is the most inclusive (i.e. is the highest in hierarchy)?



SHOW ANSWER
Correct Ans:class
Explanation:


8.     Potato is a modified form (outgrowth) of



SHOW ANSWER
Correct Ans:stem
Explanation:


9.    Phloem is a tissue found in



SHOW ANSWER
Correct Ans:plants
Explanation:


10.    Plants hormone that induces cell division is



SHOW ANSWER
Correct Ans:kinnis
Explanation:


11.     Oxygen released in the process of photosynthesis comes from



SHOW ANSWER
Correct Ans:water
Explanation:


12. Pyorrhoea is a disease of the



SHOW ANSWER
Correct Ans:gums
Explanation:


13.   Photosynthesis takes place faster in



SHOW ANSWER
Correct Ans:white light
Explanation:


14. Most highly intelligent mammals are



SHOW ANSWER
Correct Ans:dolphins
Explanation:


15. Process of cell division can take place by



SHOW ANSWER
Correct Ans:mitosis
Explanation:


16. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into



SHOW ANSWER
Correct Ans:free nitrogen
Explanation:


17.    Plants synthesis protein from



SHOW ANSWER
Correct Ans:amino acids
Explanation:


18. Movement of cell against concentration gradient is called



SHOW ANSWER
Correct Ans:active transport
Explanation:
Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentration.


19. Plants receive their nutrients mainly from



SHOW ANSWER
Correct Ans:soil
Explanation:


20. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:green plants
Explanation:



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.