Calendar Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Calendar Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Calendar online test. Calendar Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Calendar Questions

1. On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?



SHOW ANSWER
Correct Ans:friday
Explanation:
The year 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006.

But, 8th Dec, 2007 is Saturday.

8th Dec, 2006 is Friday.


2.   Which of the following is not a leap year?



SHOW ANSWER
Correct Ans:700
Explanation:
The century divisible by 400 is a leap year.

The year 700 is not a leap year.


3. The calendar for the year 2007 will be the same for the year:



SHOW ANSWER
Correct Ans:2018
Explanation:
Count the number of odd days from the year 2007 onwards to get the sum equal to 0 odd day.

Year : 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Odd day : 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1
Sum = 14 odd days 0 odd days.

Calendar for the year 2018 will be the same as for the year 2007.


4. If the first day of the year 1991 was Tuesday, what day of the week must have been on 1st January, 1998?



SHOW ANSWER
Correct Ans:thursday
Explanation:
Total number of odd days from 1st Jan, 1991 to 1st Jan, 1998
Year 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997
Odd days I + 2 + 1 + 1 + 1 + 2 + 1 = 9 odd days
2 odd days
The day is 2 days beyond the day on 1st Jan, 1991.
i.e. The required day must be Thursday.


5.  Today is 1st April. The day of the week is Wednesday. This is a leap year. The day of the week on this day after 3 years will be:



SHOW ANSWER
Correct Ans:saturday
Explanation:
This being a leap year, none of the next 3 years is a leap year.
So,the day of the week will be 3 days beyond Wednesday.
The day after 3 years will be Saturday.


6. The year next to 1996 having the same calender as that of 1996 is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:2001
Explanation:
Starting with 1996, we go on counting the number of odd days till sum is divisible by 7.
Year 1996 1997 1998 1999 2000
Odd days 2 1 1 1 2 =7 odd days
0 odd day.
Calendar for 2001 will be the same as that of 1995.


7. The day on 5th March of a year is the same day on what date of thesame year?



SHOW ANSWER
Correct Ans:5 nov
Explanation:
Since any date in March is the same day of the week as the corresponding date in November of that year, so the same day falls on 5th November.


8.  Today is Tuesday. After 62 days it will be:



SHOW ANSWER
Correct Ans:monday
Explanation:
Each day of the week is repeated after 7 days. After 63 days, it will be Tuesday.
After 62 days, it will be Monday.


9. May 6, 1993 was Thursday. What day of the week was on May 6, 1992?



SHOW ANSWER
Correct Ans:tuesday
Explanation:
1992 being a leap year, it has 2 odd days.
So, the day on May, 1993 is 2 days beyond the day on May 6, 1992.
But, on May 6, 1993 it was Thursday.
So, on May 6, 1992 it was Tuesday.


10. January 1, 1992 was Wednesday. What day of the week was on January 1,1993?



SHOW ANSWER
Correct Ans:friday
Explanation:
1992 being a leap year, it has 2 odd days. So, the first day of the year
1993 must be two days beyond Wednesday.
So, it was Friday.


11. How many days are there from 2nd January 1995 to 15th March, 1995?



SHOW ANSWER
Correct Ans:73
Explanation:
Jan Feb March 30 +28 + 15 = 73 days.


12. The first republic day of India was celebrated on 26th January, 1950. It was



SHOW ANSWER
Correct Ans:thursday
Explanation:


13. The calendar for 1990 is the same as for



SHOW ANSWER
Correct Ans:1996
Explanation:
count the number of days for 1990 onwards to get 0 odd day.
Year 1990 1991 1992 1993 1994 1995
Odd days 1 1 2 1 1 1 = 7 or 0 odd day.
Calendar for 1990 is the same as for the year 1996.


14. January 1, 1995 was a Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?



SHOW ANSWER
Correct Ans:monday
Explanation:
1995 being on ordinary year, it has 1 odd day. So, the first day of 1996 will be one day beyond Sunday, i.e. it will be Monday.


15. What will be the day of the week on 1st Jan 2001?



SHOW ANSWER
Correct Ans:sunday
Explanation:
600 yeaas contain 0 odd day.
300 years contain 1 odd day.
100 years contain 5 odd days.
2000 years contain (0+ 1 +5) odd days =6 odd days.
1st Jan, 2001 has one odd day.
Total number of odd days upto 1st Jan, 2001 = 7 odd days =Q odd days.
The day will be Sunday.



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.