# True Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

15 True Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude True Discount online test. True Discount Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

## True Discount Questions

1. If the true discount on s sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:768
Explanation:

2. The present worth of Rs. 1404 due in two equal half-yearly installments at 8% per annum simple interest is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:1325
Explanation:

3. The simple interest and the true discount on a certain sum for a given time and at a given rate are Rs. 85 and Rs. 80 respectively. The sum is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:1360
Explanation:
= 85 x 80 /(85 - 80) = Rs. 1360.

4. The interest on Rs. 750 for 2 years is the same as the true discount on Rs. 960 due 2 years hence. If the rate of interest is the same in both cases, it is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:14%
Explanation:
S.I. on Rs. 750 = T.D. on Rs. 960.

This means P.W. of Rs. 960 due 2 years hence is Rs. 750.

T.D. = Rs. (960 - 750) = Rs. 210.

Thus, S.I. on R.s 750 for 2 years is Rs. 210.

Rate =100 x 210 / 750 x 2% = 14%

5. Rs. 20 is the true discount on Rs. 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?

SHOW ANSWER
Correct Ans:10.40
Explanation:
S.I. on Rs. (260 - 20) for a given time = Rs. 20.

S.I. on Rs. 240 for half the time = Rs. 10.

T.D. on Rs. 250 = Rs. 10.

T.D. on Rs. 260 = Rs.10 x 260 / 250= Rs. 10.40

6. The present worth of Rs. 2310 due 2 years hence, the rate of interest being 15% per annum, is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:1680
Explanation:
P.W. = Rs.100 x 2310 / 100 + 15 x 5= Rs. 1680.

7. The true discount on Rs. 1760 due after a certain time at 12% per annum is Rs. 160. The time after which it is due is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:10 months
Explanation:
P.W. = Rs. (1760 -160) = Rs. 1600.

S.I. on Rs. 1600 at 12% is Rs. 160.

Time =100 x 160 / 1600 x 126=5 / 6years =5x 12 / 6months = 10 months.

8. A man buys a watch for Rs. 1950 in cash and sells it for Rs. 2200 at a credit of 1 year. If the rate of interest is 10% per annum, the man:

SHOW ANSWER
Correct Ans:gain rs.50
Explanation:
S.P. = P.W. of Rs. 2200 due 1 year hence
= Rs.2200 x 100 / 100 +(10 x 1)
= Rs. 2000.
Gain = Rs. (2000 - 1950) = Rs. 50.

9. The true discount on a bill due 9 months hence at 16% per annum is Rs. 189. The amount of the bill is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:1764
Explanation:

Let P.W. be Rs.x.

Then, S.I. on Rs.xat 16% for 9 months = Rs. 189.

 xx 16 x 9 x 1 = 189 orx= 1575. 12 100

P.W. = Rs. 1575.

Sum due = P.W. + T.D. = Rs. (1575 + 189) = Rs. 1764.

10. Goods were bought for Rs. 600 and sold the same for Rs. 688.50 at a credit of 9 months and thus gaining 2% The rate of interest per annum is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:16 2/3%
Explanation:
S.P. = 102% of Rs. 600 = 102 x 600 / 100= Rs. 612.
Now, P.W. = Rs. 612 and sum = Rs. 688.50.
T.D. = Rs. (688.50 - 612) = Rs. 76.50.
Thus, S.I. on Rs. 612 for 9 months is Rs. 76.50.
Rate =100 x 76.50 / 612 x 3 / 4)%= 16 2/3%

11. If Rs. 10 be allowed as true discount on a bill of Rs. 110 due at the end of a certain time, then the discount allowed on the same sum due at the end of double the time is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:18.33
Explanation:
S.I. on Rs. (110 - 10) for a certain time = Rs. 10.

S.I. on Rs. 100 for double the time = Rs. 20.

T.D. on Rs. 120 = Rs. (120 - 100) = Rs. 20.

T.D. on Rs. 110 = Rs.20 x 110 / 120= Rs. 18.33

12. A man wants to sell his scooter. There are two offers, one at Rs. 12,000 cash and the other a credit of Rs. 12,880 to be paid after 8 months, money being at 18% per annum. Which is the better offer?

SHOW ANSWER
Correct Ans:12000 in cash
Explanation:
P.W. of Rs. 12,880 due 8 months hence
= Rs.12880 x 100 / 100 + 18 x 8 /12
= Rs.12880 x 100/112
= Rs. 11500.

13. A trader owes a merchant Rs. 10,028 due 1 year hence. The trader wants to settle the account after 3 months. If the rate of interest 12% per annum, how much cash should he pay?

SHOW ANSWER
Correct Ans:9200
Explanation:
Required money = P.W. of Rs. 10028 due 9 months hence
= Rs.10028 x 100 / 100 +12 x 9 /12
= Rs. 9200.

14. The true discount on Rs. 2562 due 4 months hence is Rs. 122. The rate percent is:

SHOW ANSWER
Correct Ans:15%
Explanation:
P.W. = Rs. (2562 - 122) = Rs. 2440.

S.I. on Rs. 2440 for 4 months is Rs. 122.

Rate =100 x 122% / 2440 x 1 / 3= 15%.

15. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:

SHOW ANSWER
Correct Ans:0%
Explanation:
C.P. = Rs. 3000.
S.P. = Rs. 3600 x 100 / 100+(10 x 2)= Rs. 3000.
Gain = 0%.

×

## Unlock all 200+ Mock Tests series

12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days

***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.