Check the updated CBSE UGC NET Syllabus here. CBSE UGC NET Syllabus for each paper is provided in the article. Also, check on the essential details of CBSE UGC NET Syllabus from this page. Follow the article for instant updates and precise information on CBSE UGC NET Syllabus.
CBSE UGC NET 2018 Syllabus - Paper I
Paper I of CBSE UGC NET is a General Paper on Teaching and Research Aptitude. This Paper aims at testing the candidate’s Cognitive ability, communication and reasoning ability, and their quality of life by interaction with people and environment. There are 10 sections and each section will have 5 questions (i.e. 50 objective type questions); these 5 questions will carry 10 marks (i.e 10x10=100 marks).
- Teaching Aptitude
- Research Aptitude
- Reading Comprehension
- Reasoning (Including Mathematical)
- Logical Reasoning
- Data Interpretation
- Information and Communication Technology (ICT)
- People and Environment
- Higher Education System: Governance, Polity and Administration
Check the link for Detailed Syllabus on General Paper - Teaching and Research Aptitude
CBSE UGC NET 2018 Syllabus - Paper II and III - Overview
Paper II and III of the Exam will focus on the specialization i.e. subject selected by the candidate. Separate set of syllabus is given for Paper II and Paper III. All the questions of Paper II and III will be compulsory covering entire syllabus (including all electives, without options).
- Paper II - 50 objective type questions (compulsory) based on subject selected by the candidate. Each question carries 2 marks (50x2=100 marks).
- Paper III - 75 objective type questions (compulsory) based on subject selected by the candidate. Each question carries 2 marks (75x2=150 marks).
CBSE UGC NET 2018 Exam Pattern
CBSE UGC NET Exam is scheduled to be conducted on July 8, 2018. The Exam will have three divisions i.e. Three papers. Each paper will be conducted separately (in three sessions) and separate question booklet will be issued. Paper I and II has time duration of 1 hour each
and Paper III will be for 2 hours
. An overview of Exam Pattern is given in the table below.
||No. of Questions
||50 (All are compulsory)
||1 hours (9:30 a.m. to 10:30 a.m.)
||100 (All are compulsory)
||1¼ hours (11:00 a.m. to 1:00 p.m.)
*No negative marking is will be give to wrong answers.