Area Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Area Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Area online test. Area Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Area Questions

1. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?



SHOW ANSWER
Correct Ans:18cm
Explanation:


2. A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq. m, is



SHOW ANSWER
Correct Ans:558
Explanation:
Area to be plastered = [2(l + b) x h] + (l x b)
= {[2(25 + 12) x 6] + (25 x 12)} m2
= (444 + 300) m2
= 744 m2.
Cost of plastering = Rs.(744 x75/100) = Rs. 558.



3. A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:88
Explanation:
We have: l = 20 ft and lb = 680 sq. ft.

So, b = 34 ft.

Length of fencing = (l + 2b) = (20 + 68) ft = 88 ft.


4. What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15 m 17 cm long and 9 m 2 cm broad?



SHOW ANSWER
Correct Ans:814
Explanation:
Length of largest tile = H.C.F. of 1517 cm and 902 cm = 41 cm.

Area of each tile = (41 x 41) cm2.

Required number of tiles =(1517 x 902/41 x 41)= 814.




5. The diagonal of a rectangle is 41 cm and its area is 20 sq. cm. The perimeter of the rectangle must be:



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:18cm
Explanation:
l2 + b2 = 41.

Also, lb = 20.

(l + b)2 = (l2 + b2) + 2lb = 41 + 40 = 81

(l + b) = 9.

Perimeter = 2(l + b) = 18 cm.


6. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is



SHOW ANSWER
Correct Ans:2520m2
Explanation:
We have: (l - b) = 23 and 2(l + b) = 206 or (l + b) = 103.

Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40.

Area = (l x b) = (63 x 40) m2 = 2520 m2.


7. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot @ 26.50 per metre is Rs. 5300, what is the length of the plot in metres?



SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Let breadth = x metres.

Then, length = (x + 20) metres.

Perimeter = 5300 m = 200 m.
26.50
2[(x + 20) + x] = 200

2x + 20 = 100

2x = 80

x = 40.

Hence, length = x + 20 = 60 m.


8. A rectangular field has to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required?



SHOW ANSWER
Correct Ans:88
Explanation:
Given that area of the field = 680 sq. feet
=> lb = 680 sq. feet

Length(l) = 20 feet

=> 20 × b = 680
b=68020=34 feet


Required length of the fencing = l + 2b = 20 + (2 × 34) = 88 feet


9. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot @ Rs. 26.50 per metre is Rs. 5300, what is the length of the plot in metres?



SHOW ANSWER
Correct Ans:60m
Explanation:
Length of the plot is 20 metres more than its breadth.
Hence, let's take the length as l metres and breadth as (l - 20) metres

Length of the fence = perimeter = 2(length + breadth)= 2[ l + (l - 20) ] = 2(2l - 20) metres
Cost per meter = Rs. 26.50
Total cost = 2(2l - 20) × 26.50

Total cost is given as Rs. 5300
=> 2(2l - 20) × 26.50 = 5300
=> (2l - 20) × 26.50 = 2650
=> (l - 10) × 26.50 = 1325
=> (l - 10) = 1325/26.50 = 50
=> l = 50 + 10 = 60 metres


10.  A rectangular plot measuring 90 metres by 50 metres needs to be enclosed by wire fencing such that poles of the fence will be kept 5 metres apart. How many poles will be needed?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:56
Explanation:
Perimeter of a rectangle = 2(l + b)
Length of the wire fencing = perimeter = 2(90 + 50) = 280 metres

Two poles will be kept 5 metres apart. Also remember that the poles will be placed
along the perimeter of the rectangular plot, not in a single straight line which is
very important.

Hence number of poles required = 280⁄5 = 56


11. The length of a room is 5.5 m and width is 3.75 m. What is the cost of paying the floor by slabs at the rate of Rs. 800 per sq. metre.



SHOW ANSWER
Correct Ans:16500
Explanation:
Area = 5.5 × 3.75 sq. metre.
Cost for 1 sq. metre. = Rs. 800

Hence total cost = 5.5 × 3.75 × 800 = 5.5 × 3000 = Rs. 16500


12. The area of a rectangle plot is 460 square metres. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the plot?



SHOW ANSWER
Correct Ans:20 m
Explanation:
lb = 460 m2 ------(Equation 1)

Let the breadth = b
Then length, l = b×(100+15)100=115b100------(Equation 2)


From Equation 1 and Equation 2,

115b100×b=460b2=46000115=400⇒b=400−−−√=20 m


13. A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, find out the area of the parking space in square feet?



SHOW ANSWER
Correct Ans:126 sq.ft
Explanation:
Let l = 9 ft.

Then l + 2b = 37
=> 2b = 37 - l = 37 - 9 = 28
=> b = 28/2 = 14 ft.

Area = lb = 9 × 14 = 126 sq. ft.


14. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. What is the percentage of error in the calculated area of the square?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4.04%
Explanation:
Error = 2% while measuring the side of a square.

Let the correct value of the side of the square = 100
Then the measured value = 100×(100+2)100=102 (∵ error 2% in excess)


Correct Value of the area of the square = 100 × 100 = 10000

Calculated Value of the area of the square = 102 × 102 = 10404

Error = 10404 - 10000 = 404

Percentage Error = ErrorActual Value×100=40410000×100=4.04%


15. A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq. m, is



SHOW ANSWER
Correct Ans:rs.558
Explanation:
Area to be plastered = [2(l + b) x h] + (l x b)
= {[2(25 + 12) x 6] + (25 x 12)} m2
= (444 + 300) m2
= 744 m2.
Cost of plastering = Rs. 744 x75 = Rs. 558.
100






SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.