NCERT SOLUTIONS CLASS 6 SCIENCE

NCERT Solutions for Class 6 Science is provided here. Students can download the complete NCERT Solutions for Class 6 Science in the PDF format. This page provides the complete solution for all Chapters of Class 6 Science. Download the NCERT Solutions for Class 6 Science PDF for free on this page. Get the solutions for all chapters and exercises of Class 6 Science.

Last modified:2019-08-19

Are you studying Class 6? Looking for the NCERT Solutions for Class 6 Science? If yes, you came to the right place. CBSE students who are studying Class 6 can get the NCERT Solutions for Class 6 Science. We are providing the complete solutions for all Chapters which comes under Class 6. The various topics of Class 6 Science are Food: Where does it come from, Components of food, fibre to fabric, Sorting materials into groups, Separation of substances, Changes around us, Getting to know plants, body movements, living organisms and their surroundings, motion and measurement of distances, Light Shadows and reflections, Electricity and circuits, Fun with Magnets, Water, Air around us, and Garbage In and Garbage out.

Chapter 1: Food: Where does it come from?

Chapter 2: Components of food

Chapter 3: Fibre to fabric

Chapter 4: Sorting materials into groups

Chapter 5: Separation of substances

Chapter 6: Changes around us

Chapter 7: Getting to know plants

Chapter 8: Body movements

Chapter 9: Living organisms and their surroundings

Chapter 10: Motion and measurement of distances

Chapter 11: Light Shadows and reflections

Chapter 12: Electricity and circuits

Chapter 13: Fun with Magnets

Chapter 14: Water

Chapter 15: Air around us

Chapter 16: Garbage In and Garbage out

Get answers for NCERT Class 6 Science Chapter-wise Questions

The NCERT Solutions for class 6th CBSE students are given here. Students can get the complete NCERT Solutions for all exercises of all chapters of Class 6 Science. Use these solutions and learn well. The Chapter wise solutions for all exercises are provided here. Students can use the NCERT solutions for Class 6 Science provided here so that there is no need to spend time in searching good tuition centres. Students who are studying Class 6 just need to visit the NCERT Solutions for Class 6 Science page to get answers for all questions in all exercises. You can study from wherever you are. Check the latest NCERT Solutions for Class 6 Science in this page.

Chapter 1 - Food: Where Does It Come from?

1. Do you find that all living beings need the same kind of food?

Answer:

No, all living beings do not eat the same kind of food. Some animals eat plants and plant products which are called herbivores and animals which eat other animals are called carnivores. Animals which eat both plants and animals are called omnivores.

2. Name five plants and their parts that we eat.

Answer:

  • Mango Tree - Fruit
  • Carrot - Root
  • Lettuce - Leaves
  • Cauliflower - Flowers
  • Wheat - Seeds

3. Match the items given in Column A with that in column B

Column A

Column B

Milk, Curd, Paneer, Ghee

eat other animals

Spinach, Cauliflower, Carrot

eat plants and plant products

Lions and Tigers

are vegetables

Herbivores

are all animal products

Answer:

  • Milk, Curd, Paneer, Ghee - are all animal products
  • Spinach, Cauliflower, Carrot - are vegetables
  • Lions and Tigers - eat other animals
  • Herbivores - eat plants and plant products

4. Fill up the blanks with the words given:

Herbivore, Plant, Milk, Sugarcane, Carnivore

(a) Tiger is a ____________________ because it eats only meat.

(b) Deer eats only plant products and so, is called ______________.

(c) Parrot eats only _________________ products.

(d) The ________________ that we drink, which comes from cows, buffaloes and

goats is an animal product.

(e) We get sugar from ___________________.

Answer:

  1. Carnivore
  2. Herbivore
  3. Plant
  4. Milk
  5. Sugarcane

Chapter 2 - Components of Food

1. Name the major nutrients in our food.

Answer:

The major nutrients present in our food are carbohydrates, proteins, fats, vitamins, and minerals. Additionally, food contains dietary fibres and water which are also needed by our body.

2. Name the following:

(a) The nutrients which mainly give energy to our body.

(b) The nutrients that are needed for the growth and maintenance of our body.

(c) A vitamin required for maintaining good eyesight.

(d) A mineral that is required for keeping our bones healthy.

Answer:

  1. Carbohydrates and Fats
  2. Proteins and Minerals
  3. Vitamin A
  4. Calcium

3. Name two foods each rich in:

(a) Fats

(b) Starch

(c) Dietary fibre

(d) Protein

 

Answer:

(a) Whole Eggs, Nuts

(b) Potatoes, Beans

(c) Milk, Fresh fruits

(d) Pulses, Fish

4. Tick (√) the statements that are correct.

(a) By eating rice alone, we can fulfill nutritional requirement of our body. ( )

(b) Deficiency diseases can be prevented by eating a balanced diet. ( )

(c) Balanced diet for the body should contain a variety of food items. ( )

(d) Meat alone is sufficient to provide all nutrients to the body. ( )

Answer:

  1. Wrong
  2. Correct
  3. Correct
  4. Correct

5. Fill in the blanks.

(a) ______________ is caused by deficiency of Vitamin D.

(b) Deficiency of ______________ causes a disease known as beri-beri.

(c) Deficiency of Vitamin C causes a disease known as ______________.

(d) Night blindness is caused due to deficiency of ____________ in our food.

Answer:

  1. Rickets
  2. Vitamin B1
  3. Scurvy
  4. Vitamin A

Chapter 3 - Fibre to Fabric

1. Classify the following fibres as natural or synthetic:

nylon, wool, cotton, silk, polyester, jute

Answer:

  • Natural Fibres - Cotton, Wool, Silk, Jute
  • Synthetic Fibres - Nylon and Polyester

2. State whether the following statements are true or false:

a) Yarn is made from fibres.

b) Spinning is a process of making fibres.

c) Jute is the outer covering of coconut.

d) The process of removing seed from cotton is called ginning.

e) Weaving of yarn makes a piece of fabric.

f) Silk fibre is obtained from the stem of a plant.

g) Polyester is a natural fibre.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True
  6. False
  7. False

3. Fill in the blanks:

a) Plant fibres are obtained from_________ and ________ .

b) Animals fibres are __________ and ___________ .

Answer:

a) Plant fibres are obtained from cotton and jute

b) Animals fibres are silk and wool

4. From which parts of the plant cotton and jute are obtained?

Answer:

Cotton - from fruit of the cotton plant

Jute - from stem of jute plant

5. Name two items that are made from coconut fibre.

Answer:

The two items that are made from coconut fibre are Bags and Rope

6. Explain the process of making yarn from fibre.

Answer:

The process of making yarn from fibre is called spinning. In this process, fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. This brings the fibres together to form a yarn.

Chapter 4 - Sorting Materials into Groups

1. Name five objects which can be made from wood.

Answer:

Chair, Table, Plough, Bullock Cart, Door

2. Select those objects from the following which shine:

Glass bowl, plastic toy, steel spoon, cotton shirt

Answer:

The objects that shine are glass bowl and steel spoon.

3. Match the objects given below with the materials from which they could be made. Remember, an object could be made from more than one material and a given material could be used for making many objects.

Objects

Materials

Book

Glass

Tumbler

Wood

Chair

Paper

Toy

Leather

Shoes

Plastics

Answer:

Objects

Materials

Book

Paper

Tumbler

Glass, Wood, Plastics

Chair

Wood, Plastics

Toy

Glass, Wood, Paper, Leather, Plastics

Shoes

Leather, Plastics

4. State whether the statements given below are True or False.

(i) Stone is transparent, while glass is opaque.

(ii) A notebook has lustre while eraser does not.

(iii) Chalk dissolves in water.

(iv) A piece of wood floats on water.

(v) Sugar does not dissolve in water.

(vi) Oil mixes with water.

(vii) Sand settles down in water.

(viii) Vinegar dissolves in water.

Answer:

(i) False

(ii) False

(iii) False

(iv) True

(v) False

(vi) False

(vii) True

(viii) True

5. Given below are the names of some objects and materials:

Water, basket ball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher

Group them as:

(a) Round shaped and other shapes

(b) Eatables and non eatables

Answer:

Round Shaped

Other Shapes

Eatables

Non Eatables

Basketball

Apple

Water

Basketball

Orange

 

Orange

Globe

Globe

 

Sugar

Earthen Pitcher

Earthen Pot

 

Apple

 

6. List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on

an oil or kerosene.

Answer:

  1. Balloon
  2. Hair
  3. Plastic Bottle
  4. Wooden logs
  5. Boat
  6. Feather
  7. Matchstick
  8. Thermocole

The above items also float on oil or kerosene

7. Find the odd one out from the following:

a) Chair, Bed, Table, Baby, Cupboard

b) Rose, Jasmine, Boat, Marigold, Lotus

c) Aluminium, Iron, Copper, Silver, Sand

d) Sugar, Salt, Sand, Copper sulphate

Answer:

Baby

Other items are made from wood

Boat

Rose, Jasmine, Marigold, Lotus are all flowers

Sand

Aluminium, Iron, Copper, Silver are all metals

Sand

Sugar, Salt, Copper Sulphate are all crystals

Chapter 5 - Separation of Substances

1. Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.

Answer:

Different components of mixture may contain harmful or non-useful substances that may be mixed with it. To remove those non-useful or harmful substances, we are separating different components of a mixture.

 

Examples:

Separating stones from rice

Separating Tea leaves from the liquid with a strainer

2. What is winnowing? Where is it used?

Answer:

Winnowing is the method of separating components of a mixture. It is used to separate heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air. This method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain.

3. How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?

Answer:

Handpicking is used to separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking. This method of handpicking can be used for separating slightly larger sized impurities like the pieces of dirt, stone, and husk from wheat, rice or pulses.

4. What is sieving? Where is it used?

Sieving allows the fine flour particles to pass through the holes of the sieve while the bigger impurities remain on the sieve. In a flour mill, impurities like husk and stones are removed from wheat before grinding it.

5. How will you separate sand and water from their mixture?

Sand and Water can be separated by the following methods,

  • Allow mixture to stand in a glass
  • Sand settles down at the bottom
  • Clear water forms at upper layer
  • Gently pour water in another glass

6. Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Yes, it is possible to separate sugar mixed with wheat flour.

Step 1: Mix sugar and wheat flour in some amount of water

Step 2: Filter using filter paper

Step 3: Wheat flour settles down on the filter paper

Step 4: Dry it to get wheat flour

Step 5: Filtrate is a sugar-water mixture

Step 6: Evaporate this to get sugar

7. How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

The method of obtaining clear water from a muddy water is given below,

Step 1: Allow muddy water to stand

Step 2: Mud settles at the bottom

Step 3: Upper layer is clear water

Step 4: Decant it

Step 5: Then filter this water again to remove traces of mud particles

8. Fill up the blanks

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ___________.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream

(malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an

example of ___________.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a

bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of

separation used in this example is called ___________.

Answer:

(a) Threshing

(b) Filtration

(c) Evaporation

(d) Decantation

9. True or false?

(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.

(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of

Winnowing.

(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.

(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.

Answer:

(a) True

(b) False

(c) True

(d) False

10. Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to

add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving

sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?

Answer:

We should add ice to the lemonade after dissolving sugar.

It will be possible to add more sugar before adding ice.

Chapter 6 - Changes Around Us

1. To walk through a waterlogged area, you usually shorten the length of your dress by folding it. Can this change be reversed?

Answer:

Yes, this change can be reversed

2. You accidentally dropped your favourite toy and broke it. This is a change you did not want. Can this change be reversed?

Answer:

No, this change cannot be reversed

3. Some changes are listed in the following table. For each change, write in the blank column, whether the change can be reversed or not.

Change

Can be reversed (Yes/No)

  • The sawing of a piece of wood
  • The melting of ice candy
  • Dissolving sugar in water
  • The cooking of food
  • The ripening of Mango
  • Souring of Milk

___________

___________

___________

___________

___________

___________

Answer:

Change

Can be reversed (Yes/No)

  • The sawing of a piece of wood
  • The melting of ice candy
  • Dissolving sugar in water
  • The cooking of food
  • The ripening of Mango
  • Souring of Milk

No

Yes

Yes

No

No

No

 

4. A drawing sheet changes when you draw a picture on it. Can you reverse this change?

Answer:

If the picture is drawn with a pencil, then it can be erased;hence change can be reversed. But if the picture is drawn with colours, the change cannot be erased.

5. Give examples to explain the difference between changes that can or cannot be reversed.

Answer:

Some changes can be reversed like:

  • Filling glass with water
  • Opening or closing door

Changes cannot be reversed like:

  • Curdling of milk
  • Ripening of fruit

6. A thick coating of a paste of Plaster of Paris (POP) is applied over the bandage on a fractured bone. It becomes hard on drying to keep the fractured bone immobilised. Can the change in POP be reversed?

Answer:

No, the change in Plaster of Paris (POP) cannot be reversed.

7. A bag of cement lying in the open gets wet due to rain during the night. The next day the sun shines brightly. Do you think the changes, which have occurred in the cement, could be reversed?

Answer:

No, the changes occured in the cement cannot be reversed.

Chapter 7 - Getting To Know Plants

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and sepals in a flower is always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the Petal.

Answer:

The correct statements are

(a) Roots absorb water and minerals from the soil

(b) Stem holds the plant upright

(c) Stem conducts water to the leaves

(d) The number of petals and sepals in a flower may not be always equal

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate and not joined together

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3.

  1. A leaf