Alligation or Mixture Questions and Answers updated daily – Aptitude



15 Alligation or Mixture Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Alligation or Mixture online test. Alligation or Mixture Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Alligation or Mixture Questions

1.
In what ratio must water be mixed with milk to gain 16% on selling the mixture at cost price?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1:6
Explanation:


2. The cost of Type 1 rice is Rs. 15 per kg and Type 2 rice is Rs. 20 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then the price per kg of the mixed variety of rice is



SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.18
Explanation:


3. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is:



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:600kg
Explanation:


4. Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.



SHOW ANSWER
Correct Ans:2:3
Explanation:


5. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:7:3
Explanation:


6. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?



SHOW ANSWER
Correct Ans:6litre,6litre
Explanation:


7. A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?



SHOW ANSWER
Correct Ans:21
Explanation:

The can initially contains 7xand 5xof mixtures A and B respectively.

Quantity of A in mixture left =7x-7x 9litres =7x-21litres.
124

Quantity of B in mixture left =5x-5x 9litres =5x-15litres.
124

7x-21
4
=7
5x-15+ 9
4
9

28x- 21=7
20x+ 219

252x- 189 = 140x+ 147

112x= 336

x= 3.

So, the can contained 21 litres of A.



8. A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage uf alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is.



SHOW ANSWER
Correct Ans:2/3
Explanation:
Ratio of first and second = 7 : 14 = 1 : 2
Required quantity 2/3


9. Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 4: 3 and 2: 3. In what ratio must these mixtures be mixed to form a new mixture containing half milk and half water?



SHOW ANSWER
Correct Ans:7:5
Explanation:


10.  729 ml of mixture contains milk and water in the ratio 7 : 2. How much more water is to be added to get a new mixture containing milk and water in the ratio 7 : 3 . 



Fresherslive Current Affairs

SHOW ANSWER
Correct Ans:81ml
Explanation:
729 * 7/9 = 567 ml, Water = 729 - 567 = 162
Let water added is x ml 567/(162 + x) = 7/3 or 1701 = 1134 + 7x or x = 81 ml


11. In what ratio must rice at Rs. 9.30 per kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per kg so that the mixture be worth Rs. 10 per kg?



SHOW ANSWER
Correct Ans:8:7
Explanation:
By the rule of allegation (10.8 - 10) : (10 - 9.3) = 0.8 : 0.7 = 8 : 7


12.  In what ratio must water be mixed with milk costing Rs. 12 per litre to obtain a mixture worth of Rs. 8 per litre?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1:2
Explanation:
12-8:8-0
=1:2


13. A container contains 40 litres of water. From this container 4 litres of water was taken out and replaced by milk. This process was repeated further two times. How much water is now contained by the container?



SHOW ANSWER
Correct Ans:29.16l
Explanation:
Amount of milk left after 3 operations = 40(1-4/40)3l
= 40*9/10*9/10*9/10
=29.16l


14. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1/5
Explanation:
Suppose the vessel initially contains 8 litres of liquid.
Let x litres of this liquid be replaced with water.
Quantity of water in new mixture =(3-3x/8+x)litres
Quantity of syrup in new mixture =(5-5x/8)litres
(3-3x/8+x)litres=(5-5x/8)litres
5x+24=40-5x
10x=16
x=8/5
=8/5X1/8
=1/5



15. Two vessels A and B contain spirit and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6 respectively. Find the ratio in which these mixture be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing spirit and water in the ration 8 : 5 ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:7:9
Explanation:





SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.