Numbers Questions and Answers updated daily – Aptitude



25 Numbers Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Numbers online test. Numbers Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Numbers Questions

1.      666 � 6 � 3 = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:37
Explanation:


2.      The sum of first 45 natural numbers is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:1035
Explanation:


3.     35 + 15 x 1.5 = ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:57.5
Explanation:


4.    Which one of the following can't be the square of natural number ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:42437
Explanation:
The square of a natural number never ends in 7.

42437 is not the square of a natural number.


5.     In a division sum, the remainder is 0. As student mistook the divisor by 12 instead of 21 and obtained 35 as quotient. What is the correct quotient ?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:

Number = (12 x 35)

Correct Quotient = 420 � 21 = 20



6.     Which one of the following numbers is completely divisible by 99?



SHOW ANSWER
Correct Ans:114345
Explanation:
99 = 11 x 9, where 11 and 9 are co-prime.

By hit and trial, we find that 114345 is divisibleby 11 as well as 9. So, it is divisible by 99.


7.   If a and b are odd numbers, then which of the following is even ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:a+b
Explanation:
The sum of two odd number is even. So, a + b is even.


8.   The difference between the place value and the face value of 6 in the numeral 856973 is



SHOW ANSWER
Correct Ans:5994
Explanation:
(Place value of 6) - (Face value of 6) = (6000 - 6) = 5994


9.    The sum all even natural numbers between 1 and 31 is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:240
Explanation:
Required sum = (2 + 4 + 6 + ... + 30)

This is an A.P. in which a = 2, d = (4 - 2) = 2 and l = 30.

Let the number of terms be n. Then,

tn = 30 a + (n - 1)d = 30

2 + (n - 1) x 2 = 30

n - 1 = 14

n = 15

Sn = n /2 (a + l) =15 /2x (2 + 30) = 240.




10.    (4300731) - ? = 2535618



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:1775123
Explanation:
Let 4300731 - x = 2535618

Then x, = 4300731 - 2535618 = 1765113


11.    Which of the following numbers is divisible by each one of 3, 7, 9 and 11?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2079
Explanation:
639 is not divisible by 7

2079 is divisible by each of 3, 7, 9, 11.


12.   If the number 42573 * is exactly divisible by 72, then the minimum value of * is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
72 = 9 x8, where 9 and 8 are co-prime.

The minimum value of x for which 73x for which 73x is divisible by 8 is, x = 6.

Sum of digits in 425736 = (4 + 2 + 5 + 7 + 3 + 6) = 27, which is divisible by 9.

Required value of * is 6.


13.     A number when divided by 296 leaves 75 as remainder. When the same number is divided by 37, the remainder will be:



SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
Let x = 296q + 75

= (37 x 8q + 37 x 2) + 1

= 37 (8q + 2) + 1

Thus, when the number is divided by 37, the remainder is 1.


14.    -84 x 29 + 365 = ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:-2071
Explanation:
Given Exp. = -84 x (30 - 1) + 365
= -(84 x 30) + 84 + 365
= -2520 + 449
= -2071


15.   If the product 4864 x 9 P 2 is divisible by 12, then the value of P is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:none of the above
Explanation:
Clearly, 4864 is divisible by 4.

So, 9P2 must be divisible by 3. So, (9 + P + 2) must be divisible by 3.

P = 1.


16.   On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will be the remainder?



SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:


17. If the number 481 * 673 is completely divisible by 9, then the smallest whole number in place of * will be:



SHOW ANSWER
Correct Ans:7
Explanation:
Sum of digits = (4 + 8 + 1 + x + 6 + 7 + 3) = (29 + x), which must be divisible by 9.

x = 7.


18. Which of the following is a prime number ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:97
Explanation:
Clearly, 97 is a prime number.


19. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
23) 1056 (45
92
---
136
115
---
21
---
Required number = (23 - 21)
= 2.


20. Which one of the following is not a prime number?



SHOW ANSWER
Correct Ans:91
Explanation:
91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.



12





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.