Stocks and Shares Questions and Answers updated daily – Aptitude



14 Stocks and Shares Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Stocks and Shares online test. Stocks and Shares Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Stocks and Shares Questions

1.  To produce an annual income of Rs. 1200 from a 12% stock at 90, the amount of stock needed is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:10000
Explanation:
For an income of Rs. 12, stock needed = 100
For an income of Rs. 1200, stock needed = 100 * 1200/12 = 10000


2. By investing Rs. 1620 in 8% stock, Sandeep earns Rs. 135. The stockis then quoted at 



SHOW ANSWER
Correct Ans:96
Explanation:
To earn Rs. 135, investment = Rs. 1620.
To earn Rs. 8, investment = Rs. (1620/135) * 8= Rs.96.
Market value of Rs. 100 stock = Rs. 96.


3.  A man invests in a 16% stock at 128. The interest obtained by him is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:12.5%
Explanation:
investing Rs. 128, income is = Rs. 16.
investing Rs. 100, income is Rs. (16 *100/128) = 12.5


4. The cost price of a Rs. 100 stock at 4 discount, when brokerage is 1/4 % is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:96.25
Explanation:
C.P.=Rs. 100 - 4 + 1/4 =Rs.96.25.


5. In prder to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:



SHOW ANSWER
Correct Ans:6240
Explanation:
To get Rs. 10, investment = Rs. 96
To get Rs. 650, investment = Rs.(96/10) x 650 = Rs. 6240.


6. A 6% stock yields 8%. The market value of the stock is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:75
Explanation:
For an income of Rs. 8, investment = Rs. 100
For an income of Rs. 6, investment = Rs. 100/8 * 6 = Rs. 75.
Market value of Rs. 100 stock = Rs. 75.


7. A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in12%stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio



SHOW ANSWER
Correct Ans:16:15
Explanation:
For an income of Re 1 in 9% stock at 96, investment = 96/9 = 32/3
For an income of Re 1 in 12% stock at 120, investment = 120/12 = 10
Ratio of investments = 32/3 : 10 = 32 : 30 = 16: 15.


8. A 9% stock yields 8%. The market value of the stock is :



SHOW ANSWER
Correct Ans:112.50
Explanation:
To get Rs. 8, investment = Rs. 100
To get Rs. 9, investment = Rs. 100/8 * 9 = Rs. 112.50.
Market value of Rs. 100 stock = Rs. 112.50.


9. Rajinder invests a part of Rs. 12000 in 12% stock at Rs. 120 and the remainder in 15% stock at Rs. 125. If his total dividend per annum is Rs. 1360, how much does he invest in 12% stock at Rs. 120?. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:4000
Explanation:
Let investment in 12% stock is Rs. x.
investment in 15% stock Rs. (12000 - x).
(12/120) * x + 15/125(12000-x) = 1360
5x + 72000 -6x hence x = 4000


10. Rs. 9800 are invested partly in 9% stock at 75 and 10% stock at 80 to have equal amount of incomes. The investment in 9% stock is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:5000
Explanation:
Let the investment in 9% stock is x.
investment in 10% stock = (9800 - x)
9/75 * x = 10/80(9800 - x) hence x = 5000


11.  The income derived from a Rs. 100, 13% stock at Rs. 105, is



SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
Income on Rs. 100 stock = Rs. 13.


12. A man invested Rs. 1552 in a stock at 97 to obtain an income of Rs. 128. The dividend from the stock is



SHOW ANSWER
Correct Ans:8%
Explanation:
By investing Rs. 1552, income = Rs. 128.
By investing Rs. 97, income = Rs. (128/1552) * 97= Rs.
Dividend = 8%.


13. A man bought 20 shares of Rs. 50 at 5 discount, the rate of dividend being 13. The rate of interest obtained is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:15%
Explanation:
Investment = Rs. [20 x (50 - 5)] = Rs. 900.

Face value = Rs. (50 x 20) = Rs. 1000.

Dividend = Rs. 27 / 2x1000 / 100 = Rs. 135.
Interest obtained = 135 / 900 x 100% = 15%




14. In order to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:



SHOW ANSWER
Correct Ans:6240
Explanation:
To obtain Rs. 10, investment = Rs. 96.

To obtain Rs. 650, investment = Rs. 96 x 650 / 10 = Rs. 6240.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.