Percentage Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Percentage Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Percentage online test. Percentage Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Percentage Questions

1. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate got



SHOW ANSWER
Correct Ans:57%
Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400

So, Required percentage = 11628/20400 * 100 = 57%


2.  A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets.



SHOW ANSWER
Correct Ans:50%
Explanation:
Number of runs made by running = 110 - (3 x 4 + 8 x 6)
= 120 - (60)
= 60

Now, we need to calculate 60 is what percent of 120.

=> 60/120 * 100 = 50 %


3. If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, the number is



SHOW ANSWER
Correct Ans:16
Explanation:
15/100 * 40 - 25/100 * x = 2 or x/4 = 4 so x = 16


4. In an election between two candidates, 75 % of the voters cast their votes, out of which 2% of the votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes which were 75% of the total valid votes. Find the total number of votes.



SHOW ANSWER
Correct Ans:16800
Explanation:


5. In expressing a length of 81.472 km as nearly as possible with the three significant digits, find the percentage error



SHOW ANSWER
Correct Ans:0.034%
Explanation:


6. If sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1000



SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:


7. An inspector rejects 0.08% of the meters as defective, How many meters he examine to reject 2 meteres



SHOW ANSWER
Correct Ans:2500
Explanation:


8. 88% of 370 + 24% of 210 - x = 118



SHOW ANSWER
Correct Ans:258
Explanation:


9. Evaluate 28% of 450 + 45% of 280



SHOW ANSWER
Correct Ans:252
Explanation:
= (28/100) * 450 + (45/100) * 280
= 126 + 126 = 252


10. What is 15 percent of 34



SHOW ANSWER
Correct Ans:5.10
Explanation:
It will be 15% of 34
= (15/100) * 34 = 5.10


11. Half of 1 percent written as decimal is



SHOW ANSWER
Correct Ans:0.005
Explanation:
It will be 1/2(1%) = 1/2(1/100) = 1/200 = 0.005


12. 2.09 can be expressed in terms of percentage as



SHOW ANSWER
Correct Ans:209%
Explanation:
While calculation in terms of percentage we need to multiply by 100, so
2.09 * 100 = 209.


13.      The ratio 5:20 expressed as percent equals to



SHOW ANSWER
Correct Ans:25%
Explanation:
Actually it means 5 is what percent of 20, which can be calculated as,
(5/20)*100 = 5 * 5 = 25


14.     What will be the fraction of 4%



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/25
Explanation:
4*1/100 = 1/25.

Friends I know it is quite simple, but trust me while solving percentage questions in Hurry we use to do these types of mistake only. So I recommend you to have a bit practise of this.


15.    What will be the fraction of 20%



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/5
Explanation:
It will 20*1/100 = 1/5



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.