Problems on H.C.F and L.C.M Questions and Answers updated daily – Aptitude



17 Problems on H.C.F and L.C.M Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Problems on H.C.F and L.C.M online test. Problems on H.C.F and L.C.M Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Problems on H.C.F and L.C.M Questions

1. If the product of two numbers is 84942 and their H.C.F. is 33, find their L.C.M.



SHOW ANSWER
Correct Ans:2574
Explanation:
HCF * LCM = 84942, because we know

Product of two numbers = Product of HCF and LCM

LCM = 84942/33 = 2574


2.  Find the greatest number that will divide 400, 435 and 541 leaving 9, 10 and 14 as remainders respectively



SHOW ANSWER
Correct Ans:17
Explanation:
Answer will be HCF of (400-9, 435-10, 541-14)

HCF of (391, 425, 527) = 17


3. The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 12 and 5040 respectively If one of the numbers is 144, find the other number



SHOW ANSWER
Correct Ans:300
Explanation:
Solve this question by using below formula.
Product of 2 numbers = product of their HCF and LCM

144 * x = 12 * 5040

x = (12*5040)/144 = 420


4. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is



SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4.
So, the numbers 12 and 16.
L.C.M. of 12 and 16 = 48.


5. The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is



SHOW ANSWER
Correct Ans:35cm
Explanation:
So by now, you must be knowing this is a question of HCF, right.
H.C.F. of (700 cm, 385 cm, 1295 cm) = 35 cm.


6. An electronic device makes a beep after every 60 sec. Another device makes a beep after every 62 sec. They beeped together at 10 a.m. The time when they will next make a beep together at the earliest, is



SHOW ANSWER
Correct Ans:10:31 am
Explanation:
L.C.M. of 60 and 62 seconds is 1860 seconds
1860/60 = 31 minutes

They will beep together at 10:31 a.m.

Sometimes questions on red lights blinking comes in exam, which can be solved in the same way


7. Six bells commence tolling together and toll at the intervals of 2,4,6,8,10,12 seconds resp. In 60 minutes how many times they will toll together.



SHOW ANSWER
Correct Ans:31
Explanation:
LCM of 2-4-6-8-10-12 is 120 seconds, that is 2 minutes.

Now 60/2 = 30
Adding one bell at the starting it will 30+1 = 31


8. Find the largest number of four digits which is exactly divisible by 27,18,12,15



SHOW ANSWER
Correct Ans:9720
Explanation:
LCM of 27-18-12-15 is 540.
After dividing 9999 by 540 we get 279 remainder.
So answer will be 9999-279 = 9720


9.  Find the largest number which divides 62,132,237 to leave the same reminder



SHOW ANSWER
Correct Ans:35
Explanation:
Trick is HCF of (237-132), (132-62), (237-62)
= HCF of (70,105,175) = 35


10. Find the greatest number which on dividing 1661 and 2045, leaves a reminder of 10 and 13 respectively



SHOW ANSWER
Correct Ans:127
Explanation:


11. Which greatest possible length can be used to measure exactly 15 meter 75 cm, 11 meter 25 cm and 7 meter 65 cm



SHOW ANSWER
Correct Ans:45cm
Explanation:
Convert first all terms into cm.
i.e. 1575 cm, 1125cm, 765cm.

Now whenever we need to calculate this type of question, we need to find the HCF. HCF of above terms is 255.


12.  LCM of two numbers is 7700 and HCF is 11. If one number is 308 then other number is



SHOW ANSWER
Correct Ans:275
Explanation:


13. If LCM of two number is 693, HCF of two numbers is 11 and one number is 99, then find other



SHOW ANSWER
Correct Ans:77
Explanation:


14. Find the HCF of 2.1, 1.05 and 0.63



SHOW ANSWER
Correct Ans:0.21
Explanation:
To solve this question quickly, first remove decimal by multiplying each term with 100,
Then terms become 210, 105, 63
Then HCF of above terms is 21,
So Answer is 0.21


15. What will be the LCM of 8, 24, 36 and 54



SHOW ANSWER
Correct Ans:216
Explanation:
LCM of 8-24-36-54 will be
2*2*2*3*3*3 = 216


16.    Find the HCF of 54, 288, 360



SHOW ANSWER
Correct Ans:18
Explanation:


17.
Find the HCF of  22x32x72x32x7



SHOW ANSWER
Correct Ans:126
Explanation:



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.