Time and work Questions and Answers updated daily – Aptitude



12 Time and work Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Time and work online test. Time and work Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Time and work Questions

1. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?



SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:


2. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C



SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:


3. A can do a piece of work in 4 hours . A and C together can do it in just 2 hours, while B and C together need 3 hours to finish the same work. In how many hours B can complete the work ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:12 hours
Explanation:


4. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves. A alone can finish the remaining work in



SHOW ANSWER
Correct Ans:7.5 days
Explanation:
B's 5 days work =
1/10∗5=1/2Remaining work =1−1/2=12A can finish work =15∗12=7.5days


5. A is thrice as good a workman as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes. B alone can do the whole work in



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:15 days
Explanation:
Ratio of times taken by A and B = 1:3
Means B will take 3 times which A will do in 1 time

If difference of time is 2 days, B takes 3 days
If difference of time is 10 days, B takes (3/2) * 10 =15 days


6. A does half as much work as B in three-fourth of the time. If together they take 18 days to complete the work, how much time shall B take to do it



SHOW ANSWER
Correct Ans:30 days
Explanation:
(A+B)s 1 days work= 1/18
1/x + 2/3x = 1/18 or x = 30 days


7. To complete a work A and B takes 8 days, B and C takes 12 days, A,B and C takes 6 days. How much time A and C will take



SHOW ANSWER
Correct Ans:8 days
Explanation:
A+B 1 day work = 1/8
B+C 1 day work = 1/12
A+B+C 1 day work = 1/6

We can get A work by (A+B+C)-(B+C)
And C by (A+B+C)-(A+B)

So A 1 day work =
1/6−1/12=1/12


Similarly C 1 day work =
1/6−1/8=4−3/24=1/24


So A and C 1 day work =

1/12+1/24=3/24=1/8


So A and C can together do this work in 8 days


8. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?



SHOW ANSWER
Correct Ans:15 days
Explanation:


9. A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is :



SHOW ANSWER
Correct Ans:8/15
Explanation:


10. A can finish a work in 18 days and B can do same work in half the time taken by A. then working together, what part of same work they can finish in a day



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1/6
Explanation:
Please note in this question, we need to answer part of work for a day rather than complete work. It was worth mentioning here because many do mistake at this point in hurry to solve the question

So lets solve now,
A's 1 day work = 1/18
B's 1 day work = 1/9 [because B take half time than A]

(A+B)'s one day work =

(1/18+1/9)=(1+2/18)=1/6


11. A does a work in 10 days and B does the same work in 15 days. In how many days they together will do the same work ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:6 days
Explanation:


12. A and B can together complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days, in how many days can B alone complete that work ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:6 days
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.