Volume and Surface Area Questions and Answers updated daily – Aptitude



12 Volume and Surface Area Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Volume and Surface Area online test. Volume and Surface Area Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Volume and Surface Area Questions

1. 12 spheres of the same size are made from melting a solid cylinder of 16 cm diameter and 2 cm height. Find the diameter of each sphere.



SHOW ANSWER
Correct Ans:4 cm
Explanation:


2. The surface area of a sphere is same as the curved surface area of a right circular cylinder whose height and diameter are 12 cm each. The radius of the sphere is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:6 cm
Explanation:


3. The radii of two cones are in ratio 2:1, their volumes are equal. Find the ratio of their heights.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1:4
Explanation:


4. The slant height of a conical mountain is 2.5 km and the area of its base is 1.54 km square. The height of mountain is :



SHOW ANSWER
Correct Ans:2.4 km
Explanation:


5. 66 cubic centimetres of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length if the wire in meters will be:



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:84 m
Explanation:


6. How many cubes of 10 cm edge can be put in a cubical box of 1 m edge.



SHOW ANSWER
Correct Ans:1000 cubes
Explanation:


7. The cost of the paint is Rs. 36.50 per kg. If 1 kg of paint covers 16 square feet, how much will it cost to paint outside of a cube having 8 feet each side.



SHOW ANSWER
Correct Ans:876
Explanation:
We will first calculate the Surface area of cube, then we will calculate the quantity of paint required to get answer.
Here we go,

Surface area =6a2=6∗82=384sq feetQuantity required =38416=24kgCost of painting =36.50∗24=Rs.876


8. A swimming pool 9 m wide and 12 m long is 1 m deep on the shallow side and 4 m deep on the deeper side. Its volume is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:270
Explanation:
Volume will be length * breadth * height, but in this case two heights are given so we will take average,

Volume=(12∗9∗(1+42))m312∗9∗2.5m3=270m3


9. How many bricks, each measuring 25cm*11.25cm*6cm, will be needed to build a wall 8m*6m*22.5m



SHOW ANSWER
Correct Ans:6400
Explanation:
To solve this type of question, simply divide the volume of wall with the volume of brick to get the numbers of required bricks
So lets solve this

Number of bricks =
Volume of wallVolume of 1 brick=800∗600∗22.525∗11.25∗6=6400


10. A boat having a length 3 m and breadth 2 m is floating on a lake. The boat sinks by 1 cm when a man gets into it. The mass of the man is :



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:60 kg
Explanation:
In this type of question, first we will calculate the volume of water displaces then will multiply with the density of water.
Volume of water displaced = 3*2*0.01 = 0.06 m cube

Mass of Man = Volume of water displaced * Density of water

= 0.06 * 1000 = 60 kg


11. A cistern 6 m long and 4 m wide contains water up to a breadth of 1 m 25 cm. Find the total area of the wet surface.



SHOW ANSWER
Correct Ans:49 m sqaure
Explanation:
Area of the wet surface =
2[lb+bh+hl] - lb = 2 [bh+hl] + lb
= 2[(4*1.25+6*1.25)]+6*4 = 49 m square


12. Find the surface area of a 10cm*4cm*3cm brick.



SHOW ANSWER
Correct Ans:164 cm square
Explanation:
Surface area of a cuboid = 2(lb+bh+hl) cm square
So,
Surface area of a brick = 2(10*4+4*3+3*10) cm square
= 2(82) cm square = 164 cm square





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.