Basic Questions and Answers updated daily – Basic Computer Knowledge



38 Basic Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Basic Computer Knowledge Basic online test. Basic Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Questions

1.      Printers are measured in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Dpi
Explanation:


2.    The original basic language was designed in the year



SHOW ANSWER
Correct Ans:1964
Explanation:


3.    Excess of internal storage is defined by the term called



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:overflow
Explanation:


4.     Mainframe computer is used to store



SHOW ANSWER
Correct Ans:large volume of data
Explanation:


5.    Which memory is also called auxiliary memory



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:secondary
Explanation:


6.
Ram are divided into how many types




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:


7.
Ram is considered which memory




SHOW ANSWER
Correct Ans:primary
Explanation:


8. Memory are how many types



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:


9. Finite number of sequential instructions are called



SHOW ANSWER
Correct Ans:algorithm
Explanation:


10.   Special type of program that loads automatically when you start your computer.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:OS 
Explanation:


11. A byte consist of how many bits.



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:


12. A special type of memory chip that holds software that can be read but not written to



SHOW ANSWER
Correct Ans:ROM
Explanation:


13. What is a stored procedure?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Stored Procedure is a function which contains a collection of SQL Queries. The procedure can take inputs , process them and send back output.
Explanation:


14. RAM stands for.



SHOW ANSWER
Correct Ans:random access memory
Explanation:


15. What is Index?



SHOW ANSWER
Correct Ans:An index is a physical structure containing pointers to the data. Indices are created in an existing table to locate rows more quickly and efficiently.
Explanation:


16. The main working memory used by the computer are



SHOW ANSWER
Correct Ans:RAM
Explanation:


17. What is Trigger?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A trigger is a SQL procedure that initiates an action when an event (INSERT, DELETE or UPDATE) occurs.
Explanation:


18. One of the Input device in computer are



SHOW ANSWER
Correct Ans:keyboard
Explanation:


19. What is Collation?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Collation refers to a set of rules that determine how data is sorted and compared.
Explanation:


20.
What computers are used for fastest type of computer that can perform complex operations at very high speed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:super
Explanation:



12





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.