NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 7 ENGLISH

NCERT Solutions for class 7 English is uploaded here. Students who are searching for NCERT Solutions for English can refer to this page. Refer this CBSE Class 7 English Notes to complete your homework and for your Quarterly, half-yearly, and annual exam preparation. You can get the complete NCERT Solutions for Class 7 English for all prose and poem.

Last modified:2019-10-17

NCERT Solutions for Class 7 English and Read NCERT Class 7 English Notes

FreshersLive acts as a great provider of NCERT Solutions for Class 7 English. Students who are looking for Class 7 English notes can get it here. NCERT Solutions for Class 7 English for all chapters from History, Geography, and Political Science is provided here for student's reference. Download the complete solution for Class 7 English Question and Answers for free. Besides, students can acquire the NCERT Solutions for Class 7 English in the PDF format soon. CBSE students of Class 7 can use the solutions given here for all chapters to prepare for the exams. Prepare for your exam by referring the NCERT Solutions for Class 7 English to score good marks.

Chapter 1: Three Questions

Poem 1: The Squirrel

Chapter 2: A Gift of Chappals

Poem 2: The Rebel

Chapter 3: Gopal and the Hilsa Fish

Poem 3: The Shed

Chapter 4: The Ashes that Made Trees Bloom

Poem 4: Chivvy

Chapter 5: Quality

Poem 5: Trees

Chapter 6: Expert Detectives

Poem 6: Mystery of the Talking Fan

Chapter 7: The Invention of Vita – Wonk

Poem 7: Dad and the Cat and the Tree

Chapter 8: Fire Friend and Foe

Poem 8: Meadow Surprises

Chapter 9: A Bicycle in Good Repair

Poem 9: Garden Snake

Chapter 10: The Story of Cricket

Chapter 1 - Three Questions

Question 1:

Why did the king want to know answers to three questions?

Solution:

The king wanted to know answers of his three questions because he wanted to be a successful ruler.

Question 2:

Messengers were sent throughout the kingdom

to fetch wise men.

to find answers to the questions.

to look for the wise hermit.

to announce a reward for those who could answer the questions.

Solution:

2.to find answers to the questions.

Check

Complete the following sentences by adding the appropriate parts of the sentences given in the box.

Many wise men answered the king’s questions  ……………….

Someone suggested that there should be a council of wise men  ……………….

Someone else suggested that the king should have a timetable  ……………….

The king requested the hermit  ……………….

The king washed and dressed the bearded man’s wound  ……………….

Solution:

Many wise men answered the king’s questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.

Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

Someone else suggested that the king should have a timetable and follow it strictly.

The king requested the hermit to answer three questions.

The king washed and dressed the bearded man’s wound but the bleeding would not stop.

Working with the Text

Answer the following questions.

Question 1:

Why was the king advised to go to the magicians?

Solution:

Some of the wise men thought that in order to decide the right time for doing something, one must look into the future and only magicians were able to do that. So, they advised the king to go to the magicians.

Question 2:

In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Solution:

In answer to the second question, some people suggested seeking the advice of councillors, the priest or the doctors or the soldiers.

Question 3:

What suggestions were made in answer to the third question?

Solution:

For the third question, some people said science was the most important business while there were others who believed it was fighting and then there were those who believed religious worship should take the first place.

Question 4:

Did the wise men win the reward? If not, why not?

Solution:

No, the wise men didn’t win the reward because their answers were so different from each other and king was not satisfied with their answers.

Question 5:

How did the king and the hermit help the wounded man?

Solution:

The king washed the wound and covered the wound of the man with his handkerchief and kept on dressing it until the bleeding stopped completely.

The king also offered the wounded man water to drink. The hermit helped the king to bring the wounded man inside his hut and allowed the man to spend his night in the hut.

Question 6:

Who was the bearded man?

Why did he ask for the king’s forgiveness?

Solution:

The bearded man was an enemy of the king. He wanted to take revenge for his brother’s death by killing the king and taking away all his property.

The bearded man asked for the king’s forgiveness because he wanted to kill the king but the king has saved his life. He was grateful to the king now.

Question 7:

The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Solution:

The king showed his forgiveness by promising the man that he will send his doctor and servants to look after him and also promised to return him all his property.

Question 8:

What were the hermit’s answers to the three questions? Write each answer separately. Which answers do you like the most and why?

Solution:

The most important time, the hermit said, is our present because it is the only moment when we have the power to act. The most important person at a moment is we ourselves because the future is unknown and we don’t know whether we will meet anyone in the future or not.

So, we should listen to ourselves.

The most important business is to be kind and good to others because we have been sent to this world to serve this noble cause.

I liked the third answer the most because helping someone in need is like serving God. It makes us a good person and brings a sense of satisfaction and contentment.

Working with Language

Question 1:

Match items in List A with their meanings in List B.

fainted: lost consciousness

A

B

(i) Wounded

Got up from sleep

(ii) awoke

Give back

(iii) forgive

Small patches of ground for plants

(iv) faithful

Severely injured

(v) pity

pardon

(vi) beds

loyal

(vii) return

Feel sorry for

Use any three of the given words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Solution:

A

B

(i) Wounded

Severely injured

(ii) awoke

Got up from sleep

(iii) forgive

pardon

(iv) faithful

loyal

(v) pity

Feel sorry for

(vi) beds

Small patches of ground for plants

(vii) return

Give back

Question 2:

Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in the brackets.

He has ………………. to help me. Do you think he will remember his……………….? (promise)

He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

 

1. The  ………………. said that only fresh evidence would make him change his  ………………. (judge)

2. I didn’t notice any serious of  ……………….  opinion among the debaters, although they ……………….  from one another over small points. (differ)

3. It’s a fairly simple question to ……………….  but will accept my  ………………. as final? (answer)

4. It isn’t ……………….  that  ………………. should always be the mother of invention. (necessary)

5. Hermits are ……………….  men. How they acquire their………………. no one can tell. (wise)

6. The committee has ……………….  to make

7. Jagdish captain of the team. The  ………………. is likely to please everyone. (decide)

8. Asking for ………………. . is as noble as a willingness to  ………………. (forgive)

Solution:

judge, judgement

difference, differed

answer, answer

necessary, necessity

wise, wisdom

has decided, decision

forgiveness, forgive

Speaking and Writing

Question 1:

Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting with the hermit. Begin like this: The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit….

Solution:

I knew the hermit used to help only ordinary men, so I left behind my servants and bodyguards. I went to meet him wearing simple clothes. The hermit was an old man and used to live in a hut amidst the woods. He was digging the ground in front of his hut when I arrived there. He greeted me and continued his work. I informed him the purpose of my visit, but still, he continued digging the ground. He looked tired so I offered my help. He agreed, so I took the spade from him and started digging the ground.

After digging for many hours I again repeated my questions, but the hermit did not answer.

The evening was approaching and now I thought of returning. Suddenly, the hermit showed me a bearded man who was running towards us.

Question 2:

Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your meeting the king. Begin like this:

One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king….

Solution:

but still pretended to be unaware of his identity. He told me that he has come to me to get answers for his three questions.

I greeted him and continued digging the ground. I was tired digging the ground; the king noticed this and offered his help. I agreed and gave my spade to him.

After digging two beds in the ground the king repeated his questions, I ignored him again and rather asked him if he was tired and would like me to dig the ground. But he refused to do so and continued the task.

The evening was approaching and it seemed that he was ready to leave, at that very moment we saw a man running towards us.

Poem 1 - The Squirrel

Question 1:

Why does the poet say the squirrel “wore a question mark for tail”? Draw a squirrel, or find a picture of a squirrel sitting on the ground. How would you describe its tail?

Solution:

The poet said that the squirrel “wore a question mark for a tail” because its tail is twisted appearing like a question mark.

Question 2:

Do we usually say that an animal ‘wears’ a tail? What do we say? (Think: Does an animal wear a coat? Consult a dictionary if you like, and find out how ‘wear’ is used in different ways.)

Solution:

We usually say that an animal ‘has’ a set of given characteristics rather than saying ‘wear’. The poet, however, uses the word ‘wear’ to indicate the external characteristics of the squirrel.

The dictionary meaning of ‘wear’ suggests some­thing of an outer covering, for instance clothes.

Question 3:

“He liked to tease and play”. Who is teasing whom? How?

Solution:

The poet liked to tease and play with the squirrel. Whenever the poet went a little close to the squirrel, the squirrel would run away in the other direction.

Chapter 2 - A Gift of Chappals

Question 1:

What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard?

Solution:

Meena shares the secret of the kitten that they have found in front of their house and have kept in their backyard.

Question 2:

How does Ravi get milk for the kitten?

Solution:

Ravi brings milk from the kitchen saying that he was feeling hungry. He even drinks most of it to prove Paati that he was indeed hungry.

He then brings the tumbler in the backyard and empties it in the coconut shell.

Question 3:

Who does he say the kitten’s ancestors are? Do you believe him?

Solution:

Ravi said that the kitten’s ancestors were the lion of the Pallava kings, the Mahabalipuram Rishi-Cat which has the emblem of the Pallava dynasty. No, I don’t believe his story.

Question 4:

Ravi has a lot to say about MP Poonai. This shows that

he is merely trying to impress Mridu.

his knowledge of history is sound.

he has a rich imagination.

he is an intelligent child.

Which of these statements do you agree/ disagree to?

Solution:

Ravi has a lot to say about MP Poonai.

This shows that his knowledge of history is sound, he has a rich imagination and he is an intelligent child.

Question 5:

What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?

Solution:

It was the sound coming out of Lalli’s violin that startled Mridu and frightened Mahendran.

Check

 

Question 1:

The music master is making lovely music.

Read aloud the sentence in the text that expresses the idea.

Solution:

The music-master’s notes seemed to float up and settle perfectly into the visible tracks of the melody.

Question 2:

Had the beggar come to Rukku Manni’s house for the first time? Give reasons for your answer.

Solution:

No, the beggar has been coming to Rukku Manni’s house for last one week. The beggar himself confirms this saying that he has survived for a week because of Rukku Manni’s kindness.

Question 3:

“A sharp V-shaped line had formed between her eyebrows.” What does it suggest to you about Rukku Manni’s mood?

Solution:

The V-shaped line suggests that Rukku Manni was very angry and was about to lose her temper on the children.

Working with the Text

Question 1:

Complete the following sentences.

Ravi compares Lalli’s playing the violin to …………….

Trying to hide beneath the tray of chillies, Mahendran ………………..

The teacher played a few notes on his violin and Lalli ………………

The beggar said that the kind ladies of the household ………………

After the lesson was over, the music teacher asked Lalli if ………………….

Solution:

derailing of a train going off track

tipped a few chillies over himself

stumbled behind him on her violin

have been very generous and helped him survive for a week

she had seen his chappals

Question 2:

Describe the music teacher, as seen from the window.

Solution:

The music teacher was a bony figure. He was sitting in front of Lalli with his back towards the window. He was a bald-headed man with a fringe of oiled hair falling around his ears. He had an old fashioned tuft.

He had a shining gold chain in his neck and a diamond ring in his hand. He was wearing a golden-bordered dhoti. His large foot was stuck on the floor and he was beating the floor with his scrawny toe.

Question 3:

What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?

What does she suggest to show her concern?

Solution:

The beggar showed his feet to the children. There were pink blisters on his bare feet which made Mridu conclude that he didn’t have the money to buy chappals.

Mridu was concerned about the beggar. She suggested giving an old pair of chappals to the beggar.

Question 4:

“Have you children….” She began and then, seeing they were curiously quiet, went on more slowly, “seen anyone lurking around the verandah?”

What do you think Rukku Manni really wanted to ask?

Why did she change her question?

What did she think had happened?

Solution:

Rukku Manni wanted to ask the children what they have done with the chappals.

She changed the question of finding the children serious and quiet. She became sure that the children had something to do with the chappals.

She thought that the children would have hidden the chappals somewhere.

Question 5:

On getting Gopu Mama’s chappals, the music teacher tried not to look too happy. Why?

Solution:

Music teacher’s chappals were old, but he lied to Lalli saying that they were brand new. Gopu Mama had hardly used his new chappals.

The music teacher was happy getting them but was trying to hide those feelings. He tried to show that he was upset with the children and with his loss.

Question 6:

On getting a gift of chappals, the beggar vanished in a minute. Why was he in such a hurry to leave?

Solution:

The beggar was in a hurry to leave after getting the chappals because he knew that the children have got them for him without seeking the permission of the elders. He feared they might be taken back from him, so he left in a hurry.

Question 7:

Walking towards the kitchen with Mridu and Meena, Rukku Manni began to laugh. What made her laugh?

Solution:

Rukku Manni was laughing imagining Gopu Mama without his chappals. He had the habit of taking out his shoes immediately after coming home and putting on those chappals.

She laughed wondering what excuse would she give to him and what would be his reaction.

Working with Language

Question 1:

Read the following sentences.

(a) If she knows we have a cat, Paati will leave the house.

(b) She won’t be so upset if she knows about the poor beggar with sores on his feet.

(c) If the chappals do fit, will you really not mind?

Notice that each sentence consists of two parts. The first part begins with ‘if’. It is known

as if-clause.

Rewrite each of the following pairs of sentences as a single sentence. Use ‘if at the beginning of the sentence.

(a) Walk fast. You’ll catch the bus.

If you walk fast, you’ll catch the bus.

(b) Don’t spit on the road. You’ll be fined.

If you spit on the road, you’ll be fined.

Don’t tire yourself now. You won’t be able to work in the evening.

Study regularly. You’ll do well in the examination.

Work hard. You’ll pass the examination in first division.

Be polite to people. They’ll also be polite to you.

Don’t tease the dog. It’ll bite you.

Solution:

If you tire yourself now, you won’t be able to work in the evening.

If you study regularly, you’ll do well in the examination.

If you work hard, you’ll pass the examination in first division.

If you are polite to people, they’ll be polite to you.

If you tease the dog, it’ll bite you.

Question 2:

Fill in the blanks in the following paragraph.

Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I ………….. (go) out. I …………… (miss) the lovely Sunday lunch at home. If I ……………..(stay) for lunch, I ………………(miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

Solution:

Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I go out, I will miss the lovely Sunday lunch at home. If I stay for lunch, I will miss the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

Question 3:

Complete each sentence below by appropriately using any one of the following:

if you want to / if you don’t want to / if you want him to

Don’t go to the theatre …………………..

He’ll post your letter …………………….

Please use my pen …………………………..

He’ll lend his umbrella …………………….

My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor ……………………….

Don’t eat it …………………………..

Solution:

 

if you don’t want to

if you want him to

if you want to

if you want him to

will take you to the doctor if you want him to

if you don’t want to

Speaking and Writing

Question 1:

Discuss in small groups

• If you want to give away something of your own to the needy, would it be better to ask your elders first?

Solution:

(a) If there is something that belongs to us we can give it to anyone without seeking the advice of the elders.

(b) Yes, we should ask the permission of our elders before doing anything. Everything we have has been given to us by our parents.

(c) It depends on the purpose and the value of the item that we are giving away to someone. We should decide it based on the situation we are in.

• Is there someone of your age in the family who is very talkative? Do you find/her/him interesting and impressive or otherwise?

Share your ideas with others in the group.

Solution:

(a) I have a cousin sister of 10 years of age. She talks a lot.

(b) I don’t have anyone in my family who talks a lot.

(c) My mamiji talks a lot. But I like the way she talks and I am very fond of her.

Solution:

(a) I also like my cousin sister the most. She gets close to everyone very easily and it is fun to be with her.

(b) I don’t like people who talk a lot.

(c) My mamiji talks a lot.

• Has Rukku Manni done exactly the same as the children? In your opinion, then, is it right for one party to blame the other?

Solution:

(a) Rukku Manni was wrong, she must have been more strict with the children. She should not have scolded Ravi when she herself was laughing at the incident after a while.

(b) Rukku Manni had been put in an embarrassing situation by the children. The music teacher’s chappals have gone missing from their home. She had to compensate for their actions by giving the Gopu Mama’s chappals to the teacher. It was right on her part to be upset.

(c) Children and Rukku Manni were both doing the same so it was not right for either of them to blame each other.

Question 2:

Read the following.

A group of children in your class are going to live in a hostel.

They have been asked to choose a person in the group to share a room with.

They are asking each other questions to decide who they would like to share a room with.

Ask one another questions about likes/ dislikes/preferences/hobbies/personal characteristics. Use the following questions and sentence openings.

What do you enjoy doing after school?

I enjoy ………………

What do you like in general?

I like ……………..

Do you play any game?

I don’t like ………………

Would you mind if I listened to music after dinner?

I wouldn’t ………………..

Will it be all right if I  ……………….?

It’s fine with me …………….

Is there anything you dislike, particularly?

Well, I can’t share ………………

Do you like to attend parties?

Oh, I ……………….

Would you say you are ……………….?

I think ………………

Solution:

watching TV

playing video games in general

playing outdoor games. I play indoor games like ludo and carrom.

because I love music

switch on the light, you can switch on the light whenever you want

my pillow with anyone

love going to parties

a creative person, yes, I am creative

Poem 2 - The Rebel

Question 1:

Answer the following questions.

If someone doesn’t wear a uniform to school, what do you think the teacher will say?

When everyone wants a clear sky, what does the rebel Want most?

If the rebel has a dog for a pet, what I everyone else likely to have?

Why is it good to have rebels?

Why is it not good to be a rebel oneself?

Would you like to be a rebel? If yes, why? If not why not?

Solution:

The teacher would scold the student who would not be dressed in the school uniform while coming to the School.

When everyone wants a clear sky, the rebel wants the Sun.

If a rebel has a dog for a pet, the others are most likely to be cat lovers.

It is good to have rebels because they are different and they teach us to be able to accept and tolerate differences.

It is not good to be a rebel oneself because the Society never accepts a rebel and always critiques his behaviour.

I would like to be a rebel because a rebel is able to think individually rather than following the herd mentality.

However, it is not easy to be a rebel as the rebels are always critiqued by the Society for their different behaviour.

Question 2:

Find in the poem an antonym (a word opposite in meaning) for each of the following words.

long…………….

grow ……………

quietness ………….

Sober ………………….

lost…………………

Solution:

long – Short

grow – cut

quietness – disturbance

sober – fantastic

lost – find

Question 3:

Find in the poem lines that match the following. Read both one after the other.

 

The rebel refuses to cut his hair.

He says cats are better.

He recommends dogs.

He is unhappy because there is no Sun.

He is noisy on purpose.

Solution:

The rebel lets his hair grow long.

He puts in a good word for dogs.

He has a preference for cats.

When everybody is greeting the rain

When nobody talks during the lesson.

Chapter 3 - Gopal and the Hilsa-fish

Answer the following questions.

Question 1:

Why did the king want no more talk about the Hilsa fish?

Solution:

Everyone around the king was talking about Hilsa fish. This had infuriated the king so he didn’t want anyone to talk about the Hilsa fish.

Question 2:

What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?

Solution:

The king asked Gopal to buy a huge Hilsa fish from the market and to ensure that no one should talk to him about the fish on the entire way from the market to the palace.

 

Question 3:

What three things did Gopal do before he went to buy his Hilsa fish?

Solution:

Gopal half-shaved his face. Smeared ash on his body himself and wore rugs before going out to buy Hilsa fish.

Question 4:

How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?

Solution:

Gopal started singing and dancing in front of the palace at a loud voice. The king heard the noise and asked the man to be brought inside.

Question 5:

Explain why no one seemed to be interested in talking about the Hilsa fish which Gopal had bought.

Solution:

No one was interested about the Hilsa fish. Gopal had bought because of Gopal’s condition. He was wearing rugs, his face was half-shaven and ash was smeared over his body. People were more interested in his appearance than the fish.

Question 6:

Write True or False against each of the following sentences.

The king lost his temper easily

Gopal was a madman

Gopal was a clever man

Gopal was too poor to afford decent clothes

The king got angry when he was shown to be wrong

Solution:

True

False

True

False

False

Working with Language

 

Question 1:

Notice how in a comic book, there are no speech marks when characters talk. Instead what they say is put in a speech ‘bubble’. However, if we wish to repeat or report what they say, we must put it into reported speech.

Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.

How much did you pay for that Hilsa?

Why is your face half-shaven?

Gopal’s wife asked him……………….

I accept the challenge, Your Majesty.

Gopal told the king ………………..

I want to see the king.

Gopal told the guards ………………….

Bring the man to me at once.

The king ordered the guard ………………….

Solution:

The woman asked the man how much did he pay for that Hilsa.

Gopal’s wife asked him why his face was half-shaven.

Gopal told the king that he accepted the challenge.

Gopal told the guards that he wanted to see the king.

The king ordered the guard to bring the man to him at once.

Question 2:

Find out the meaning of the following words by looking them up in a dictionary. Then use them in sentences of your own.

Solution:

Challenge: A call to take part in a contest or competition.

Vikram accepted the challenge of his teacher and won a prize in the annual day celebrations.

Mystic: Spiritual, occult

The Sufi saints like Salim Chishti were mystic.

Comical: Funny

Mr. Bean is one of the most famous comical characters on television.

Courtier: A person, who attends a royal court as a companion or advisor to the king or queen.

Birbal was one of the most important courtiers in Akbar’s court.

Smearing: Coat or mark carelessly with grease or oil.

Before the game, Rakesh smeared his body with oil.

Picture Reading

Question 1:

Look at the picture and read the text aloud.

Now ask your partner questions about each picture.

(a) Where is the stag?

(b) What is he doing?

(c) Does he like his antlers (horns)?

(d) Does he like his legs?

(e) Why is the stag running?

(f) Is he able to hide in the bushes?

(g) Where are the hunters now?

(h) Are they closing in on the stag?

(i) Is the stag free?

(j) What does the stag say about his horns and his legs?

Now write the story in your own words. Give it a title.

Solution:

(a) The stag is standing by the side of a pond.

(b) The stag is about to drink water when he saw his reflection in the pond.

(c) Yes, he finds them beautiful.

(d) No, the stag finds his legs to be thin and ugly.

(e) The stag is running because he has been chased by the hunters.

(f) No, he is not able to hide in the bushes because his horns got stuck in them.

(g) The hunters are just behind the stag.

(h) Yes, they are closing in on the stag.

(i) The stag was able to run fast because of his legs and is free now.

(j) The stag says that he was proud of his horns, but he would have been killed because of them. He was ashamed of his legs, but they saved his life.

There was a stag, he lived in a jungle. One day he went to drink water in a pond. He saw his reflection in the pond. He felt proud of his beautiful antlers. Then he saw his legs, he was upset because they were thin and ugly. Suddenly, there were hunters behind him. The stag ran to save his life. He wanted to hide in the bushes, but couldn’t as his antlers were stuck in them. He found the hunters just behind him. He ran for his life and was finally saved.

In the end, he realised that he was feeling proud of his antlers, but he would have been killed because of them. He felt ashamed of his legs but was able to save his life ultimately because of them. The title is ‘The Stag and his Beautiful Horns’.

Question 2:

Complete the following word ladder with the help of the clues given below.

Clues

Mother will be very ………………… If you don’t go to school.

As soon as he caught ……………. of the teacher, Mohan started writing.

How do you like my ……………… Kitchen garden? Big enough for you, is it?

My youngest sister is now a ……………… old.

Standing on the ………………. he saw children playing on the road.

Don’t make such a ………………. Nothing will happen.

Don’t cross the ……………. till the green light comes on.

Solution:

cross

sight

tiny

year

roof

fuss

street

Poem 3 - The Shed

Question 1:

Answer the following questions.

Who is the speaker in the poem?

Is she/he afraid or curious or both?

What is she/he planning to do soon?

“But not just yet…” suggests doubt, fear, hesitation, laziness or something else. Choose the word which seems right to you. Tell others why you chose it.

Solution:

It is not very clear who the Speaker is. Perhaps, the speaker is the poet himself.

The speaker seems to be both Curious as well as afraid to go inside the shed. He wants to find out what is inside the shed. At the same time, he is afraid because he thinks that strange voices could be heard from here and there is possibly a ghost who lives inside the Shed.

He/She plans to go inside the shed after some day soon.

“But not just yet…” seems to suggest lack of preparation. The speaker wants to be further certain and prepare himself for this endeavour. He has already overcome his fears, so there is no fear. However, waiting for the right time Could be a reason for postponing the act.

Question 2:

Is there a room in your house or a house in your neighbourhood/locality where you would rather not go alone, and never at night? If there is such a place and a story to go with it, let others hear all about it.

Solution:

There is a store room in my house which is in the backyard of the house. It is a little away from the main structure. It is full of odd objects and not even lit properly. Thus, going to the store room, at night, calls for a lot of courage. My mother once asked me to fetch certain things from the store room. When I entered the store room, I felt as if I saw the movement of shadows. Screamed with terror, but later got to know that those shadows were nothing but my mind’s imagination.

 

Chapter 4 - The Ashes that made Trees Bloom

Comprehension Check

 

Question 1:

Why did the neighbours kill the dog?

Solution:

The neigbours killed the dog in anger. They have expected the dog to help them get a treasure, but the dog had rather taken them to a foul smelling dead kitten.

Question 2:

Mark the right item.

The old farmer and his wife loved the dog

(a) because it helped them in their day-to-day work.

(b) as if it was their own baby.

(c) as they were kind to all living beings.

When the old couple became rich, they

(a) gave the dog better food.

(b) invited their greedy neighbours to a feast.

(c) lived comfortably and were generous towards their poor neighbours.

The greedy couple borrowed the mill and the mortar to make

(a) rice pastry and bean sauce.

(b) magic ash to win rewards.

(c) a pile of gold.

Solution:

(b) as if it was their own baby.

(c) lived comfortably and were generous towards their poor neighbours.

(c) a pile of gold.

Working with the Text

 

Answer the following questions.

Question 1:

The old farmer is a kind person. What evidence of his kindness do you find in the first two paragraphs.

Solution:

In the first paragraph it is written that the old farmer treated the dog like his own child. He will feed the dog small pieces of fish with their own chopsticks and offer boiled rice to him as much as he wanted. The second paragraph says that to provide food to the birds, the old farmer will often turn up the surface of the ground.

Both these instances proved that the old man was a kind person.

 

Question 2:

What did the dog do to lead the farmer to the hidden gold?

Solution:

The dog came running towards the farmer. It kept his paws against his legs and with its head it kept on directing towards a spot behind him.

The old man initially ignored the dog, but it kept on whining and running to and from until the farmer followed it to the spot.

Question 3:

How did the spirit of the dog help the farmer first?

How did it help him next?

Solution:

The spirit of the dog came in the farmer’s dream and first asked him to chop the pine tree and make mortar and hand-mill out of it. With the mortar and mill it gave the farmer heaps of gold.

The dog’s spirit again came in the farmer’s dream for the second time and told the farmer to collect the ash of the mortar and the mill and sprinkle it on the withered trees and they will blossom.

The farmer did this in front of the daimio (the landlord) and was awarded with lavish gifts.

Question 4:

Why did the daimio reward the farmer, but punish his neighbour for the same act?

Solution:

The farmer had sprinkled the ash over the withered cherry tree and it blossomed. Daimio was pleased seeing the miracle and he rewarded the farmer. His neighbour poured the ash over the cherry tree, but nothing happened to the tree.

Fine particles from the ash entered the eyes of the daimio and his wife. They began to sneeze and cough.

This spoiled the splendour of the procession and so the neighbour was punished by man of the landlord.

Working with Language

 

Question 1:

Read the following conversation.

Ravi: What are you doing?

Mridu: I’m reading a book.

Ravi: Who wrote it?

Mridu: Ruskin Bond.

Ravi: Where did you find it?

Mridu: In the library.

Notice that ‘what’, ‘who’, ‘where’, are question words. Questions that require information begin with question words. Some other question words are ‘when’, ‘why’, ‘where’, ‘which’ and ‘how’.

Remember that

What asks about acting, things etc.

Who asks about people.

Which asks about people or things.

Where asks about place.

When asks about time.

Why asks about reason or purpose.

How asks about means, manner or degree.

Whose asks about possessions.

Read the following paragraph and frame questions on the italicised phrases.

Anil is in school. I am in school too. Anil is sitting in the left row. He is reading a book. Anil’s friend is sitting in the second row. He is sharpening his pencil. The teacher is writing on the blackboard. Children are writing in their copybooks. Some children are looking out of the window.

Solution:

Where is Anil?

Which row he is sitting in?

What is he doing?

Where is Anil’s friend sitting?

What is his friend doing?

Who is writing on the blackboard?

What are some children doing?

Question 2:

Write appropriate question words in the blank spaces in the following dialogue.

Neha: ………… did you get this book?

Sheela: Yesterday morning.

Neha: ………… is your sister crying?

Sheela : Because she has lost her doll.

Neha: …………… room is this, yours or hers?

Sheela: It’s ours

Neha: ……………. do you go to school?

Sheela: We walk to the school. It is nearby.

Solution:

When, Why, Whose, How

Question 3:

Fill in the blanks with the words given in the box.

My friend lost his chemistry book. Now he doesn’t know …………… to do and ………….. to look for it.

There are so many toys in the shops. Neena can’t decide ……………….. one to buy.

You don’t know the way to my school. Ask the policeman ………………. to get there.

You should decide soon …………….. to start building your house.

Do you know …………….. to ride a bicycle? I don’t remember ……………… and …………….. I learnt it.

“You should know ………….. to talk and to ………………. keep your mouth shut,” the teacher advised Anil.

Solution:

what, where,

which

how

when

how, when, where

when, where

Question 4:

Add im- or in- to each of the following words and use them in place of the italicised words in the sentences given below.

The project appears very difficult at first sight but it can be completed if we work very hard.

He lacks competence. That’s why he can’t keep any job for more than a year.

“Don’t lose patience. Your letter will come one day,” the postman told me.

That’s not a proper remark to make under the circumstances.

He appears to be without sensitivity. In fact, he is very emotional.

Solution:

impossible

incompetent

impatient

improper

Insensitive

Question 5:

Read the following sentences.

It was a cold morning and stars still glowed in the sky.

An old man was walking along the road.

The words in italicised are articles. ‘A’ and ‘an’ are indefinite articles and ‘the’ is the definite article. ‘A’ is used before a singular countable noun. ‘An’ is used before a word that begins with a vowel.

Use a, an or the in the blanks.

There was once ………… play which became very successful. ………… famous actor was acting in it. In ………. play his role was that of ……….. aristocrat who had been imprisoned in …………. castle for twenty years. In……… last act of ……….. play someone would come on ……… stage with ………… letter which he would hand over ……….. to prisoner. Even though …………. aristocrat was not expected to read ………. letter at each performance, he always insisted that ………… letter be written out from beginning to end.

Solution:

(i) a       (ii) A        (iii) the

(iv) an   (v) a         (vi) the

(vii) the(viii) the  (ix) a

(x) the   (xi) the    (xii) the

(xiii) the

Question 6:

Encircle the correct article.

A: Would you like (a/an/the) apple or ‘ (a/an/the) banana?

B: I’d like (a/an/the) apple, please.

A: Take (a/an/the) red one in (a/an/the) fruit bowl. You may take (a/an/the) orange also, if you like.

B: Which one?

A: (A/An/The) one beside (a/an/the) banana.

Solution:

(A) an, a (B) an (A) the, the, an (B) – (A) The, the

Speaking and Writing

Question 1:

Put each of the following in the correct order. Then use them appropriately to fill in the blanks in the paragraph that follows. Use correct punctuation marks.

English and Hindi/both/in/he writes

and only / a few short stories/many books in English/in Hindi

Is/my Hindi / than my English/much better

Ravi Kant is a writer and ………….. Of course, he is much happier writing in English than in Hindi. He has written …………….. . I find his books a little hard to understand ………………… .

Solution:

he writes both in English and Hindi

many books in English and only few short stories in Hindi

My Hindi is much better than my English

Poem 4 - Chivvy

A. Working with the Poem

Question 1:

Discuss these questions in small groups before you answer them.

When is a grown-up likely to say this? Don’t talk with your mouth full.

When are you likely to be told this? Say thank you.

When do you think an adult would say this? No one thinks you are funny.

Solution:

The grown-ups are likely to tell the children not to talk while their mouth is full of food.

The children are likely to be reminded to Say thank you when they receive a gift or a favour from someone.

Adults are likely to tell children, ‘no one thinks you are funny’ when the children are too shy to speak or perform before the others.

Question 2:

The last two lines of the poem are not prohibitions or instructions. What is the adult now asking the child to do? Do you think the poet is suggesting that this is unreasonable? Why?

Solution:

The adult is now asking the child to think independently. The poet finds this entirely unreasonable because the young child has not been trained to use his mind. He has only been trained to follow the instructions given by the adults.

Question 3:

Why do you think grown-ups say the kind of things mentioned in the poem? Is it important that they teach children good manners, and how to behave in public?

Solution:

The adults constantly give instructions to their children for various reasons. They try to train them to behave in a decent, well-mannered and Sophisticated way. This, however, robs away their childlike innocence.

Question 4:

If you had to make some rules for grown-ups to follow, what would you say? Make at least five Such rules. Arrange the lines as in a poem.

Solution:

Don’t dictate and impose your rules. Your ways and thinking is different from ours and so are the times. Don’t talk over the phone while eating. Please spend some time with us.

Chapter 5 - Quality

Question 1:

What was the author’s opinion about Mr Gessler as a bootmaker?

Solution:

The author was very impressed with Mr Gessler. He liked the boots made only on order and those boots perfectly fitted the customers. Their boots had the best materials and lasted long. He found the work mysterious and wonderful.

Question 2:

Why did the author visit the shop so infrequently?

Solution:

The author visited the shop so infrequently because the boots made by Gessler brothers lasted too long.

Question 3:

What was the effect on Mr Gessler of the author’s remark about a certain pair of boots?

Solution:

Mr (Sessler at first found the remark unbelievable. He argued that the author might have got them wet. He was shocked. He told the author that he will either repair them or adjust the money in his bills.

Question 4:

What was Mr Gessler’s complaint against ‘big farms’?

Solution:

Mr Gessler complained that the big firms didn’t value the money of the customers. They were capturing the markets from advertisements and not from the quality of their work. He was mostly out of work because of those firms and day by day the volume was getting reduced.

Question 5:

Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them?

Solution:

The author felt bad for Mr Gessler who was really talented and made great boots. He ordered so many pairs to help the bootmaker. No, he didn’t really need them.

Working with Language

Question 1:

Study the following phrases and their

meanings. Use them appropriately to complete

the sentences that follow.

look after : take care of

look down : disapprove or regard as

on inferior

look in : make a short visit

(on someone)

look into : investigate

look out : be careful

look up : improve

look up to : admire

After a very long spell of heat, the weather is …………..  at last.

We have no right to …………. people who do small jobs.

Nitin has always ……………. his uncle, who is a self-made man.

The police are …………… the matter thoroughly.

If you want to go out, I will ………….. the children for you.

I promise to ………….. on your brother when I visit Lucknow next.

……………. when you are crossing the main road.

Solution:

looking up

look down

looked up

looking into

look after

look in

Look out

Question 2:

Read the following sets of words loudly and clearly.

cot              –     coat

cost            –     coast

tossed        –     toast

got              –     goat

rot               –     rote

blot             –     bloat

knot            –     note

Solution:

Do it yourself.

Question 3:

Each of the following words contains the sound ‘sh’ (as in shine) in the beginning or in the middle or at the end. First speak out all the words clearly. Then arrange the words in three groups in the table.

sheep                 trash                  marsh                  fashion

anxious             shriek                 shore                    fish

portion             ashes                   sure                      nation

shoe                  pushing              polish                   moustache

Solution:

Initial                Medial                   Final

Sheep                Fashion                Trash

Shriek               Anxious                 Marsh

Shore                Portion                  Fish

Sure                   Ashes                    Polish

Shoe                   Nation                  Pushing

Moustache

 Question 4:

In each of the following words ‘ch’ represents the same consonant sound as in ‘chair’. The words on the left have this sound initially. Those on the right have it finally. Speak each word clearly.

choose               bench

child                   march

cheese                peach

chair                   wretch

charming           research

Underline the letters representing this sound in each of the following words.

feature

archery

picture

reaching

nature

matches

riches

batch

church

Solution:

Feature

Archery

Picture

Reaching

Nature

Matches

Riches

Batch

Church

Speaking

Question 1:

Do you think Mr Gessler was a failure as a bootmaker or as a competitive businessman?

Solution:

Mr Gessler was successful as a bootmaker because his customers were immensely satisfied with the boot he made.

This perfectly fit them and lasted long. Yes, he was a failure as a competitive businessman.

He didn’t have money like the big firms so couldn’t invest on advertisements. He lost his business to them. He took time in delivering the boots because he made them alone. He lost his customers because of the delay in delivery.

He worked hard, striving for long hours. Whatever, he earned went on paying the rent for his shop and for buying leathers. He spent days of great penury.

Question 2:

What is the significance of the title? To who or to what does it refer?

Solution:

The title refers to the great quality boots Mr Gessler made. It is an ideal title for the lesson. It refers to the business practices followed these days where no one cares about quality.

For Mr Gessler, quality was of optimum significance. He worked for long hours, didn’t allow anyone else to touch his boots. He lost on business, was spending days in poverty still the man didn’t compromise on quality.

Question 3:

Notice the way Mr Gessler speaks English. His

English is influenced by his mother tongue. He speaks English with an accent.

When Mr Gessler speaks, p, t, k, sound like b,d,g. Can you say these words as Mr Gessler would say them?

It comes and never stops. Does it bother me? Not at all. Ask my brother, please.

Solution:

Mr Gessler used to speak English with a German accent. His English sounded funny and a bit difficult to understand.

Mr Gessler would have spoken these lines as. Id comes and never sdobs. Does Id bodder me? Nod ad all. Ask my brodher blease.

Question 4:

Speak to five adults in your neighbourhood. Ask them the following questions (in any language they are comfortable in). Then come back and share your findings with the class.

Do they buy their provisions packed in plastic packets at a big store or loose, from a smaller store near their house?

Where do they buy their footwear? Do they buy branded footwear or footwear made locally? What reasons do they have for their preference?

Do they buy readymade clothes or buy cloth and get their clothes stitched by a tailor? Which do they think is better?

Solution:

Yes, they prefer buying their provisions loose from the smaller stores near their house.

They buy footwear for daily purpose from local shops. For office and part purpose they prefer buying it from branded shops.

They don’t like spending too much on their regular footwear. So, they buy it from local shops.

For office and party they want to look good and want the footwear to last long and comfortable. So, they are fine spending on it.

They do the both. At times they buy readymade clothes and at times get them stitched from the tailor. They find it easy to buy readymade clothes. They get the latest fashion and it saves time as well.

Question 5:

Look at the picture.

leaving the country. One student repeats Ajit’s statements. The other gives a reason for not agreeing with Ajit. The sentence openings given below should be used.

If I leave this country, I’ll miss ………….

There are some things which you can get only here, for example ………….

There are some special days I’ll miss, particularly ………….

Most of all I’ll miss ………………. because …………..

I think it’s impossible for me to leave my country because …………..

How can you leave your own country except when …………… ?

Depends on one’s intention. I can’t leave for good because ……………..

Maybe for a couple of years ……………..

Solution:

Ajit: I have decided to go abroad for higher studies

Anisa: Have you? I don’t think I’ll ever do that. I love my country.

If I leave this country, I’ll miss my friends and family. I will also miss the food.

There are some things which you can get only here, for example the food, snacks and the care and concern of people around.

There are some special days I’ll miss, particularly the festivals, birthdays and my parents anniversary.

Most of all I’ll miss my sister because we have been very close to each other and I share all my secrets with her.

I think it’s impossible for me to leave my country because I love my country and family too much and can’t go too far from them.

How can you leave your own country except when there is an emergency?

Depends on one’s intention. I can’t leave for good because I want to celebrate all my special moments with my close ones.

May be for a couple of years I think it should be fine.

Writing

Question 1:

Based on the following points write a story.

 

Your aunt has gone to her mother’s house.

Your uncle does his cooking.

He is absent-minded.

He puts vegetables on stove.

He begins to clean his bicycle outside.

The neighbour calls out saying something is burning.

Your uncle rushes to the kitchen.

To save vegetables, he puts some oil in them.

Unfortunately, it’s machine oil, not cooking oil.

What do you think happens to the vegetables?

Solution:

Begin like this Last month my aunt decided to visit her parents. They live in some other city. In absence of my aunt my uncle had to do all the cooking. He is very forgetful and absent-minded. One day he puts vegetable on stove for cooking and at the same time he goes out to clean his bicycle.

My uncle got involved in cleaning his bicycle so much that he completely forgot about the vegetables he had kept on the stove. One of his neighbour came to his place hurriedly telling about some burning smell coming from his kitchen. My uncle remembered about the vegetables he had kept on stove for cooking.

He rushed to the kitchen and to save them from getting burnt he poured some oil over them immediately. Only at the time of eating he realised it was not cooking oil but machine oil. The vegetables were completely spoiled, my uncle had to throw them away.

Poem 5 - Trees

A Working with the Poem

Question 1:

What are the games or human activities which use trees, or in which trees also “participate’?

Solution:

Children use trees for their games. They make tree houses and play “hide and seek’ behind the trees. Trees play an important role also while adults are spending some time at leisure. Under the shade of the trees, they have their tea parties and they also become a befitting Subject matter for painting.

Question 2:

“Trees are to make no shade in winter.” What does this mean? (Contrast this line with the line immediately before it.)

 “Trees are for apples to grow on, or pears.” Do you agree that one purpose of a tree is to have fruit on it?

(Or) Do you think this line is humorous?

Solution:

During summers, the trees provide cool shade. In winters, this shade is not required. So people stand under the open sun to enjoy its Warmth,

One purpose of the trees is to provide fruits like apples, pears and so on. This line is not humorous. Humans do rely on trees for food.

Question 3:

With the help of your partner, try to rewrite some lines in the poem, or add new ones of your own as in the following examples. Trees are for birds to build nests in. Trees are for people to sit under. Now try to compose a similar poem about Water, or air.

Solution:

Trees are for birds to build nests in. Trees are for people to sit under. Trees are for those leisurely hours to enjoy the beauty of nature, Trees are for the homemakers to beautify their house. Trees are for the sick ones to derive their medicine from. Trees are for everyone because to every person a tree has some gift to offer.

Chapter 6 - Expert Detectives

Comprehension Check

Question 1:

What did Nishad gave Mr Nath? Why?

Solution:

Nishad gave Mr Nath a bar of chocolate because he concluded from Mr Nath’s lean thin appearance that he was starving.

Question 2:

What is ‘strange’ about Mr Nath’s Sundays?

Solution:

Every Sunday Mr Nath used to have the same visitor at this home and the two used to have lunch together.

Question 3:

Why did Nishad and Maya get a holiday?

Solution:

It was raining heavily and the streets were flooded with the downpour. The traffic was blocked and the children got a holiday because of all this.

Working with the Text

 

Question 1:

What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh?

Arrange the information as suggested below.

What he eats

When he eats

What he drinks and when

How he pays

Solution:

Mr Nath used to eat two chapattis, some dal and a vegetable.

He used to eats in the morning and evening.

He used to drink tea in morning and afternoon.

He used to pay in cash and also used to give tips to Ramesh.

Question 2:

Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Solution:

Maya thinks that Mr Nath is a crook because he doesn’t talk to anyone and has no friends. She believes that his scars are result of shoot-out with police.

He doesn’t work anywhere and sits at home all the day and there are no visitors at his place except the Sunday morning guest.

He is not bothered about his meals and pays the money in cash. She thinks that the Sunday visitor is his partner in the crime. He keeps the money from the loot and comes to give Mr Nath his share.

Question 3:

Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?

Solution:

No, Nishad doesn’t agree with Maya about Mr Nath. He feels bad for Mr Nath because he thinks that he is a poor and lonely man.

He also feels that he is a generous man because he gives tips to Ramesh regularly. He is determined to find why he is so thin and lonely.

Working with Language

 

Question 1:

The word ‘tip’ has only three letters but many meanings.

Match the word with its meanings below.

fingertips – be about to say something

the tip of your nose – make the boat overturn

tip the water out of the bucket – the ends of one’s fingers

have something on the tip of your tongue – give a rupee to him, to thank him

 tip the boat over-empty a bucket by tilting it

tip him a rupee-the pointed end of your nose

the tip of the bat – if you take this advice

the police were tipped off – the bat lightly touched the ball

if you take my tip – the end of the bat

the bat tipped the ball – the police were told or warned

Solution:

Finger tips – the ends of one’s fingers

The tip of your nose – the pointed end of your nose

Tip the water out of the bucket – empty a bucket by tilting it

Have something on the tip of your tongue – be about to say something

Tip the boat over – make the boat overturn

Tip him a rupee – give a rupee to him to thank him

The tip of the bat – the end of the bat

The police were tipped off – the police were told or warned

If you take my tip – if you take my advice

The bat tipped the ball – the bat lightly touched the ball

Question 2:

The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

business ……………

my ……………. on the journey.

I’m mother’s little ………………

 a faithful …………… such as dog.

the thief’s ……………

find a good …………..

tennis / golf / bridge …………….

his …………….. in his criminal activities.

Solution:

partner

companion

helper

companion

accomplice

helper

partner

Accomplice

Question 3:

Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find out at least three other ways in which to use the word.

The storm broke – could not speak; was too sad to speak

Daybreak – this kind of weather ended

His voice is beginning to break – it began or burst into activity

Her voice broke and she cried – the beginning of daylight

The heat wave broke – changing as he grows up

Broke the bad news – end it by making the workers submit

Break a strike – gently told someone the bad news

(Find your own expression. Give its meaning here)

Solution:

The storm broke – this kind of weather ended

Daybreak – the beginning of daylight

His voice is beginning to break – changing as he grows up

Her voice broke and she cried – could not speak, was too sad to speak

The heat wave broke – it began or burst into activity

Broke the bad news – gently told someone the bad news

Break a strike – end it by making the workers submit

Breakdown – a machine failure

Writing

Question 1:

Who do you think Mr Nath is? Write a paragraph or two about him.

Solution:

Mr Nath is a lean and thin person. He might have met with some serious accident with fire which has resulted in many scars on his face. People are scared about him for those scars which give his face an ugly impression.

He realises the same and that is why he prefers living alone and avoids going out. He talks less, but is a well-mannered person and is polite towards everyone.

He is regularly consulting Maya and Nishad’s mother, who is a doctor. May be he is not keeping well and that could be the reason behind his gaunt appearance.

He has a brother who visits him every Sunday to find out about his health. Mr Nishad is not much interested about nitty-gritty’s of life and prefer eating same simple food daily.

Question 2:

What else do you think Nishad and Maya will find out about him? How? Will they ever be friends? Think about these questions and write a paragraph or two to continue the story.

Solution:

Nishad and Maya would have found out that the Sunday visitor is Mr Nath’s brother.

Mr Nath used to work for a big private company and has left the job for while because he was not keeping well.

He is suffering from some liver ailment and will be undergoing a surgery soon.

Nishad succeeds in befriending him and goes to his house every evening to play with him. He finds Mr Nath a caring and loving person.

He becomes a frequent visitor to his place. Maya regrets about her earlier thoughts about Mr Nath.

She feels sorry about it. Nishad takes her along one day and the they all become friends.

Poem 6 - Mystery of the Talking Fan

A Working with the Poem

Question 1:

Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?

Solution:

The noise created by the fan’s motor due to lack of oiling was being compared to the fan’s chatter.

Question 2:

Complete the following sentences

The chatter is electrical because …………..

It is mysterious because ………………..

Solution:

the fan functions on an electrical motor and the attention to my chatter. noise was being produced by its motor

the poet was unable to comprehend what the fan was saying

 

Question 3:

What do you think the talking fan was demanding?

Solution:

The talking fan seems to be demanding They need some oiling to some attention. It was demanding oiling. The moment it was oiled. it fell silent.

Question 4:

How does an electric fan managed to throw so much air when it is switched on?

Solution:

An electrical fan comprises of three blades and a whirling motor. The moment it is switched on. the motor starts and begins to rotate, forcing the blades to move in circular movement. this generates a lot of pressure, which forces the air downwards in all directions.

 Question 5:

Is there a “talking fan’ in your house? Create a dialogue between the fan and a mechanic.

Solution:

Yes: There is a talking fan in my house, which perhaps requires some oiling.

A: Hi I just realised that you are a talking fan

Talking fan: Oh great Finally! I had been waiting for someone to pay attention to my chatter.

A: Why so? I never knew you were trying to Seek attention.

Talking fan: Of course, I was. What else am expected to do when nobody worries about my maintenance. My parts in a wretched state. they need some oiling to function smoothly. Alas, nobody is bothered.

Talking fan: Thank you so much. That would indeed be kind.

Chapter 7 - The Invention of Vita – Wonk

Comprehension Check

Question 1:

Choose the right answer.

Mr Willy Wonka is

(a) a cook     (b) an inventor

(c) a manager

Wonka-Vite makes people

(a) older      (b) younger

Mr Wonka wants to invent a new thing which will make people

(a) younger    (b) older

Solution:

(b) an inventor

(b) younger

(b) older

Question 2:

Can anyone’s age be a minus number? What does ‘minus 87’ mean?

Solution:

No, age cannot be in minus because we all start growing up from the moment we are born. ‘Minus 87’ means the man is 87 years back to his actual age.

Question 3:

Mr Wonka begins by asking himself two questions. What are they?

What is ………….?

What lives ………….?

Solution:

What is the oldest thing in the world?

What lives longer than anything else?

Working with the Text

Question 1:

What trees does Mr Wonka mention? Which tree does he say lives the longest?

How long does this tree live? Where can you find it?

Solution:

Mr Wonka mentions fir, oak, cedar and Bristlecone pine trees lives the longest.

Bristlecone pine lives for over 4000 years and one can find them upon the slopes of Wheeler Peak in Nevada, USA.

Question 2:

How many of the oldest living things can you remember from Mr Wonka’s list? (Don’t look back at the story!) Do you think all these things really exist, or are some of them purely imaginary?

Solution:

Mr Wonka has mentioned some very oldest things.

He said he had collected a pint a pint of sap from a 4000 years Bristlecone pine tree, toe-nail clippings from a 168 years old Russian Farmer, an egg laid by a 200 years old tortoise, the tail of 51 years old horse, whiskers of a 36 years old cat called Crumpets, a flea that lived on Crumpets for 36 years, tail of a 207 years old rat, the black teeth of a 97 years old Grimalkin and knucklebones of a 700 years old Cattaloo.

Very few of these things would have really existed, a majority of them are purely imaginary.

Question 3:

Why does Mr Wonka collect items from the oldest things? Do you think this is the right way to begin his invention?

Solution:

Mr Wonka wanted to create an item that will make people older so he collected items from the oldest things. This is in fact a foolish way to begin an invention.

Question 4:

What happens to the volunteer who swallows four drops of the new invention? What is the name of the invention?

Solution:

The Oompa-Loompa volunteers was 20 years old before swallowing the drops, he became 75 years old after it. The invention is name Vita-Wonk.

Working with Language

Question 1:

What do you call these insects in your language?

Add to this list the names of some insects in common in your area.

Solution:

Please write those insects names yourself in your language. Beetle, Honeybee, Spider, Bee, Butterfly and Moth are some of the insects found in our area.

Question 2:

Fill in the blanks in the recipe given below with words from the box.

Easy Palak-Dal

INGREDIENTS

  • One …………
  • One cup dal
  • Two thin green chillies
  • ………….. a teaspoon red chilli powder.
  • Eight small bunches of palak
  • Two ………….
  • Salt to taste

Wash and cut the vegetables;……….. the palak. Put everything in a pressure ……….. Let the cooker whistle three ……….. then switch it off. Fry a few cumin seeds in …………. and add to the palak-dal.

Solution:

INGREDIENTS

One onion

One cup dal

Two thin green chillies

Half a teaspoon red chilli powder

Eight small bunch of palak

Two tomatoes

Salt to taste

Wash and cut the vegetables; shred the palak. Put everything in a pressure cooker Let the cooker whistle three times then switch it off. Fry a few cumin seeds in oil and add to the palak-dal.

Speaking

Question 1:

Using Do for Emphasis Charlie asks, “What did happen?”

This is a way of asking question “ What happened?” with emphasis.

Given below are a few emphatic utterances. Say them to your partner. Let your partner repeat your utterance without the emphasis. Your partner may also add something to show she/he disagrees with you.

YOU: I did study.

PARTNER: You studied I don’t believe Look at your MARKS!

YOU: I did go there.

PARTNER: You went there? Then……………..

YOU: I do play games.

PARTNER: …………..

YOU: He does read his books.

PARTNER: ………….

YOU: You do say the most unbelievable things!

PARTNER: …………..

YOU: The Earth does spin around.

PARTNER: ………….

YOU: We all do want you to come with us.

PARTNER: ………….

YOU: Who does know how to cook?

PARTNER: …………

YOU: I do believe that man is a thief.

PARTNER: ……………..

Solution:

YOU: I did study.

PARTNER: You studied I don’t believe you. Look at your marks!

YOU: I did go there.

PARTNER: You went there? Then how come I didn’t see you?

YOU: I do play games.

PARTNER: You play games? Then why don’t you take part in Sports Day?

YOU: He does reads his books.

PARTNER: I don’t think so, because he couldn’t answer my questions.

YOU: You do say the most unbelievable things!

PARTNER: What makes you think so?

YOU: The Earth does spin around.

PARTNER: It spins? Then why don’t I feel that?

YOU: We all do want you to come with us.

PARTNER: Is it? Then why no one invited me?

YOU: Who does know how to cook?

PARTNER: Not sure, but I don’t know.

YOU: I do believe that man is a thief.

PARTNER: It is hard to believe because he looks so innocent.

Writing

Question 1:

Make a list of the trees Mr Wonka

mentions. Where do these trees grow? Try to find out from an encyclopaedia. Write a short paragraph about two or three of these trees.

Name some large trees commonly found in your area. Find out something about them (How old are they? Who planted them? Do birds eat their fruits), and write two or three sentences about each of them.

Solution:

Mr Wonka mentioned the name of the following trees

(a) Douglas Fir   (b) Oak

(c) Cedar              (d) Bristlecone Pine

Douglas Fir is native tree of Western North America. Its scientific name is Pseudotsuga menziesii. It is also called Oregon pine or Douglas spruce. It is named in honour of David Douglas. He was a Scottish botanist and a collector and was the first one to report about the nature and potential of the species.

Oak trees are native of Northern hemisphere and include deciduous and evergreen species.

It is found in abundance in Northern America with over 90 species found in United States and 160 in Mexico. Oak wood has a wide application because of its resistance to fungal and insect attack.

Cedar trees are found in abundance all across the world. Cedar woods have a wide application like used to make pencils. Australian red cedar is highly valued and is used for making furniture and shipbuilding.

Bristlecone pine trees have some species that are more than 5000 year old and are the oldest known individuals of any species. The tree got its name from the prickles on the female cones. They are found in abundance in United States of America.

Some of the commonly found trees in our area include eucalyptus, mango, neem, pipal and banyan trees. Eucalyptus trees are very tall in structure. They have medicinal properties and are available in large number in our area.

Mango trees are generally planted in houses for their use in religious purpose. It is also planted in large numbers for the fruit. Neem is found in houses as well as parks.

They have medicinal properties and is widely scattered in all across sour area.

Pipal and banyan trees are mostly found in temples. They are worshipped by Hindus. Some of these trees are over 100 years old.

Question 2:

Find out something interesting about age or growing old and write a paragraph about it. Following are a few topics as suggested as examples.

The age profile of a country’s population- does it have more young people than old people or vice versa? What are the consequences of this?

How can we tell how old a tree, a horse, or a rock is?

What is the ‘life expectancy’ of various living things and various population (how long can they reasonably expect to live)?

Solution:

All living beings start ageing from the moment they are born. The best part with the process of growing old is that we are able to witness many changes. India is one of the most populous nations in the world. In India we have more of youth population than old people.

It increases the productivity and earning capacity in the society. We can guess the age of a tree by counting the rings in its trunk. The age of rock and horse can be identified by carbon dating process. Microorganisms have the shortest life cycle.

Insects too live a short life. Animals like elephant and tortoise live more than 100 years. Life expectancy of human is around 85 years.

Poem 7 - Dad and the Cat and the Tree

A Working with the Poem

Question 1:

Why was Dad sure he wouldn’t fall?

Solution:

The Dad was sure he wouldn’t fall because he was a good climber.

Question 2:

Which phrase in the poem expresses Dad’s Self-confidence best?

Solution:

“Right just. Leave it to me.” “Easy as winking to a climber like me.”

Question 3:

Describe Plan A and its consequences.

Solution:

According to Plan A, father would have reached the tree top with the help of the ladder. However, the ladder slipped and father fell on the ground.

Question 4:

Plan C was success. What went wrong then?

Solution:

Even though Plan C was a success, it did not work out as planned. The moment the father reached the tree top, the cat jumped and touched the ground and was again out of father’s reach.

Question 5:

The cat was very happy to be on the ground. Pick out the phrase used to express this idea.

Solution:

“Smiling and Smirking.”

Question 6:

Describe the Cat and the Dad situation in the beginning and at the end of the poem.

Solution:

At the Onset, the cat was stuck on the tree and father was confident to be able to drive it away. By the time the poem ended, the cat was free and the father got stuck in the tree.

Question 7:

Why and when did Dad say each of the following?

Fall

Never mind

Funny joke

Rubbish

Solution:

When his wife warned him against falling, father with a great surprise said “fall?”

Having fallen to the ground, the father did not give up and brushing the dirt from his hair and clothes said, “never mind.”

When his wife again warned him against falling while he was executing Plan B, he found his wife’s warnings to be a “funny joke.”

After the second fall, when his wife intervened saying that he might break his neck, he again dismissed her concern by saying, “rubbish.”

Question 8:

Do you find the poem humorous? Read aloud lines which make you laugh.

Solution:

Of course. The poem is full of humour. The narrator’s father falling over and over again was quite humorous.

(a) “the cat gave a yell/ and sprang to the ground.”

(b) “it slipped. He landed in the flower bed.”

Chapter 8 - Fire Friend and Foe

Comprehension Check

Question 1:

Mark the correct answer in each of the following.

Early mart was frightened of

(a) lightening and volcanoes.

(b) the damage caused by them.

(c) fire.

(a) Fire is energy.

(b) Fire is heat and light.

(c) Fire is the result of chemical reaction.

Solution:

(c) fire

(c) Fire is the result of chemical reaction

Question 2:

From the boxes given below choose the one with the correct order of the following sentences.

(i) That is fire.

(ii) A chemical reaction takes place.

(iii) Energy in the form of heat and light is released. .

(iv) Oxygen combines with carbon and hydrogen.

(i)    (ii) (iii) (iv)               (ii)  (iii) (i) (iv)

(iii)  (iii) (ii) (i)                (iv)  (ii) (iii) (i)

Solution:

(iv) (ii) (iii) (i)

Working with the Text

Answer the following questions.

Question 1:

What do you understand by the ‘flash point’ of a fuel?

Solution:

Every fuel catches fire at a particular temperature. This temperature is called the ‘flash point’ of a fuel.

Question 2:

What are some common uses of fire?

In what sense is it a ‘bad master’?

Solution:

Fire is used in cooking, to keep our homes warm during winter. Fire is also used to produce electricity.

If fire goes out of control, it can cause damage to our life, house and property. It is ‘bad master’ in this sense.

Question 3:

Match items in Column A with those in Column B.

A

B

(i) fuel

- lighted matchstick

(ii) Oxygen

- air

(iii) Heat

- coal

 

- burning coal

 

- wood

 

- smouldering paper

 

  • Cooking gas

Solution:

A

B

(i) fuel

- coal

- burning coal

- wood

- smouldering paper

- Cooking gas

(ii) Oxygen

- air

(iii) Heat

- lighted matchstick, burning coal

Question 4:

What are the three main ways in which a fire can be controlled or put out?

Solution:

Fire can be put out by taking away the fuel, stopping the supply of oxygen or by lowering down the temperature around the fuel, so that the fuel is not able to attain its flash point.

Question 5:

Match the items in Box A with those in Box B

Solution:

Working with Language

Question 1:

Read the following sentences.

To burn paper or a piece of wood, we heat it before it catches fire. We generally do it with a lighted match. Every fuel has a particular temperature at which it burns.

The verbs in italics are in the simple present tense. When we use it, we are not thinking only about the present. We use it to say that something happens all the time or repeatedly or that something is true in general.

Find ten examples of verbs in the simple present tense in the text ‘Fire: Friend and Foe’ and write them down here. Do not include any passive verbs.

Solution:

Fire is the result of a chemical reaction.

This is what we call fire.

To burn a piece of paper or wood, we heat it before it catches fire.

Oxygen comes from the air.

It is sometimes said that fire is a good servant, but a bad master.

The third way to putting out a fire is to remove heat.

We spend millions of rupees each year in fighting fire.

It absorbs heat from burning fuel.

It only means that fire is very useful.

Fire is still worshipped in many parts of the world.

Question 2:

Fill in the blanks in the sentences below with words from the box. You may use a word more than once.

Gandhiji’s life was devoted to the ……………. of justice and fair play.

Have you inspired your house against …………..?

Diamond is nothing, but ………….. in its purest form.

If you put too much coal on the fire at once you will ………. it.

Smoking is said to be the main ………… of heart disease.

When asked by an ambitious writer whether he should put some ……….. into his stories. Somerset

Maugham murmured, “No, the other way round”.

She is ……………. a copy of her mother.

It is often difficult to ……………. a yawn when you listen to a long speech on the value of time.

Solution:

cause

fire

carbon

 smother

cause

Fire

Carbon

Question 3:

One word is italicised in each sentence. Find its opposite in the box and fill in the blanks.

You were required to keep all the doors open, not ……………

Pupil: What mark did I get in yesterday’s Maths test?

Teacher: You got what when you add five and ……………… five and ten from the total?

Run four kilometers a day to preserve your health. Run a lot more to ……………..  it.

If a doctor advises a lean and lanky patient to …………… reduce his weight further, be sure he is doing it to his income.

The world is too much with us; late and soon.

Getting and ………….. we lay waste our powers.              -WORDSWORTH

Solution:

shut

subtract

destroy

increase

spending

Question 4:

Use the words given in the box to fill in the blanks in the sentences below.

The cat chased the mouse …………… the lawn.

We were not allowed to cross the frontier.

So, we drove …………. it as far as we could and came back happy.

The horse went ………..  the winning post and had to be stopped with difficulty.

 It is not difficult to see ………….. your plan. Anyone can see your motive.

Go ……………. the yellow line, then turn left. You will reach the post office in five minutes.

Solution:

across

along

past

through

along

Speaking and Writing

 

Question 1:

Look at the following three units. First re-order ( the items in each unit to make a meaningful sentence. Next, reorder the sentences to make a meaningful paragraph. Use correct punctuation marks in the paragraph.

(i) and eighteen fire tenders struggled/the fire began on Monday/ to douse the blaze till morning

(ii) in a major fire/ over 25 shops/ were gutted

(iii) but property/was destroyed/worth several lakhs/no casualties were reported.

Solution:

The fire began on Monday and eighteen fire tenders struggled to douse the blaze till morning.

Over 25 shops were gutted in a major fire.

No casualties were reported, but properties worth several lakhs were destroyed.

Question 2: