Probability Questions and Answers updated daily – Aptitude



12 Probability Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Probability online test. Probability Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Probability Questions

1. Bag contain 10 back and 20 white balls, One ball is drawn at random. What is the probability that ball is white



SHOW ANSWER
Correct Ans:2/3
Explanation:
Explanation:
Total cases = 10 + 20 = 30
Favourable cases = 20

So probability = 20/30 = 2/3


2. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together, what is the probability that both the cards are kings



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/221
Explanation:


3. A speaks truth in 75% of cases and B in 80% of cases. In what percentage of cases are they likely to contradict each other, narrating the same incident



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:35%
Explanation:
Let A = Event that A speaks the truth
B = Event that B speaks the truth

Then P(A) = 75/100 = 3/4
P(B) = 80/100 = 4/5

P(A-lie) = 1-3/4 = 1/4
P(B-lie) = 1-4/5 = 1/5

Now
A and B contradict each other =
[A lies and B true] or [B true and B lies]
= P(A).P(B-lie) + P(A-lie).P(B)
[Please note that we are adding at the place of OR]
= (3/5*1/5) + (1/4*4/5) = 7/20
= (7/20 * 100) % = 35%


4. From a pack of 52 cards, 1 card is drawn at random. Find the probability of a face card drawn.



SHOW ANSWER
Correct Ans:4/13
Explanation:
Total number of cases = 52
Total face cards = 16 [favourable cases]

So probability = 16/52 = 4/13


5. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1/26
Explanation:
Total number of cases = 52
Favourable cases = 2

Probability = 2/56 = 1/26


6.  In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither blue nor green?



SHOW ANSWER
Correct Ans:8/21
Explanation:
Total number of balls = (8 + 7 + 6) = 21
Let E = event that the ball drawn is neither blue nor green =e vent that the ball drawn is red.
Therefore, n(E) = 8.
P(E) = 8/21.


7. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose product is even ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:3/4
Explanation:
Total number of cases = 6*6 = 36

Favourable cases = [(1,2),(1,4),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,2),(3,4),(3,6),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(5,2),(5,4),(5,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)] = 27

So Probability = 27/36 = 3/4


8. What is the probability of getting a sum 9 from two throws of dice.



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/9
Explanation:
Total number of cases = 6*6 = 36

Favoured cases = [(3,6), (4,5), (6,3), (5,4)] = 4

So probability = 4/36 = 1/9


9. In a throw of dice what is the probability of getting number greater than 5



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/6
Explanation:
Number greater than 5 is 6, so only 1 number
Total cases of dice = [1,2,3,4,5,6]

So probability = 1/6


10. Three unbiased coins are tossed, what is the probability of getting at least 2 tails ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1/2
Explanation:
Total cases are = 2*2*2 = 8, which are as follows
[TTT, HHH, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT]

Favoured cases are = [TTH, THT, HTT, TTT] = 4

So required probability = 4/8 = 1/2


11. In a throw of coin what is the probability of getting tails.



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/2
Explanation:
Total cases = [H,T] - 2
Favourable cases = [T] -1
So probability of getting tails = 1/2


12. In a throw of coin what is the probability of getting head.



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/2
Explanation:
Total cases = [H,T] - 2
Favourable cases = [H] -1
So probability of getting head = 1/2





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.