Problems on Numbers Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Problems on Numbers Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Problems on Numbers online test. Problems on Numbers Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Problems on Numbers Questions

1. Difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits is 36, what is the difference between two numbers



SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Let the ten digit be x, unit digit is y.
Then (10x + y) - (10y + x) = 36
=> 9x - 9y = 36
=> x - y = 4.


2. Two numbers differ by 5. If their product is 336, then sum of two number is



SHOW ANSWER
Correct Ans:37
Explanation:


3. Sum of two numbers is 40 and their difference is 4. The ratio of the numbers is



SHOW ANSWER
Correct Ans:11:9
Explanation:


4. Sum of two numbers is 25 and their difference is 13. Find their product.



SHOW ANSWER
Correct Ans:114
Explanation:


5. Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number



SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:


6. A number is doubled and 9 is added. If resultant is trebled, it becomes 75. What is that number



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:


7.
The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:


8. If one third of one fourth of number is 15, then three tenth of number is



SHOW ANSWER
Correct Ans:54
Explanation:


9. The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is



SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:


10. find the number, difference between number and its 3/5 is 50.



SHOW ANSWER
Correct Ans:125
Explanation:
Let the number = x,
Then, x-(3/5)x = 50,
=> (2/5)x = 50 => 2x = 50*5,
=> x = 125


11. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2 ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Since the number is greater than the number obtained on reversing the digits, so the ten's digit is greater than the unit's digit.

Let ten's and unit's digits be 2x and x respectively.

Then, (10 x 2x + x) - (10x + 2x) = 36

9x = 36

x = 4.

Required difference = (2x + x) - (2x - x) = 2x = 8.


12. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Let the ten's digit be x and unit's digit be y.

Then, (10x + y) - (10y + x) = 36

9(x - y) = 36

x - y = 4.


13.
Three times the first of three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third integer is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
Let the three integers be x, x + 2 and x + 4.

Then, 3x = 2(x + 4) + 3 x = 11.

Third integer = x + 4 = 15.


14. Sum of a rational number and its reciprocal is 13/6. Find the number



SHOW ANSWER
Correct Ans:3/2
Explanation:


15. Find the number, when 15 is subtracted from 7 times the number, the result is 10 more than twice of the number



SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Let the number be x.
7x -15 = 2x + 10 => 5x = 25 => x = 5



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.