Fundamental Questions and Answers updated daily – Basic Computer Knowledge



50 Fundamental Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Basic Computer Knowledge Fundamental online test. Fundamental Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Fundamental Questions

1.     Which is responsible for communication between Memory and ALU ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Control unit
Explanation:


2.     ARP stands for ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Address Resolution Protocol
Explanation:


3.      A wireless technology built in electronic gadgets used for exchanging data over short distances is ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Bluetooth
Explanation:


4.      Intersection of columns and rows is called a ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:cell
Explanation:


5.     Microsoft office is type of ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Application software
Explanation:


6.     Which type of switching is used in Internet ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Packet
Explanation:


7.      IP address version 4 is in which format ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:32 bit
Explanation:


8.      Which device among following is used for sending digital data over a phone line ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Modem
Explanation:


9.    Which is odd one ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:CRT
Explanation:


10.     An electronic path, that sends signals from one part of computer to another is ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:Bus
Explanation:


11.     1 Mega Byte is equal to



SHOW ANSWER
Correct Ans:1024 Kilo Bytes
Explanation:


12.     BIOS is used for ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Loading operating system
Explanation:


13.     What is full form of EXIF ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Exchangeable Image File Format
Explanation:


14.    Where BIOS is stored ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Flash Memory Chip
Explanation:
BIOS is stored in Flash Memory Chip, which is located on the motherboard.


15.     What is used to make computer chips ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Silicon
Explanation:


16.     Which component of computer is also considered as it Heart ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Microprocessor
Explanation:


17.     What is full form of SMPS ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Switch Mode Power Supply
Explanation:


18.    MPG is an file extension of which type of files ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Video
Explanation:


19.    Second generation of computers consist of which of following ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Transistors
Explanation:


20.    What is full form CMOS ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Complementary Metal Oxide Semiconductor
Explanation:








SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.