Problems on Trains Questions and Answers updated daily – Aptitude



10 Problems on Trains Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Problems on Trains online test. Problems on Trains Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Problems on Trains Questions

1. Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. If they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr) is



SHOW ANSWER
Correct Ans:36 kmph
Explanation:
Distance covered = 120+120 = 240 m
Time = 12 s

Let the speed of each train = x.
Then relative velocity = x+x = 2x

2x = distance/time = 240/12 = 20 m/s

Speed of each train = x = 20/2 = 10 m/s

= 10*18/5 km/hr = 36 km/hr


2. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:3:2
Explanation:


3. Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:


4. Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:


5. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. Find the length of the train.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:150 meters
Explanation:
Speed = 60*(5/18) m/sec = 50/3 m/sec

Length of Train(Distance) = Speed * Time

=503∗9=150meter


6.  A train is 360 meter long is running at a speed of 45 km/hour. In what time will it pass a bridge of 140 meter length.



SHOW ANSWER
Correct Ans:40 seconds
Explanation:
Speed = 45 Km/hr = 45*(5/18) m/sec
= 25/2 m/sec
Total distance = 360+140 = 500 meter

Time = Distance/speed
=500∗225=40seconds


7. How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hour take to cross a bridge 132 meters in length ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:12.1 seconds
Explanation:
Speed = 72 km/hour = 72*(5/18) m/sec
= 20 m/sec

Total distance to be covered = 110+132 = 142 meters

Time = Distance/Speed
= 242/20 = 12.1 seconds


8.  In what time will a train 100 meters long cross an electric pole, if its speed is 144 km/hr



SHOW ANSWER
Correct Ans:2.5 seconds
Explanation:
First convert speed into m/sec

Speed = 144*(5/18) = 40 m/sec

Time = Distance/speed
= 100/40 = 2.5 seconds


9.  A train is 100 meter long and is running at the speed of 30 km per hour. Find the time it will take to pass a man standing at a crossing.



SHOW ANSWER
Correct Ans:12 seconds
Explanation:
As we need to get answer in seconds, so never forget to convert speed into meter per second.

Speed = 30 km/hr = 30* 5/18 m/sec
= 25/3 m/sec

Distance = length of train = 100 meter

Required time =
DistanceSpeed=100253=100∗325=12sec


10. An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:180o
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.