Simplification Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Simplification Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Simplification online test. Simplification Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Simplification Questions

1.     In a group of ducks and buffaloes, the total number of legs are 24 more than twice the number of heads. Find the total number of buffaloes.



SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:


2.    3034 - (1002 / 20.04) = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2984
Explanation:


3.    5.8 * 2.5 + 0.6 * 6.75 + 139.25= ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:157.80
Explanation:


4.   Company workers decided to raise Rs. 3 lakhs by equal contribution from each. Had they contributed Rs. 50 each extra, the contribution would have been Rs. 3.25 lakhs. How many workers were they?



SHOW ANSWER
Correct Ans:500
Explanation:
N * 50 = (325000 - 300000) = 25000
N = 25000 / 50
= 500


5.    The number of girls in a class are 7 times the number of boys, which value can never be the of total students



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Let the boys are X, then girls are 7X, total = X+7X = 8X

So it should be multiple of 8, 30 is not a multiple of 8.



6.   a * b = 2a - 3b + ab, then 3*5 + 5*3 = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:22
Explanation:
= 2(3)-3(5)+(3*5) + 2(5)-3(3)+(5*3)
= 6-15+15+10-9+15 = 31-9 = 22


7.
 Find the value of X & X = (6/119) * (63/8) * (17/9)



SHOW ANSWER
Correct Ans:3/4
Explanation:


8.
  Simplify(31/10) * (3/10) + (7/5) / 20



SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
= (31/10) * (3/10) + (7/5) / 20
= (3.1) * (.3) + (1.4) / 20
= 0.93 + 0.07
= 1


9.   How many pieces of 0.85 meteres can be cut from a rod 42.5 meteres long



SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
We need so simple divide 42.5/0.85,
=(4250/85) = 50


10.     7500 + (1250 / 50)



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:7525
Explanation:
s per BODMAS rule first we will solve the terms in the bracket then other.
= 7500 + (25) = 7525


11.     5004 / 139 - 6



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:


12.     (3080 + 6160) / 28



SHOW ANSWER
Correct Ans:330
Explanation:
As per BODMAS rule, first we will solve the equation in bracket then we will go for division
= (9240)/28 = 330


13.    100 + 50 * 2 = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:200
Explanation:
After applying BOMAS rule,
First Multiplication will be done then addition
So it will be 100 + 100 = 200


14.
 Simplfy b - [b -(a+b) - {b - (b - a+b)} +2a]



SHOW ANSWER
Correct Ans:0
Explanation:
b-[b-(a+b)-{b-(b-a+b)}+2a]
=b-[b-a-b-{b-(2b-a)}+2a]
=b-[-a-{b-2b+a}+2a]
=b-[-a-{-b+a}+2a]
=b-[-a+b-a+2a]
=b-[-2a+b+2a]
=b-b
=0


15.   18800 / 470 / 20



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
18800 / 470 / 20 = (18800 / 470) / 20 = 40 / 20 = 2





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.