Basic Questions and Answers updated daily – Basic Computer Knowledge



38 Basic Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Basic Computer Knowledge Basic online test. Basic Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Questions

1.      Printers are measured in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Dpi
Explanation:


2.    The original basic language was designed in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1964
Explanation:


3.    Excess of internal storage is defined by the term called



SHOW ANSWER
Correct Ans:overflow
Explanation:


4.     Mainframe computer is used to store



SHOW ANSWER
Correct Ans:large volume of data
Explanation:


5.    Which memory is also called auxiliary memory



SHOW ANSWER
Correct Ans:secondary
Explanation:


6.
Ram are divided into how many types




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:


7.
Ram is considered which memory




SHOW ANSWER
Correct Ans:primary
Explanation:


8. Memory are how many types



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:


9. Finite number of sequential instructions are called



SHOW ANSWER
Correct Ans:algorithm
Explanation:


10.   Special type of program that loads automatically when you start your computer.



SHOW ANSWER
Correct Ans:OS 
Explanation:


11. A byte consist of how many bits.



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:


12. A special type of memory chip that holds software that can be read but not written to



SHOW ANSWER
Correct Ans:ROM
Explanation:


13. What is a stored procedure?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Stored Procedure is a function which contains a collection of SQL Queries. The procedure can take inputs , process them and send back output.
Explanation:


14. RAM stands for.



SHOW ANSWER
Correct Ans:random access memory
Explanation:


15. What is Index?



SHOW ANSWER
Correct Ans:An index is a physical structure containing pointers to the data. Indices are created in an existing table to locate rows more quickly and efficiently.
Explanation:


16. The main working memory used by the computer are



SHOW ANSWER
Correct Ans:RAM
Explanation:


17. What is Trigger?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A trigger is a SQL procedure that initiates an action when an event (INSERT, DELETE or UPDATE) occurs.
Explanation:


18. One of the Input device in computer are



SHOW ANSWER
Correct Ans:keyboard
Explanation:


19. What is Collation?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Collation refers to a set of rules that determine how data is sorted and compared.
Explanation:


20.
What computers are used for fastest type of computer that can perform complex operations at very high speed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:super
Explanation:



12



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.