Average Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Average Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Average online test. Average Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Average Questions

1. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students



SHOW ANSWER
Correct Ans:57
Explanation:
Let the average weight of the 59 students be A.
So the total weight of the 59 of them will be 59*A.

The questions states that when the weight of this student who left is added, the total weight of the class = 59A + 45
When this student is also included, the average weight decreases by 0.2 kgs

59A+45 / 60=A−0.2


=> 59A + 45 = 60A - 12
=> 45 + 12 = 60A - 59A
=> A = 57


2. The average weight of a class of 24 students is 35 kg. If the weight of the teacher be included, the average rises by 400 g. The weight of the teacher is



SHOW ANSWER
Correct Ans:45
Explanation:


3. The average age of the mother and her six children is 12 years which is reduced by 5 years if the age of the mother is excluded. How old is the mother



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:


4. The average of six numbers is X and the average of three of these is Y.If the average of the remaining three is z, then



SHOW ANSWER
Correct Ans:2X=Y+Z
Explanation:
X =((3y+3z)/6)
or
2X= y + z


5. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:40
Explanation:
Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 * 3 + 3 * 3) years = 90 years.

Sum of the present ages of wife and child = (20 * 2 + 5 * 2) years = 50 years.

Husband's present age = (90 - 50) years = 40 years


6. Average of 10 matches is 32, How many runs one should should score to increase his average by 4 runs.



SHOW ANSWER
Correct Ans:76
Explanation:
Average after 11 innings should be 36

So, Required score = (11 * 36) - (10 * 32)
= 396 - 320 = 76


7. Average weight of 10 people increased by 1.5 kg when one person of 45 kg is replaced by a new man. Then weight of the new man is



SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:
Total weight increased is 1.5 * 10 = 15.
So weight of new person is 45+15 = 60


8. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match



SHOW ANSWER
Correct Ans:39
Explanation:
Let the average after 17th match is x
then the average before 17th match is x-3

so 16(x-3) + 87 = 17x
=> x = 87 - 48 = 39


9. Average age of boys in a class is 16 years and average age of girls is 15 years, what is the average age of all



SHOW ANSWER
Correct Ans:cant be computed
Explanation:
As number of girls and boys is not given so result cant be computed


10.



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Average=3(1+2+3+4+5) / 5=45 / 5=9


11. Average of 10 numbers is zero. At most how many numbers may be greater than zero



SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:


12. Find the average of first 10 multiples of 7



SHOW ANSWER
Correct Ans:38.5
Explanation:
=7(1+2+3+...+10) / 10


=7(10(10+1)) / 10�2


=7(110) / 10�2=38.5


13.     Find the sum of first 30 natural numbers



SHOW ANSWER
Correct Ans:465
Explanation:
Sum of n natural numbers
=n(n+1)/2


=30(30+1)/2
=30(31)/2=465


14.   Reeya obtained 65, 67, 76, 82 and 85 out of 100 in different subjects, What will be the average.



SHOW ANSWER
Correct Ans:75
Explanation:
65+67+76+82+85/5=75


15. Average of all prime numbers between 30 to 50



SHOW ANSWER
Correct Ans:39.8
Explanation:
Prime numbers between 30 and 50 are:
31, 37, 41, 43, 47

Average of prime numbers between 30 to 50 will be
(31+37+41+43+47/5)=199/5=39.8





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.