Time and Distance Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Time and Distance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Time and Distance online test. Time and Distance Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Time and Distance Questions

1. Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?



SHOW ANSWER
Correct Ans:12 km/hour
Explanation:


2. A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. Find the average speed for first 320 km of tour.



SHOW ANSWER
Correct Ans:71.11 km/hr
Explanation:


3. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. What is the duration of the flight ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1 hour
Explanation:


4. A Man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on bicycle at 9 km/hr. What is the distance travelled on foot?



SHOW ANSWER
Correct Ans:16 km
Explanation:
Let the time in which he travelled on foot = x hour
Time for travelling on bicycle = (9 - x) hr

Distance = Speed * Time, and Total distance = 61 km
So,
4x + 9(9-x) = 61
=> 5x = 20
=> x = 4

So distance traveled on foot = 4(4) = 16 km


5. A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:224 Km
Explanation:
Let time taken to travel the first half = x hr
Then time taken to travel the second half = (10 - x) hr

Distance covered in the the first half = 21x [because, distance = time*speed]
Distance covered in the the second half = 24(10 - x)

Distance covered in the the first half = Distance covered in the the second half
So,
21x = 24(10 - x)
=> 45x = 240
=> x = 16/3

Total Distance = 2*21(16/3) = 224 Km [multiplied by 2 as 21x was distance of half way]


6. 2 trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:11:9
Explanation:
We know total distance is 200 Km
If both trains crossed each other at a distance of 110 km then one train covered 110 km and other 90 km [110+90=200km]
So ratio of their speed = 110:90 = 11:9


7.  Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:10 mintues
Explanation:
Due to stoppages, it covers 9 km less.

Time taken to cover 9 km = (9/54) hour
= (1/6)*60 minutes
= 10 minutes


8. Two boys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction?



SHOW ANSWER
Correct Ans:17 hours
Explanation:
Distance between them is 8.5 km
Time = Distance/Speed
Time= 8.5km / 0.5 kmph = 17 hrs


9. A train covers a distance in 50 minutes, if it runs at a speed of 48kmph on an average. Find the speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 minutes.



SHOW ANSWER
Correct Ans:60 km/hr
Explanation:
We are having time and speed given, so first we will calculate the distance. Then we can get new speed for given time and distance.
Lets solve it.

Time = 50/60 hr = 5/6 hr
Speed = 48 mph
Distance = S*T = 48 * 5/6 = 40 km

New time will be 40 minutes so,
Time = 40/60 hr = 2/3 hr
Now we know,
Speed = Distance/Time
New speed = 40*3/2 kmph = 60kmph


10.  A man is walking at the rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1250 meters
Explanation:


11. A person crosses a 600 meter long street in 5 minutes. What is the speed in Km/hr



SHOW ANSWER
Correct Ans:7.2 km/hr
Explanation:


12. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?



SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:


13. An athlete runs 200 meters in 24 seconds. His speed is ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:30 km/hr
Explanation:


14. A cyclist covers a distance of 750 meter in 2 minutes 30 seconds. What is the speed in km/hr of cyclist



SHOW ANSWER
Correct Ans:18 km/hr
Explanation:


15. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?



SHOW ANSWER
Correct Ans:7.2
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.