Permutation and Combination Questions and Answers updated daily – Aptitude



10 Permutation and Combination Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Permutation and Combination online test. Permutation and Combination Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Permutation and Combination Questions

1. In how many different ways can the letters of the word 'OPTICAL' be arranged so that the vowels always come together?



SHOW ANSWER
Correct Ans:720
Explanation:


2.
In how many different ways can the letters of the word 'MATHEMATICS' be arranged so that the vowels always come together?



SHOW ANSWER
Correct Ans:120960
Explanation:


3. In how many ways can the letters of the CHEATER be arranged



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:2520
Explanation:


4. In how many way the letter of the word "APPLE" can be arranged



SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:


5.  In how many words can be formed by using all letters of the word BHOPAL



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:720
Explanation:
Required number
=6!=6∗5∗4∗3∗2∗1=720


6. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?



SHOW ANSWER
Correct Ans:25200
Explanation:


7.
In how many different ways can the letters of the word 'CORPORATION' be arranged so that the vowels always come together?



SHOW ANSWER
Correct Ans:50400
Explanation:


8. In how many different ways can the letters of the word 'LEADING' be arranged in such a way that the vowels always come together?



SHOW ANSWER
Correct Ans:720
Explanation:

The word 'LEADING' has 7 different letters.

When the vowels EAI are always together, they can be supposed to form one letter.

Then, we have to arrange the letters LNDG (EAI).

Now, 5 (4 + 1 = 5) letters can be arranged in 5! = 120 ways.

The vowels (EAI) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.

Required number of ways = (120 x 6) = 720.



9. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?



SHOW ANSWER
Correct Ans:756
Explanation:


10. How many words can be formed by using all letters of TIHAR



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:120
Explanation:
First thing to understand in this question is that it is a permutation question.
Total number of words = 5
Required number =
5P5=5!=5∗4∗3∗2∗1=120





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.