Ratio and Proportion Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Ratio and Proportion Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Ratio and Proportion online test. Ratio and Proportion Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Ratio and Proportion Questions

1. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to the second is 2:3 and that of the second to the third is 5:8, then the second number is



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:


2. The least whole number which when subtracted from both the terms of the ratio 6 : 7 to give a ratio less than 16 : 21, is



SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:


3.  A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:9:5
Explanation:


4. If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be



SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:


5. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:60 liters
Explanation:


6. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is



SHOW ANSWER
Correct Ans:4:5
Explanation:


7. In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is



SHOW ANSWER
Correct Ans:520
Explanation:


8. Rs. 120 are divided among A, B, C such that A's share is Rs. 20 more than B's and Rs. 20 less than C's. What is B's share



SHOW ANSWER
Correct Ans:rs 20
Explanation:


9. The salaries of A, B and C are of ratio 2:3:5. If the increments of 15%, 10% and 20% are done to their respective salaries, then find the new ratio of their salaries.



SHOW ANSWER
Correct Ans:23:33:60
Explanation:


10.
if x:y = 1:3, then find the value of 
(7x+3y):(2x+y)



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:16:5
Explanation:


11. If 2 : 9 :: x : 18, then find the value of x



SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:


12.  If A:B = 2:3, B:C = 4:5 and C:D = 6:7, then find the value of A:B:C:D



SHOW ANSWER
Correct Ans:16:24:30:35
Explanation:


13. Find the fourth proportion to 2,3,6



SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:


14. If a:b = 2:3 and b:c = 4:3, then find a:b:c



SHOW ANSWER
Correct Ans:8:12:9
Explanation:


15.
A and B together have Rs. 1210. If  of A's amount is equal to  of B's amount, how much amount does B have?



SHOW ANSWER
Correct Ans:484
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.