Bankers Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Bankers Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Bankers Discount online test. Bankers Discount Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Bankers Discount Questions

1.
The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's discount is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:1020
Explanation:
T.D. =(B.G*100)/(R*T)=Rs(270*100)/(12*3) = Rs. 750.

B.D. = Rs.(750 + 270) = Rs. 1020.


2. If the true discount on a certain sum due 6 months hence at 15% is Rs. 120, what is the banker's discount on the same sum for the same time and at the same rate?



SHOW ANSWER
Correct Ans:129
Explanation:
B.G. = S.I. on T.D.

= Rs.(120 x 15 x 1/2 x 1/100)

= Rs. 9.

(B.D.) - (T.D.) = Rs. 9.


B.D. = Rs. (120 + 9) = Rs. 129.


3. The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs. 6. The true discount is:



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
T.D. = B.G. x 100 / R x T = Rs.6 x 100 / 12 x 1= Rs. 50.



4. The true discount on a bill of Rs. 540 is Rs. 90. The banker's discount is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:108
Explanation:
P.W. = Rs. (540 - 90) = Rs. 450.

S.I. on Rs. 450 = Rs. 90.

S.I. on Rs. 540 = Rs.90 x 540 / 450= Rs. 108.

B.D. = Rs. 108.


5. The present worth of a sum due sometime hence is Rs. 576 and the banker's gain is Rs. 16. The true discount is:



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:96
Explanation:
T.D. = Take root for P.W. x B.G. = 576 x 16 = 96.


6. The banker's discount on a bill due 4 months hence at 15% is Rs. 420. The true discount is



SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:
T.D = B.D X 100 / 100 + (R X T)
= 420 X 100 / 105
= 400


7.
The certain worth of a certain sum due sometime hence is Rs. 1600 and the true discount is Rs. 160. The banker's gain is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:16
Explanation:
B.G. =(T.D.)^2/P.W.

= Rs. (160*160)/1600 = Rs. 16.


8.
The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:360
Explanation:
Sum =(B.D. x T.D.)/(B.D. - T.D.)

= Rs. (72 x 60) / (72 - 60)

= Rs. (72 x 60) /12

= Rs. 360.


9.
The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs. 6. The true discount is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
T.D. =(B.G. x 100)/ (R x T)= Rs. (6 x 100) / ( 12 x 1) = Rs. 50.


10. The bankers discount on Rs 1800 at 12 % per annum is equal to the true discount on Rs 1872 for the same time at the same rate .Find the time.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:4 months
Explanation:
S.I on Rs 1800 = T.D on Rs 1872

P.W of Rs 1872 is Rs 1800

Rs 72 is S.I on Rs 1800 at 12%

Time = (100 * 72)/(12 * 1800)

= 1/3 years = 4 months


11. The present worth of a bill due sometime hence is Rs. 1100 and the true discount on the bill is Rs. 110. Find the banker's discount and the banker's gain.



SHOW ANSWER
Correct Ans:121
Explanation:
T.D. =Ö(P.W.*B.G)

B.G. =(T.D.)2/ P.W.

= Rs.[(110x110)/ 1100]

= Rs. 11.


B.D.= (T.D. + B.G.) = Rs. (110 + 11) = Rs. 121.


12.
The banker's discount on a certain sum due 2 years hence is11/10of the true discount. The rate percent is:



SHOW ANSWER
Correct Ans:5%
Explanation:
Let T.D. be Re. 1.

Then, B.D. = Rs.11/10= Rs. 1.10.

Sum = Rs. (1.10*1)/(1.10-1) = Rs. (110/10)= Rs. 11.

S.I. on Rs. 11 for 2 years is Rs. 1.10

Rate = [(100 x 1.10)/(11 x 2 )]% = 5%.


13. A bill for Rs. 6000 is drawn on July 14 at 5 months. It is discounted on 5th October at 10%. Find the banker's discount, true discount, banker's gain and the money that the holder of the bill receives.



SHOW ANSWER
Correct Ans:5880
Explanation:
Face value of the bill = Rs. 6000.

Date on which the bill was drawn = July 14 at 5 months. Nominally due date = December 14.

Legally due date = December 17.

Date on which the bill was discounted = October 5.

Unexpired time : Oct. Nov. Dec.

26 + 30 + 17 = 73 days =1/ 5Years


B.D. = S.I. on Rs. 6000 for 1/5 year

= Rs. (6000 x 10 x1/5 x1/100)= Rs. 120.

T.D. = Rs.[(6000 x 10 x1/5)/(100+(10*1/5))]

=Rs.(12000/102)=Rs. 117.64.

B.G. = (B.D.) - (T.D.) = Rs. (120 - 117.64) = Rs. 2.36.

Money received by the holder of the bill = Rs. (6000 - 120) = Rs. 5880.


14. The banker's discount on Rs. 1650 due a certain time hence is Rs. 165. Find the true discount and the banker's gain.



SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
Sum = [(B.D.xT.D.)/ (B.D.-T.D.)]

= [(B.D.xT.D.)/B.G.]

T.D./B.G. = Sum/ B.D.

=1650/165

=10

Thus, if B.G. is Re 1, T.D. = Rs. 10.

If B.D.is Rs. ll, T.D.=Rs. 10.

If B.D. is Rs. 165, T.D. = Rs. [(10/11)xl65]

=Rs.150

And, B.G. = Rs. (165 - 150) = Rs, 15.


15. The bankers gain of a certain sum due 2 years hence at 10% per annum is Rs 24 .The percent worth is



SHOW ANSWER
Correct Ans:600
Explanation:
T.D = (B.G * 100) / (Rate * Time)

(24*100) / (10 * 2)

= 120.


P.W = (100 *T.D) / (Rate * Time)

= (100 * 120) /(10 * 2)

= 600





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.